Our social corner

Tech

Jetson One, un Vespa al aerului. Când vom putea zbura cu un astfel de vehicul?

vehicul de zbor ultra ușor jetson one
Distribuie

Credit foto: Jetson

Jetson One a fost comparat cu iconicul scuter italian Vespa. Dacă ai visat să zbori către serviciu, acest vis s-ar putea să devină în curând realitate. Producătorul de vehicule aeriene personale Jetson a anunțat recent că a încheiat o rundă de finanțare de 10 milioane de dolari pentru producția a zeci de mii de aparate ultra ușoare de zbor.

  • Jetson One costă 92.000 USD
  • Poate atinge o viteză maximă de 102 km/h și poate zbura timp de 20 de minute.

Jetson este o firmă suedeză care și-a propus să schimbe total modul în care călătorim. Reprezentanții acesteia au dezvăluit că sursa lor de inspirație a fost animația Familia Jetson, compania încearcând să transforme în realitate tehnologia din show-ul de televiziune.

Anul trecut, firma a lansat Jetson One, considerat primul vehicul cu decolare și aterizare verticală la preț accesibil de pe piață. Și se pare că Jetson One a fost foarte bine primit, deoarece vehiculele din producția anilor 2022 și 2023 sunt deja epuizate, compania acceptând acum comenzi cu livrare în 2024.

Cofondatorul și președintele Jetson, Peter Turnstrom, a dezvăluit în cadrul Cheddar News: ”Vrem să creăm o Vespa pentru cer, ceva ce poate fi accesibil pentru toată lumea, cu un preț relativ ieftin.”  Peter Turnstrom a mai anunțat că firma a încheiat o rundă de finanțare de 10 milioane de dolari, planurile companiei incluzând vânzarea a zeci de mii de vehicule.

Se pare că serialul tv Familia Jetson nu a fost singura muză a suedezilor, Peter Turnstrom destăinuind că în copilărie era fascinat de viteza de zbor din filmul Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi, astfel că și-a convins bunica să îl însoțească la cinema cinci duminici consecutive.

Jetson One este construit din aluminiu, fibre de carbon compozite și componente realizate cu ajutorul imprimatei 3D, ceea ce îl fac să fie extrem de ușor, aparatul cântărind 86kg. Pe de altă parte, nu oricine poate conduce vehiculul, existând o limită pentru greutatea pilotului – 95 kg.

Dimensiunile sunt 2,48 m / 1,5 m / 1,03 m, iar pliat are lățimea de 90 cm. Aparatul are echipamente de siguranță inspirate de mașinile de curse. Acestea includ diverse accesorii pentru protecția pilotului, zborul continuu fără un motor, funcția de aterizare automată și chiar o parașută balistică.

Advertisement

În funcție de temperatură sau alți factori externi, Jetson One poate zbura timp de 20 de minute, viteza maximă pe care o poate atinge fiind de 102 km/h. Aparatul de zbor are o baterie Li-Ion care se încarcă la 220V în maxim o oră. 

Pentru a pilota un astfel de vehicul ultra ușor trebuie respectate anumite reglementări aviatice, însă în SUA, unde s-au vândut majoritatea exemplarelor până în prezent, nu este nevoie de o licență specială de zbor.

Prețul Jetson One este de 92.000 USD, iar dacă este comandat acum poate fi livrat în prima jumătate a anului 2024.

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro