Our social corner

Life

Milioane de lăcuste au invadat estul Africii, urmare a schimbărilor meteorologice

invazie lacuste estul africii
Distribuie

Situație fără precedent în estul Africii, rezultat al schimbărilor meteorologice extreme: milioane de lăcuste acoperă cerul Kenyei, Etipiei și Somaliei.

În aceeași perioadă în care în China apăreau primele cazuri de coronavirus, Africa de Est, lovită pe rând de secetă și inundații catastrofale, se confrunta cu inmulțirea roiurilor de lăcuste de deșert responsabile pentru distrugerea vegetației locale.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a estimat că unul dintre roiurile de lăcuste din Kenya ar putea conține până la 200 de miliarde de lăcuste, fiecare consumând vegetație egală cu propria greutate în fiecare zi.

Lăcusta de deșert este cea mai periculoasă dintre toate speciile de lăcuste. Ea este prezentă, în mod normal, în zonele deșertice din 20 de țări între Africa de Vest și India și migrează odată cu vântul, traversând distanțe cuprinse între 100 și 150 de kilometri zilnic. Un roi de dimensiune medie poate distruge într-o singură zi, hrană suficientă pentru aproximativ 2.500 de oameni.

Pe lângă distrugerea culturilor micilor fermieri, lăcustele consumă și vegetația de pe terenurile folosite pentru hrana animalelor, iar singura metodă pentru gestionarea insectelor este stropirea cu pesticide din avioane.

Invazia lăcustelor de deșert este greu de controlat însă, datorită suprafeței extrem de mare care trebuie acoperită, accesului dificil, resurselor limitate pentru monitorizare din unele țări afectate, dar și datorită relațiilor politice între țările din zonă.

Înmulțirea lăcustelor este atribuită frecvenței crescute a ciclonilor din Oceanul Indian din anul precedent, iar îngrijorarea crește pe măsura apropierii următorului sezon ploios din estul Africii, care va începe în luna martie. Astfel, FAO estimează că până în iunie, populația din roiurile de insecte s-ar putea înmulți chiar de 500 de ori.

Advertisement

Invazia de lăcuste din Etiopia și Somalia este cea mai gravă din ultimii 25 de ani, în timp ce Kenya nu s-a mai întâlnit cu o asemenea situație în ultimii 70 de ani. Djibouti și Eritrea au fost, de asemenea, afectate în timp ce au fost raportate roiuri și în Sudanul de Sud, Uganda și Tanzania.

lacuste de desert Kenya

Săptămâna aceasta, ca urmare a vântului puternic, roiurile de lăcuste de deșert au ajuns pe ambele părți ale Golfului Persic până în Bahrain, Kuwait și Qatar și sud-vestul Iranului.

În prezent se desfășoara cercetări privind controlul biologic și alte mijloace de control non-chimic al lăcustelor, cu accent pe agenți patogeni și regulatori de creștere a insectelor. Deși în trecut au fost propuse diverse metode alternative de control al lăcustelor, ca plase uriașe sau lasere, acestea nu pot fi utilizate. Până atunci, o „armată” formată din 100.000 de rațe este pregătită să fie trimisă din China în Pakistan, pentru a încerca să reducă numărul extrem de mare al insectelor.

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro