NASA a testat funcțiile primei nave spațiale a agenției, Lucy, cea care a studiat asteroizii troieni ai lui Jupiter și se pregătește pentru lansare, sâmbătă, 16 octombrie.
Numiți după personaje din mitologia greacă, acești asteroizi înconjoară Soarele în două roiuri, un grup în fața lui Jupiter, celălalt urmând în spatele acestuia. Lucy va fi prima navă spațială care va vizita acești asteroizi. Studiind îndeaproape acești asteroizi, oamenii de știință speră să-și perfecționeze teoriile despre modul în care s-au format planetele sistemului nostru solar acum 4,5 miliarde de ani și de ce au ajuns în configurația lor actuală.
Urmând toate protocoalele pandemiei, membrii echipei Lucy au petrecut ultimele opt săptămâni la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida, pregătind nava spațială pentru zbor. Inginerii au testat sistemele mecanice, electrice și termice ale navei spațiale și au practicat executarea secvenței de lansare din centrele de operațiuni ale misiunii de la Kennedy și Lockheed Martin Space din Littleton, Colorado. La începutul lunii august, inginerii au instalat super antena navei spațiale, cea de-a doua caracteristică ca importanță după panourile solare, care vor permite navei spațiale să comunice cu Pământul.
Sonda spațială Lucy va fi în curând împachetată în cele două jumătăți ale carenajului vehiculului de lansare, care se va închide în jurul său ca o scoică. După ce nava spațială este încapsulată, echipa Lucy va putea comunica cu aceasta electric, printr-un „cordon ombilical”.
La începutul lunii octombrie, nava spațială încapsulată va fi transportată la instalația de integrare a vehiculelor de la Stația Forței Spațiale Cape Canaveral, unde va fi „împerecheată” cu racheta United Launch Alliance Atlas V 401. Racheta o va duce pe Lucy în afara atmosferei Pământului pentru a începe lunga călătorie către asteroizii troieni.
Prima încercare de lansare a lui Lucy este programată pentru data de 16 octombrie.
COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-03-2025 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții Fenomene : conform textelor; Mesaj : MESAJ 1/2 INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 15 martie, ora 10 - 18 martie, ora 10Fenomene vizate: instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului, precipitații mixte, răcireZone afectate: conform textului Sâmbătă și în noaptea de sâmbătă spre duminică, în vestul, centrul și nordul țării, precum și la munte vor fi perioade cu averse, pe alocuri însoțite de descărcări electrice. Îndeosebi în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și vestul Carpaților Meridionali în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, vor fi cantități de apă de 15...25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp. Local, în majoritatea regiunilor, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 40...45 km/h. Începând de duminică și până marți dimineața, în cea mai mare parte a țării vor fi precipitații local însemnate cantitativ și intensificări ale vântului. Treptat, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că la început la munte, apoi și în zonele mai joase de relief ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare. MESAJ 2/2 ATENȚIONARE METEOROLOGICĂCOD GALBEN Interval de valabilitate: 15 martie, ora 12 - 16 martie, ora 02Fenomene vizate: intensificări ale vântuluiZone afectate: conform textului și hărții În sudul Banatului, sud-vestul și sudul Transilvaniei, în Moldova și la munte, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50...60 km/h. La altitudini mari, în general de peste 1700 m, rafalele vor fi de 80...100 km/h. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj inclusiv prin avertizări pentru fenomene severe imediate (nowcasting).