Our social corner

Life

Mihai Neșu: mă simt ca la 20 de ani, în sufletul meu

mihai nesu
Distribuie

Fostul fotbalist Mihai Neșu povește la „Rețeaua de idoli”, în ediţia specială de duminică, 2 mai, de la ora 18:00, cum a avut loc accidentul, despre copilărie, familie, complicata tranziţie către acceptarea vieţii de după accident.

La 10 ani după teribilul accident care l-a lasat în scaun cu rotile, „pe roţi”, cum îi place să glumească, Mihai Neșu a primit-o acasă pe Irina Păcurariu pentru unul dintre cele mai complete şi emoţionante interviuri pe care fostul internaţional român le-a dat.

„Era în preajma Paștelui… De fapt, era după Paște, fusese mama la mine…era parcă marți, 10 mai. Eram într-un duel cu un coleg, am încercat o alunecare și m-am lovit la gât de genunchiul lui, care era în alergare și instantaneu s-a produs o fractură cervicală. Nu m-am mai putut mișca. Nu mi-am pierdut cunoștința, doar că nu prea puteam respira…doctorii spuneau că 99 din 100 nu ar fi putut să reziste fără oxigen până a venit salvarea, aproape 10 minute… și o minune a fost că hipoxia nu a afectat creierul… au fost peroade grele din punct de vedere sufletesc până prin 2016…”, spune Mihai Neşu.

La numai 28 de ani, fotbalistul Mihai Neșu rămânea imobilizat în scaun cu rotile. Pentru mulți un asemenea șoc ar fi însemnat sfârșitul. Mihai Neșu se situează însă în tabăra opusă, a optimiștilor, și afirmă că, pentru el, este un dar lăsat de la Dumnezeu. Sportivul crede că în felul acesta își câștigă mântuirea sufletului, gând cu care pășește în viață în fiecare dimineață.


În cei 10 ani scurși de la accidentare, Neșu a rămas fără soție, care a ales să divorțeze, și și-a pierdut ambii părinți, decedați. Cel supranumit „Bichonul” a depășit toate încercările și a ales calea credinței și a misiunilor umanitare. A înființat o fundație care se ocupă de copiii cu probleme neuromotorii, iar în majoritatea timpului se ocupă de proiectele aflate în derulare.

Cum se descrie Mihai Neșu

„Rep.: Să pornim de la ideea că sunt oameni care nu au auzit despre tine… să le spui cine ești…
Mihai Neșu: Ce aș vrea eu să știe… sunt un băiat între tinerețe și vârsta a doua…38 de ani, mă simt ca la 20 de ani în sufletul meu, am fost fotbalist până la 28 de ani, când m-am accidentat la un antrenament și am rămas paralizat, 4-5 ani mi-am căutat rostul în viață după accident, acum consider că l-am găsit și încerc să duc o luptă cu mine să devin mai bun prin fundația care îmi poartă numele și care ajută copiii cu dizabilități neuromotorii să aibă o șansă mai bună la terapii. Acum viața mea e în jurul fundației, ne ocupăm timpul cu strâgerea de fonduri pentru finalizarea și construirea unui complex pentru recuperarea tinerilor cu dizabilități neuromotorii în Cihei, jud. Bihor, lângă Oradea.
E împărțită în două viața mea – înainte și după accident. când mă gândesc la cea de dinainte de accident parcă e altcineva, acum mă văd mai mult în noua viață.

Întrebat dacă mai discută cu fostul său coechipier de la Utrecht, olandezul Alje Scht, cu care s-a ciocnit în timpul antrenamentului, Neșu a spus că legătura dintre ei nu s-a schimbat de-a lungul timpului: ”Da, nu a fost niciun moment de răcire a relației între noi…”.

Advertisement

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro