Our social corner

Life

Ghid pentru părinți. Cum să susții copilul care face sport

cum sa ti sustii copilul sportiv 1
Distribuie

Ce faci când copilul tău se vede ca fiind următorul Gică Hagi, sau alt sportiv renumit?

Câți dintre voi, cei care aveți copii pe care i-ați îndrumat către practicarea unui sport, nu v-ați lovit într-o zi de afirmațiile copiilor voștri: ”Când o să fiu mare, vreau să fiu campioană mondială, ca Ana-Maria Brânză!”… Zâmbiți, și prin cap vă trec atâtea idei, de la ”Ce prostie, revino cu picioarele pe pământ”, ”Ar trebui să muncești enorm și să și ai noroc cu carul”, până la ”Ce frumos ar fi!”. Ce ar trebui să faceți când copiii voștri visează să ajungă un nume bine-cunoscut în sport?

Păi, îi susțineți. Cât de bine și cât de mult puteți. Există multe motive pentru care este important să sprijini visele copiilor, mai ales când sunt la început în practicarea unui sport.

Nu contează ramura, sportul poate preda copiilor lecții importante de viață, ca munca în echipă, într-un mediu sigur și organizat, în care află despre disciplină și perseverență, încredere, stimă de sine sau corectitudine. Să nu uităm de componenta distractivă a sportului, joaca, însă la fel de importantă este legătura care se poate crea în familie, în urma susținerii copilului sportiv și nu în ultimul rând, de modalitatea grozavă de a te implica în viața și interesele copilului tău.

Cum îl poți sprijini?

Sfaturi pentru sprijin financiar

În calitate de părinte, s-ar putea să vă întrebați cum puteți sprijini din punct de vedere financiar un copil care practică un sport. Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a reduce povara financiară:

– Discutați cu copilul dumneavoastră despre obiectivele sale și despre ce va avea nevoie pentru a le atinge. Acest lucru vă va ajuta să vă faceți o idee despre costurile implicate și dacă puteți sau nu să vă susțineți copilul în mod realist.

– Încercați să găsiți modalități de a reduce costurile asociate cu sportul ales de copil. De exemplu, dacă vrea să joace tenis de masă, interesați-vă dacă există și cluburi de stat la care se poate înscrie, care nu necesită aceleași costuri ca cele de la un club sportiv privat. Pe de altă parte, puteți reduce cheltuielile dacă veți achiziționa, cel puțin pentru început, materiale și echipament second hand. Pe site-urile de specialitate veți găsi de cumpărat echipament aproape nou de la părinții altor copii care nu s-au regăsit în disciplina aleasă.

– Dacă este posibil, puneți deoparte bani în fiecare lună într-un cont de economii special pentru activitățile sportive ale copilului. Acest lucru vă va ajuta să acoperiți costurile fără a pune prea multă presiune asupra bugetului lunar.

Advertisement

-Pe măsură ce copilul înaintează în sport, revizuiți împreună scopurile. Realizarea obiectivelor este proporțională cu timpul și banii investiți și nu ați vrea să fiți luați prin surprindere.

Sfaturi pentru sprijin emoțional

În anumite cazuri, mai important ca sprijinul financiar este suportul emoțional de care copilul dvs. are nevoie în timp ce își urmărește visul ca sportiv. Iată câteva sfaturi despre cum puteți face acest lucru:

– Arătați-i interes pentru sportul ales și întrebați-l în mod regulat despre antrenamente și competițiile la care urmează să participe. Acest lucru îl va face să știe că sunteți interesat de ceea ce face și că va găsi suport pentru realizarea viselor lui.

– Fii pozitiv și încurajator, chiar dacă are parte și de eșecuri sau nu câștigă concursurile. Este important ca acesta să știe că încă nu v-ați pierdut speranța în el și credeți în continuare că își poate atinge obiectivele. Pe de altă parte, explicați-i că din orice eșec trebuie să învățăm câte ceva, care ne va ajuta în viitor.

– Fiți gata să-i dați sfaturi atunci când este necesar, dar, totodată, lăsați-l să ia decizii pentru el înșuși, ori de câte ori este posibil. Copilul sportiv trebuie să învețe cum să gestioneze atât succesul, cât și eșecul, singur, dar să știe că cineva este alături de el atunci când are nevoie de îndrumare.

-Pe măsură ce apar rezultatele, sprijinul dvs. nu va mai fi suficient și va trebui completat de întâlniri periodice cu un psiholog sportiv care să vă ajute copilul să-și gestioneze mai bine emoțiile și să ajute la crearea unei stări mentale optime pentru joc.

Ce faci dacă visele copilului tău nu se împlinesc.

Faza de acceptare

Este important să acceptăm că nu toate visele se vor împlini și asta e în regulă. Iar dacă visele nu se transformă în realitate nu înseamnă că micii noștri sportivi sunt mai puțin speciali sau talentați. Ceea ce este important este să îi susțineți să treacă prin dezamăgire și să îi ajuțați să-și găsească un nou vis.

Ajutați-vă copilul să își găsească un nou vis

Acest lucru se poate face ajutându-i să exploreze alte interese, încurajându-i să încerce lucruri noi și sprijinindu-le eforturile. De asemenea, este important să le spuneți că este în regulă să se răzgândească și că pot avea în continuare succes chiar dacă visul lor inițial nu s-a materializat.

Advertisement

Este important să ajutați copiii care trec printr-o dezamăgire atunci când văd că visele li se năruie. Trebuie să fiți prezenți pentru ei din punct de vedere emoțional, să le ascultați preocupările și să îi ajuțați să navigheze prin situație. Înseamnă, de asemenea, să fiți înțelegători și răbdători în timp ce ei caută să își dea seama care este următorul pas.

Lăsați copiii să aibă visuri îndrăznețe! Să creadă în ele și să depună efort pentru a le vedea realizate. Și chiar dacă visul li se spulberă, fiți lânga ei, vor deveni mai puternici și mai ambițioși.

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro