Mai multe asteroizi comparabili ca dimensiune cu Marea Piramidă din Giza se îndreaptă spre Pământ în următoarele câteva săptămâni, potrivit NASA.
Fiecare dintre acești asteroizi are un diametru estimat de peste 140 de metri, aceasta fiind dimensiunea minimă necesară pentru ca un asteroid să fie considerat periculos. Cel mai mare dintre aceștia ar putea avea aproximativ 380 de metri.
Primul asteroid urmărit de NASA este numit 2021 SM3 și are o dimensiune cuprinsă între 72 și 160 de metri și urmează să treacă pe lângă Pământ vineri, 15 octombrie. Cu toate că va trece la o distanță de aproximativ 4,8 milioane de kilometri, NASA a clasificat asteroidul ca fiind un obiect aproape de Pământ (NEO).
Cinci zile mai târziu, 2021 SM3 va fi urmat de un asteroid și mai mare, supranumit 1996 VB3, dimensiunea acestui asteroid fiind între 100 și 230 de metri. Acesta va trece pe lângă noi la 3,2 milioane de kilometri. Spre sfârșitul lunii octombrie NASA va mai urmări un asteroid cu dimensiuni mari, însă traiectoria acestuia se află la peste 7 milioane de kilometri de Pământ.
Și în noiembrie NASA va supraveghea cinci asteroizi cu dimensiuni comparabile cu a Turnului Eiffel sau a Empire State Building, majoritatea acestora fiind de tip Apollo, ceea ce înseamnă că orbitele lor din jurul Soarelui pot traversa calea orbitală a propriei noastre planete.
Din fericire, NASA estimează că Pământul nu prezintă un risc major să fie afectat de un asteroid în următorii 100 de ani, deși acest lucru se aplică mai degrabă asteroizilor care vin din față, spre Pământ și Soare.
Ultimul impact semnificativ înregistrat a fost pe 15 februarie 2013, când un asteroid de doar 17 metri lășime a explodat în aer deasupra Rusiei, iar unda de șoc a spart ferestrele din șase orașe,
COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-03-2025 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții Fenomene : conform textelor; Mesaj : MESAJ 1/2 INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 15 martie, ora 10 - 18 martie, ora 10Fenomene vizate: instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului, precipitații mixte, răcireZone afectate: conform textului Sâmbătă și în noaptea de sâmbătă spre duminică, în vestul, centrul și nordul țării, precum și la munte vor fi perioade cu averse, pe alocuri însoțite de descărcări electrice. Îndeosebi în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și vestul Carpaților Meridionali în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, vor fi cantități de apă de 15...25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp. Local, în majoritatea regiunilor, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 40...45 km/h. Începând de duminică și până marți dimineața, în cea mai mare parte a țării vor fi precipitații local însemnate cantitativ și intensificări ale vântului. Treptat, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că la început la munte, apoi și în zonele mai joase de relief ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare. MESAJ 2/2 ATENȚIONARE METEOROLOGICĂCOD GALBEN Interval de valabilitate: 15 martie, ora 12 - 16 martie, ora 02Fenomene vizate: intensificări ale vântuluiZone afectate: conform textului și hărții În sudul Banatului, sud-vestul și sudul Transilvaniei, în Moldova și la munte, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50...60 km/h. La altitudini mari, în general de peste 1700 m, rafalele vor fi de 80...100 km/h. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj inclusiv prin avertizări pentru fenomene severe imediate (nowcasting).