Rezultatele sondajelor aeriene efectuate de-a lungul recifului de 2.000 de kilometri pe parcursul a nouă zile la sfârșitul lunii martie și lansate pe 7 aprilie, arată că un sfert din cele 1.036 recifele individuale verificate au fost grav afectate, cu peste 60 la sută% din corali albiți. Alte 35% din recife au suferit un proces de albire mai puțin extinsă.
„Acesta este al doilea eveniment ca severitate pe care l-am văzut, dar este de departe cel mai răspândit”, spune biologul marin Terry Hughes, directorul Centrului de Excelență ARC pentru Studii Coral Reef de la Universitatea James Cook din Townsville, Australia, care a condus sondajele aeriene împreună cu oamenii de știință de la Great Barrier Reef Marine Park Authority.
Ceea ce este cel mai îngrijorător în acest an este că treimea sudică a recifului, care a scăpat nevătămată în 2016 și 2017, este acum și înălbită pe larg. „Pentru prima dată am văzut decolorare în toate cele trei regiuni ale recifului – nordul, mijlocul și sudul”, spune Hughes.
Albirea are loc atunci când coralii experimentează perioade de temperatură neobișnuit de ridicată in timpul verii, ramanand fara algele simbiotice care hrănesc ambii corali și le conferă o parte din culorile lor. Nu este o condamnare la moarte garantată, dar mulți corali nu vor supraviețui.
„Suntem pe un teritoriu neexplorat în ceea ce privește potențialul de revenire. Nu suntem siguri în ce se va recupera Marea Barieră de Corali. Amestecul de specii se schimbă și foarte repede ”, spune biologul Hughes. „În mod optimist, dacă temperaturile nu cresc prea mult, vom avea totuși un recif, dar va arăta foarte diferit.”
Ziua/luna/anul : 11-09-2024 Ora : 23 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 11 septembrie, ora 10 – 12 septembrie, ora 10 Zonele afectate : conform textului Fenomene : ploi în general moderate cantitativ Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 11 septembrie, ora 10 – 12 septembrie, ora 10Fenomene vizate: ploi în general moderate cantitativZone afectate: conform textului Pe parcursul zilei de miercuri (11 septembrie) temporar va ploua în cea mai mare parte a țării, iar noaptea aria ploilor se va restrânge către estul și nord-estul teritoriului. Vor fi mai ales averse, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi local de 10...20 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp.