Our social corner

Tech

Inteligența artificială: ce ne rezervă viitorul?

Inteligența artificială
Distribuie

Există multe speculații despre ce ne rezervă viitorul în ceea ce privește inteligența artificială. Unele personalități din domeniu sunt de părere că inteligența artificială va continua să avanseze rapid și va deveni tot mai integrată în viața noastră de zi cu zi, ceea ce ar putea duce la schimbări semnificative în modul în care lucrăm, trăim și interacționăm unii cu alții. Alți experți cred că inteligența artificială va atinge un „plafon” în ceea ce privește capacitățile sale și că nu va fi în stare să egaleze sau să depășească inteligența umană.

Este posibil ca inteligența artificială să fie utilizată pentru automatizarea multor locuri de muncă, ceea ce ar putea duce la înlocuirea locurilor de muncă și la perturbări economice. Pe de altă parte, inteligența artificială ar putea crea, de asemenea, noi locuri de muncă și industrii și ar putea duce la o creștere a productivității și a creșterii economice.

În orice caz, este important să se țină cont că dezvoltarea și utilizarea inteligenței artificiale vor ridica o serie de probleme etice și sociale care trebuie rezolvate. Acestea ar include: confidențialitatea, securitatea, responsabilitatea și bias-ul.

În ansamblu, viitorul inteligenței artificiale este incert și va depinde de modul în care tehnologia este dezvoltată și utilizată. Este important ca indivizii, organizațiile și guvernele să fie conștienți de implicațiile potențiale ale inteligenței artificiale și să lucreze activ pentru a forma dezvoltarea acesteia într-un mod care să beneficieze societatea în ansamblu.

Deși nu există nicio dovadă că inteligența artificială ar dori să elimine omenirea, aceasta poate fi utilizată împotriva oamenilor în mai multe moduri:

Controlul informației: AI poate fi utilizat pentru a manipula și controla informațiile care sunt disponibile pentru public, ceea ce poate duce la dezinformare și manipulare a opiniei publice.

AI poate controla informația prin mai multe modalități, pentru:

Advertisement
 1. Filtrul algoritmilor: AI poate fi utilizat pentru a filtra și a curața informațiile care sunt afișate utilizatorilor, ceea ce poate duce la o distorsiune a realității sau la o subminare a accesului la informații diverse.
 2. Manipularea conținutului: AI poate fi utilizat pentru a genera conținut fals sau pentru a manipula conținutul existent, ceea ce poate duce la dezinformare și manipulare a opiniei publice.
 3. Amplificarea conținutului: AI poate fi utilizat pentru a amplifica anumite idei sau perspective prin intermediul social media, ceea ce poate duce la o distorsiune a discursului public.
 4. Atacuri la infrastructura: AI poate fi utilizat pentru a ataca infrastructura deținută de guvern sau de parti private care permite accesul la informații, ceea ce poate duce la o distrugere a accesului la informații.

Supraveghere: AI poate fi utilizat pentru a monitoriza și analiza activitatea online a indivizilor, ceea ce poate duce la restricționarea libertății de exprimare și la atacuri la drepturile privind protecția datelor. Cum se poate întâmpla? Prin:

 1. Analiza datelor: AI poate fi utilizat pentru a analiza și a monitoriza activitatea online a indivizilor, inclusiv conținutul postat pe rețelele sociale, căutările web, și activitatea de navigare.
 2. Recunoașterea facială: AI poate fi utilizat pentru a recunoaște fețele oamenilor prin intermediul camerelor video, ceea ce poate permite identificarea și urmărirea indivizilor în spațiul public.
 3. Analiza comportamentului: AI poate fi utilizat pentru a analiza comportamentul oamenilor prin intermediul datelor de localizare, ceea ce poate permite identificarea și urmărirea mișcărilor și activităților indivizilor.
 4. Controlul dispozitivelor conectate: AI poate fi utilizat pentru a controla și a monitoriza dispozitivele conectate la internet, cum ar fi telefoanele mobile sau camerele de securitate, ceea ce poate permite accesul la informații personale și activitatea indivizilor.

Război cibernetic: AI poate fi utilizat în războaie cibernetice pentru a conduce atacuri informatice și a distruge infrastructura critică. Cum? Prin:

 1. Identificarea vulnerabilităților: AI poate fi utilizat pentru a identifica vulnerabilitățile sistemelor informatice, ceea ce poate permite atacatorilor să găsească puncte slabe pentru a ataca.
 2. Conducerea atacurilor: AI poate fi utilizat pentru a conduce atacuri automate sau semiautomate, ceea ce poate duce la distrugerea sistemelor informatice.
 3. Apărarea sistemelor: AI poate fi utilizat pentru a apăra sistemele informatice prin intermediul analizei comportamentului anormal, ceea ce poate permite detectarea și oprirea atacurilor.
 4. Manipularea informațiilor: AI poate fi utilizat pentru a manipula informațiile care circulă într-un sistem informatic, ceea ce poate duce la distrugerea sau inactivarea sistemelor vitale.

