Our social corner

Actualitate

Începe cea de-a 5-a ediţie TIFF Oradea

tiff oradea1
Distribuie

Primele zile de toamnă vin la Oradea cu o ploaie de noutăţi cinematografice, multe dintre ele prezentate în avanpremieră la cea de-a 5-a ediţie TIFF organizată în oraşul Art Nouveau. Astăzi, pe 2 septembrie, Festivalul Internaţional de Film Transilvania îşi deschide porţile cu proiecţia specială a filmului Iluzii pierdute/ Illusions perdues (r. Xavier Giannoli), distins anul acesta cu nu mai puţin de 7 premii Cesar. Proiecţia va fi precedată de un concert prezentat de Cvartetul Espressione, inspirat din coloana sonoră a filmului.

Din cauza vremii nefavorabile, deschiderea, iniţial prevăzută în aer liber, în Piaţa Unirii, va avea loc la Filarmonica de Stat la ora 21:30.

Detalii în timp real despre modificările aduse programului, dar şi bilete pentru evenimentele organizate până pe 4 septembrie, sunt disponibile pe oradea.tiff.ro şi pe paginile de social media ale evenimentului.

Actorii Iulian Postelnicu, Bogdan Farcaş, Isabela Neamţu, Şerban Lazarovici, Marius Boboc şi Dan Hudici, alături de regizorii Victor Canache (Capra cu trei iezi), Sebastian Mihăilescu (Pentru mine tu eşti Ceauşescu) şi Octav Chelaru (Balaur) sosesc la Oradea, până la finalul săptămânii, pentru a intra în dialog cu publicul din oraş la ediţia cu cea mai multe avanpremiere româneşti din istoria evenimentului.

Vineri, sâmbătă şi duminică, înainte ca filmele să ajungă în cinematografele din ţară, orădenii vor vedea primii filme ca Oameni de treabă (r. Paul Negoescu) – recent proiectat în Competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, Nunţi, botezuri, înmormântări (r. Alexandru Lustig) – o comedie savuroasă cu Şerban Pavlu în rol principal, Nimic despre dragoste – o dramă provocatoare scrisă şi regizată de Florin Piersic Jr., Balaur – povestea unei profesoare de religie care dezvoltă o relaţie interzisă cu elevul său, şi Capra cu trei iezi, horror-ul autohton cu Maia Morgenstern şi Marius Bodochi.

La prima întâlnire cu publicul din oraş vor fi şi titlurile internaţionale incluse în selecţia de supernove TIFF Oradea. Până duminică, vor rula pe marele ecran Casa noastră/ Utama (r. Alejandro Loayza Grisi), filmul bolivian distins anul acesta cu Trofeul Transilvania şi cu Premiul Publicului TIFF, AlcarrĂ s (r. Carlei SimĂłn) povestea emoţionantă a unei familii de cultivatori de piersici, premiată cu Ursul de aur la Berlinală, dar şi Evenimentul/ L’evenement (r. Audrey Diwan), filmul care i-a adus actriţei franco-române Anamaria Vartolomei titlul de Cea mai promiţătoare actriţă la ediţia din acest an a Premiilor Cesar.

De neratat vor fi şi The Good Boss (r. Fernando Leon de Aranoa), un imens succes de public în Spania, cu Javier Bardem în rol principal, sau Maigret (r. Patrice Leconte), cu inconfundabilul Gerard Depardieu.

Advertisement

În fiecare seară de festival, organizatorii le-au pregătit orădenilor câte o experienţă cine-muzicală unică, încurajaţi de entuziasmul publicului pentru cine-concertele prezentate la ediţiile anterioare. Ediţia cu numărul 5 nu se putea lăsa mai prejos, aşa că vineri şi sâmbătă, Sinagoga Sion va găzdui două evenimente de senzaţie. În această seară, Nedorită / A Tolonc/ The Undesirable – unul din primele filme mute ale celebrului regizor Michael Curtiz, cunoscut pentru Casablanca, va fi acompaniat live de muzica originală a artistului orădean Dubase. Sâmbătă, iubitorii de muzică şi film sunt aşteptaţi la Cine-concertul Haxan, un film cu şi despre vrăjitorie care a revoluţionat genurile fantasy şi horror, acompaniat live de duo-ul orădean Maatus Pealler şi Gabi Crecan.

Duminică, pe 4 septembrie, orădenii vor urmări la Filarmonică versiunea originală a filmului Nosferatu, pe romanul „Dracula”, scris de Bram Stoker. Spectacolul muzical oferit cu ocazia centenarului chiar de artiştii Filarmonicii de Stat, va fi completat de interpretările sopranei Mihaela Maxim, alături de Cătălin Petrescu (bariton) şi Iustinian Zetea (bas), sub bagheta dirijoarei Simona Strungaru, cea care semnează şi muzica originală care va însoţi proiecţia.

Pentru cei mai tineri dintre cinefili, EducaTIFF – secţiunea cu filme pentru copii şi adolescenţi, transformă dimineţile de week-end în poveşti pline de inspiraţie. Sâmbătă, de la ora 11:00, la Teatru va rula filmul Eu sunt Zlatan – povestea legendarului fotbalist cu origini balcanice Zlatan Ibrahimovic, care a crescut într-o violentă suburbie suedeză, dar a ajuns să joace în cele mai importante cluburi de fotbal ale lumii. Evenimentul este recomandat celor cu vârsta minimă de 14 ani. Pentru cei mai mici, cu vârsta minimă de 12 ani, duminică va ajunge pe marele ecran filmul Vara când am învăţat să zbor, despre vacanţa idilică a Sofijei, care se încheie brusc atunci când mătuşa sa se îmbolnăveşte.

La rândul lor, copiii cu vârste cuprinse între 8 şi 13 ani, se vor distra la atelierele de animaţie stop-motion susţinute de Agata Tabacu vineri şi sâmbătă. Locurile disponibile la cele două evenimente au fost rezervate în primele ore de la publicarea veştilor pe reţelele sociale, semn că ediţia din acest an TIFF Oradea va fi cu siguranţă una de 5 stele.

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro