Agenția a anunțat că Hubble a activat cu succes copiile de rezervă de pe hardware-ul defect care nu a mai funcționat de mai mult de o lună. În prezent, inginerii NASA repun pas cu pas telescopul în funcțiune, iar procesul ar putea dura câteva zile.
„Am fost destul de îngrijorat”, a declarat administratorul asociat al NASA, Thomas Zurbuchen, într-un interviu video cu Nzinga Tull, care a condus echipa Hubble pentru depanare. „Știam cu toții că este mai riscant decât ceea ce facem în mod normal.”
Hubble este cel mai puternic telescop spațial din lume, dar îmbătrânește. A fost pus pe orbită în 1990. A fotografiat nașterile și moartea stelelor, a văzut lunile noi care înconjurau Pluto și a urmărit două obiecte interstelare care trec prin sistemul nostru solar.
Observațiile sale au permis astronomilor să calculeze vârsta și expansiunea Universului și să observe galaxiile formate la scurt timp după Big Bang. Chiar dacă NASA probabil a rezolvat problema, este un semn că vârsta lui Hubble ar putea începe să interfereze cu știința sa. Telescopul nu a fost actualizat din 2009, iar o parte din hardware-ul său are o vechime de peste 30 de ani.
O manevră riscantă a salvat cel mai puternic telescop spațial din lume. Calculatorul de pe Hubble – construit în anii 1980 – care controlează și monitorizează toate instrumentele științifice ale navei spațiale – a încetat brusc să funcționeze pe 13 iunie. Inginerii au încercat să îl repună în funțiune de mai multe ori, însă nu au reușit. În cele din urmă, după ce au efectuat mai multe teste de diagnostic, și-au dat seama că computerul nu era deloc problema – alt echipament hardware de pe navă cauzând oprirea.
NASA a readus instrumentele științifice ale Telescopului Spațial Hubble în stare operațională, iar acum colectarea datelor științifice va fi reluată. Agenția spațială americană prezice că Hubble va funcțona mulți ani în continuare și va face observații revoluționare, în tandem cu alte observatoare spațiale, inclusiv cu Telescopul spațial James Webb, pentru a aprofunda cunoștințele noastre despre cosmos.
Lansat în 1990, Hubble a observat universul de peste 31 de ani. El a preluat peste 1,5 milioane de observații ale universului și au fost publicate peste 18.000 de lucrări științifice cu datele sale. El a contribuit la unele dintre cele mai importante descoperiri din cosmosul nostru, inclusiv accelerarea expansiunii universului, evoluția galaxiilor în timp și primele studii atmosferice ale planetelor dincolo de sistemul nostru solar.
Ziua/luna/anul : 11-09-2024 Ora : 23 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 11 septembrie, ora 10 – 12 septembrie, ora 10 Zonele afectate : conform textului Fenomene : ploi în general moderate cantitativ Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 11 septembrie, ora 10 – 12 septembrie, ora 10Fenomene vizate: ploi în general moderate cantitativZone afectate: conform textului Pe parcursul zilei de miercuri (11 septembrie) temporar va ploua în cea mai mare parte a țării, iar noaptea aria ploilor se va restrânge către estul și nord-estul teritoriului. Vor fi mai ales averse, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi local de 10...20 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp.