Our social corner

Business

Încercări disperate pentru salvarea colosului imobiliar Evergrande

evergrande group 1
Distribuie

Evergrande Group, al doilea cel mai mare dezvoltator imobiliar din China, este în pragul colapsului. Întrebarea este: urmează o criză economică? 

În ultimii douăzeci de ani, compania chineză Evergrande a profitat de un credit ieftin pentru a-și extinde masiv imperiul imobiliar. Compania a raportat vânzări anuale de 108 miliarde de dolari și active în valoare de aproximativ 356 miliarde de dolari. 

Evergrande deține peste 1300 de proiecte imobiliare în 280 de orașe din China, are o ramură de gestionare a serviciilor imobiliare antrenată în aproape 2800 de proiecte în peste 310 de orașe din China, are alte proiecte în industrii independente și este angajator direct pentru mai mult de 200.000 de oameni.

Datoria gigantului imobiliar a ajuns la aproape 300 de miliarde de dolari, bani pe care compania nu este sigură că îi poate returna. Băncile acordă cu greu noi împrumuturi cumpărătorilor proiectelor sale, iar  autoritățile chineze au anunțat deja cei mai mari creditoril să nu se aștepte la rambursări. Datoriile totale ale companiei sunt egale cu aproximativ 2% din produsul intern brut al Chinei.

Situația este atât de disperată, încât Evergrande a cerut angajaților să împrumute bani companiei la o rată a dobânzii ridicată pentru a-și păstra bonusurile, în încercarea de a găsi soluții rapide.

Prăbușirea gigantului imobiliar din China a fost prezisă de anumiți analiști internaționali încă din anul 2012, când Evergrande a fost acuzată chiar de fraudă, folosirea de scheme de finanțare în stil Ponzi și corupție.

Tot în sectorul imobiliar, acțiunile unui alt dezvoltator chinez, Sinic Holdings, au scăzut cu 87%, în timp ce valoarea de piață s-a redus cu 1,5 miliarde de dolari înainte de suspendarea tranzacționării. 

Advertisement

Temerile s-au extins la nivel global din cauza expunerii multor firme spre piețele asiatice. Mai mulți analiști financiari se întreabă dacă poate fi facută o comparație cu prăbușirea Lehman Brothers în 2008. 

Într-o declarație de reglementare adresată Bursei de Valori din Hong Kong, Evergrande a transmis că acțiunile sale au fost suspendate de la tranzacționare „în așteptarea lansării de către Companie a unui anunț care conține informații privilegiate despre o tranzacție majoră”.

Între timp, rivala Hopson Development, cotată la Hong Kong, urmează să cumpere o participație de 51% la Evergrande Real Estate pentru aproximativ 5 miliarde de dolari, anunță presa chineză Cailian Press.

Evergrande se confruntă cu termene limită pentru plățile cupoanelor de obligațiuni în dolari, în valoare totală de 162,38 milioane dolari în luna octombrie.

Compania se află sub o presiune uriașă din partea autorităților chineze pentru a proteja persoanele care au cumpărat apartamente și care încă nu au intrat în posesia lor. Se estimează că sectorul imobiliar din China și industriile conexe reprezintă aproximativ 30% din PIB, iar oficialii chinezi vor să evite extinderea crizei.

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement
Coperta Catalog
ActualitateAcum o zi

Apariție editorială de excepție – Catalogul „DE IDENTITATE. SCRIPTA ET IMAGINES HISTORIAE DACOROMANAE. SEC XV-XX”, o lucrare unică a identității cultural-istorice românești

hotel nordis mamaia
BusinessAcum o zi

Nordis Mamaia, deschis pentru rezervări. Cât costă să petreci Paștele la 5 stele?

vlad covaliu campion mondial
SportAcum 3 zile

Vlad Covaliu a câștigat medalia de aur la Campionatul Mondial de Scrimă pentru Juniori de la Riad!

Echipa lui Chef Richard
TVAcum 3 zile

Chefi la cuțite: Echipele sezonului 13 sunt formate!

Score2Skill image
BusinessAcum 3 zile

eJobs lansează Score2Skill: Abilitățile din jocurile video devin atuuri pe piața muncii!

masterchef
TVAcum 5 zile

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV ca jurați ai sezonului 9 MasterChef România!

Andreea Dinca locul 5 campionat mondial juniori
SportAcum o săptămână

Andreea Dincă, locul 5 la Campionatul Mondial de Scrimă pentru juniori

campionatul mondial de scrima cadeti juniori riad 2024
SportAcum o săptămână

Campionatul Mondial de Scrimă pentru Cadeți și Juniori își deschide porțile la Riad!

transpiratie
LifeAcum o săptămână

Transpirația: O poveste cu arome și culori

Marele Jaf al Tramvaiului still lansare
EntertainmentAcum o săptămână

„Marele jaf al tramvaiului”, de vineri pe marile ecrane din România

razboi civil
EntertainmentAcum 2 săptămâni

„Război Civil” iminent la cinema din 12 aprilie

masini de spalat samsung
TechAcum 2 săptămâni

Samsung Electronics lansează o nouă gamă de mașini de spălat bazate pe inteligență artificială și mai eficiente energetic

KV zsb 2024jpg
ActualitateAcum 2 săptămâni

Zilele Sculpturii București 2024. Unde Formele se Aliniază, Arta se dezvăluie!

fonduri nerambursabile
BusinessAcum 2 săptămâni

ARCUB lansează apelul de proiecte culturale cu fonduri nerambursabile „București 565. Conexiuni urbane” 2024

acneea la adolescenti
HealthAcum 2 săptămâni

Acneea la adolescenți: ghidul complet pentru o piele sănătoasă și încredere de nezdruncinat

Facebook

Advertisement