Our social corner

Health

Lantidra – cel mai nou tratament pentru diabetul tip 1

Diabetul tip 1 este o afecțiune cronică autoimună în care sistemul imunitar atacă și distruge celulele beta din pancreas, care sunt responsabile pentru producerea insulinei. Aceasta duce la o lipsă severă de insulină în organism, necesitând administrarea regulată a acestui hormon esențial pentru a menține nivelurile normale de glucoză în sânge.

Federația Internațională de Diabet raportează că 10,5% din populația adultă (20-79 de ani) are diabet, aproape jumătate neștiind că trăiesc cu această afecțiune, iar până în 2045, 1 din 8 adulți, aproximativ 783 de milioane, va trăi cu diabet, aceasta însemnând o creștere de 46%. 

În prezent, nu există un tratament curativ pentru diabetul tip 1, dar există mai multe opțiuni de tratament pentru a gestiona afecțiunea și a menține nivelurile de zahăr din sânge în limite normale. Tratamentul standard pentru diabetul tip 1 implică administrarea de insulină prin injecții sau utilizarea unui dispozitiv de administrare continuă a insulinei (pompa de insulină). De asemenea, monitorizarea atentă a nivelurilor de glucoză din sânge și adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată și exerciții fizice regulate, sunt esențiale în gestionarea diabetului tip 1.

Și totuși, la sfârșitul lunii trecute, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a aprobat o nouă terapie pentru diabetul tip 1, numită Lantidra, creată din celule pancreatice de la donatori decedați.

Primele studii de siguranță și eficacitate a terapiei au raportat că 21 de participanți care au luat Lantidra nu au mai avut nevoie să-și administreze insulină timp de un an sau mai mult, în timp ce doisprezece dintre acești participanți nu au avut nevoie de tratament cu insulină până la 5 ani, iar 9 nu au avut nevoie de insulină mai mult de 5 ani.

Care sunt efectele secundare ale terapiei Lantidra?

Cercetătorii au raportat că efectele secundare asociate cu Lantidra au variat în funcție de fiecare participant la studiu, în funcție de câte perfuzii au primit și de durata de timp în care au fost urmărite.

Cele mai frecvente reacții adverse raportate au inclus greață, oboseală, anemie, diaree și dureri abdominale.

În plus, cercetătorii au raportat că majoritatea (90%) dintre participanții la studiu au experimentat cel puțin o reacție adversă gravă legată de procedura de infuzare a Lantidra în vena portă și de utilizarea medicamentelor imunosupresoare necesare pentru a menține funcționarea celulelor insulare.

Specialiștii au comunicat că principalele efecte secundare observate la pacienții studiului au fost legate de imunosupresia necesară pentru a preveni respingerea, reacțiile adverse sunt aceleași cu cele observate la primitorii de organe, cum ar fi pacienții cu transplant de rinichi, ficat și inimă. Aceste medicamente necesită monitorizare de către un medic sau chirurg cu experiență în transplant. Din acest motiv, terapia Lantidra nu este disponibilă pentru toți pacienții cu diabet 1, aceștia urmând să ia medicamente anti-respingere pentru tot restul vieții.

Click pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Facebook

underarmour.ro

Avertizari meteo

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting

    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 22-01-2025 Ora : 2 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 02:00 si 06:00 In zona : Zona joasă a județului Maramureş , respectiv zona localităților: Baia Mare, Baia Sprie, Târgu Lăpuș, Seini, Șomcuta Mare, Ulmeni, Tăuții-Măgherăuș, Copalnic-Mănăștur, Șisești, Mireșu Mare, Satulung, Recea, Dumbrăvița, Suciu de Sus, Cupșeni, Cicârlău, Cernești, Lăpuș, Fărcașa, Remetea Chioarului, Valea Chioarului, Groși, Ardusat, Coroieni, Groșii Țibleșului, Săcălășeni, Băița de Sub Codru, Băsești, Coltău, Vima Mică, Asuaju de Sus, Gârdani, Oarța de Jos, Bicaz, Sălsig, Coaș, Boiu Mare, Ariniș;Zona depresionară a județului Maramureş , respectiv zona localităților: Sighetu Marmației, Vișeu de Sus, Moisei, Săliștea de Sus, Vișeu de Jos, Bârsana, Ruscova, Rona de Sus, Bistra, Strâmtura, Bocicoiu Mare, Ocna Șugatag, Ieud, Săcel, Budești, Bogdan Vodă, Giulești, Călinești, Rozavlea, Dragomirești, Săpânța, Remeți, Petrova, Vadu Izei, Desești, Leordina, Șieu, Câmpulung la Tisa, Sarasău, Rona de Jos, Oncești;Județul Cluj: Turda, Câmpia Turzii, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Luna, Moldovenești, Călărași, Petreștii de Jos, Săndulești, Tureni; Se vor semnala : Local ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m ce va favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului sau chiciurei.

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting

    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 22-01-2025 Ora : 2 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 02:00 si 08:00 In zona : Județul Braşov: Făgăraș, Șinca, Mândra, Voila, Șercaia, Viștea, Ucea, Părău, Beclean;Județul Mureş: Târgu Mureș, Luduș, Iernut, Sângeorgiu de Mureș, Sarmașu, Ungheni, Band, Sâncraiu de Mureș, Pănet, Gornești, Cristești, Ceuașu de Câmpie, Ernei, Brâncovenești, Reghin, Batoș, Glodeni, Râciu, Sânpaul, Sântana de Mureș, Zau de Câmpie, Valea Largă, Aluniș, Sânpetru de Câmpie, Lunca, Chețani, Petelea, Solovăstru, Breaza, Miheșu de Câmpie, Vătava, Sânger, Ogra, Suseni, Cuci, Iclănzel, Voivodeni, Ideciu de Jos, Șăulia, Bogata, Livezeni, Fărăgău, Pogăceaua, Șincai, Grebenișu de Câmpie, Mădăraș, Crăiești, Băla, Tăureni, Papiu Ilarian, Cozma;Zona depresionară a județului Harghita , respectiv zona localităților: Miercurea Ciuc, Toplița, Gheorgheni, Ditrău, Sândominic, Remetea, Joseni, Suseni, Ciumani, Ciucsângeorgiu, Sărmaș, Frumoasa, Lăzarea, Sânsimion, Cârța, Siculeni, Mihăileni, Tomești, Gălăuțaș, Ciceu, Sânmartin, Sâncrăieni, Dănești, Subcetate, Mădăraș, Tușnad, Sântimbru, Voșlăbeni, Cozmeni, Leliceni, Păuleni-Ciuc, Racu; Se vor semnala : Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m ce va favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului sau chiciurei.

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting

    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 22-01-2025 Ora : 0 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 00:00 si 06:00 In zona : Județul Suceava: Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului, Frasin, Vama, Păltinoasa, Șaru Dornei, Dorna Candrenilor, Pojorâta, Dorna-Arini, Iacobeni, Sadova, Panaci, Poiana Stampei, Cârlibaba, Coșna, Ciocănești; Se vor semnala : Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m ce va favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului sau chiciurei.