Autonomia armelor: AI poate fi utilizat pentru a controla arme autonome, care pot lua decizii fără intervenția umană, acest lucru poate duce la atacuri neintenționate sau la rănirea civililor. AI poate fi utilizat pentru autonomia armelor în mai multe situații:

 1. Targeting: AI poate fi utilizat pentru a identifica țintele și a lua decizii în ceea ce privește atacarea acestora, fără intervenția umană.
 2. Navigarea: AI poate fi utilizat pentru a naviga vehicule sau sisteme aeriene fără intervenția umană, ceea ce poate permite atacarea țintelor la distanțe mari.
 3. Analiza situației: AI poate fi utilizat pentru a analiza situația de pe teren și a lua decizii în ceea ce privește utilizarea armelor, fără intervenția umană.
 4. Luarea deciziilor: AI poate fi utilizat pentru a lua decizii în ceea ce privește utilizarea armelor, incluzand luarea deciziilor de a trage sau nu, fără intervenția umană.

Este important să se ia în considerare aceste riscuri atunci când se dezvoltă inteligența artificială și să se implementeze mecanisme de control și etică pentru a se asigura că tehnologia este utilizată în beneficiul oamenilor și nu împotriva lor. Inteligența artificială poate fi folosită în favoarea oamenilor pentru identificarea și prevenirea criminalității, pentru protecția informațiilor și a sistemelor oamenilor, detectarea precoce a bolilor și asistență medicală, dar și pentru a analiza datele și a identifica modele care ar putea duce la accidente, cum ar fi în industria transporturilor sau în energie.

Distribuie
Advertisement
Coperta Catalog
ActualitateAcum o zi

Apariție editorială de excepție – Catalogul „DE IDENTITATE. SCRIPTA ET IMAGINES HISTORIAE DACOROMANAE. SEC XV-XX”, o lucrare unică a identității cultural-istorice românești

hotel nordis mamaia
BusinessAcum o zi

Nordis Mamaia, deschis pentru rezervări. Cât costă să petreci Paștele la 5 stele?

vlad covaliu campion mondial
SportAcum 3 zile

Vlad Covaliu a câștigat medalia de aur la Campionatul Mondial de Scrimă pentru Juniori de la Riad!

Echipa lui Chef Richard
TVAcum 3 zile

Chefi la cuțite: Echipele sezonului 13 sunt formate!

Score2Skill image
BusinessAcum 3 zile

eJobs lansează Score2Skill: Abilitățile din jocurile video devin atuuri pe piața muncii!

masterchef
TVAcum 5 zile

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV ca jurați ai sezonului 9 MasterChef România!

Andreea Dinca locul 5 campionat mondial juniori
SportAcum o săptămână

Andreea Dincă, locul 5 la Campionatul Mondial de Scrimă pentru juniori

campionatul mondial de scrima cadeti juniori riad 2024
SportAcum o săptămână

Campionatul Mondial de Scrimă pentru Cadeți și Juniori își deschide porțile la Riad!

transpiratie
LifeAcum o săptămână

Transpirația: O poveste cu arome și culori

Marele Jaf al Tramvaiului still lansare
EntertainmentAcum o săptămână

„Marele jaf al tramvaiului”, de vineri pe marile ecrane din România

razboi civil
EntertainmentAcum 2 săptămâni

„Război Civil” iminent la cinema din 12 aprilie

masini de spalat samsung
TechAcum 2 săptămâni

Samsung Electronics lansează o nouă gamă de mașini de spălat bazate pe inteligență artificială și mai eficiente energetic

KV zsb 2024jpg
ActualitateAcum 2 săptămâni

Zilele Sculpturii București 2024. Unde Formele se Aliniază, Arta se dezvăluie!

fonduri nerambursabile
BusinessAcum 2 săptămâni

ARCUB lansează apelul de proiecte culturale cu fonduri nerambursabile „București 565. Conexiuni urbane” 2024

acneea la adolescenti
HealthAcum 2 săptămâni

Acneea la adolescenți: ghidul complet pentru o piele sănătoasă și încredere de nezdruncinat

Facebook

Advertisement