Stați în legătură cu noi

Sciences

Misiunea NASA, Lucy, gata de lansare către asteroizii troieni

NASA a testat funcțiile primei nave spațiale a agenției, Lucy, cea care a studiat asteroizii troieni ai lui Jupiter și se pregătește pentru lansare, sâmbătă, 16 octombrie.

Numiți după personaje din mitologia greacă, acești asteroizi înconjoară Soarele în două roiuri, un grup în fața lui Jupiter, celălalt urmând în spatele acestuia. Lucy va fi prima navă spațială care va vizita acești asteroizi. Studiind îndeaproape acești asteroizi, oamenii de știință speră să-și perfecționeze teoriile despre modul în care s-au format planetele sistemului nostru solar acum 4,5 miliarde de ani și de ce au ajuns în configurația lor actuală.

Urmând toate protocoalele pandemiei, membrii echipei Lucy au petrecut ultimele opt săptămâni la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida, pregătind nava spațială pentru zbor. Inginerii au testat sistemele mecanice, electrice și termice ale navei spațiale și au practicat executarea secvenței de lansare din centrele de operațiuni ale misiunii de la Kennedy și Lockheed Martin Space din Littleton, Colorado. La începutul lunii august, inginerii au instalat super antena navei spațiale, cea de-a doua caracteristică ca importanță după panourile solare, care vor permite navei spațiale să comunice cu Pământul.

Sonda spațială Lucy va fi în curând împachetată în cele două jumătăți ale carenajului vehiculului de lansare, care se va închide în jurul său ca o scoică. După ce nava spațială este încapsulată, echipa Lucy va putea comunica cu aceasta electric, printr-un „cordon ombilical”.

La începutul lunii octombrie, nava spațială încapsulată va fi transportată la instalația de integrare a vehiculelor de la Stația Forței Spațiale Cape Canaveral, unde va fi „împerecheată” cu racheta United Launch Alliance Atlas V 401. Racheta o va duce pe Lucy în afara atmosferei Pământului pentru a începe lunga călătorie către asteroizii troieni.

Advertisement

Prima încercare de lansare a lui Lucy este programată pentru data de 16 octombrie.

Advertisement style="display:block; text-align:center;" data-ad-layout="in-article" data-ad-format="fluid" data-ad-client="ca-pub-9287560635866333" data-ad-slot="1736055903">
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Sciences

Semnal radio intermitent misterios din centrul galaxiei

ASKAP J173608.2-321635

Un semnal misterios provenind din mijlocul Căii Lactee îi provoacă pe oamenii de știință.

O echipă internațională de astronomi a descoperit nu departe de centrul galaxiei semnale neobișnuite care nu se potrivesc niciunui model de sursă radio variabilă în prezent și ar putea sugera o nouă clasă de obiecte stelare.

Sursa a fost detectată de șase ori între ianuarie și septembrie 2020 ca parte a sondajului ASKAP, unul dintre cele mai sensibile radiotelescoape construite vreodată, proiectat să caute adânc în univers.

„Am prezentat descoperirea și caracterizarea ASKAP J173608.2-321635: o sursă radio extrem de polarizată, variabilă, situată în apropierea Centrului Galactic și fără un omolog clar cu mai multe lungimi de undă”, explică Ziteng Wang, autorul studiului. Obiectul a fost numit după coordonatele sale și are un comportament unic prin faptul că a început invizibil, a devenit luminos, a dispărut și apoi a reapărut. 

Comportamentul intermitent al obiectului este diferit de cel al unui pulsar: „Luminozitatea obiectului variază de asemenea dramatic, cu un factor de 100, iar semnalul se aprinde și se oprește aparent la întâmplare. Nu am văzut niciodată așa ceva”, au spus oamenii de știință. Supernovele, exploziile de raze gamma (GRB) și sistemele stelare binare cu raze X au fost de asemenea eliminate ca posibile surse pentru acest semnal misterios.

Advertisement

Oamenii de știință intenționează să urmărească atent obiectul pentru a căuta mai multe indicii despre ceea ce ar putea fi.

Continuă să citești

Sciences

Mai mulți asteroizi de dimensiunea piramidelor se îndreaptă spre Pământ

Mai multe asteroizi comparabili ca dimensiune cu Marea Piramidă din Giza se îndreaptă spre Pământ în următoarele câteva săptămâni, potrivit NASA.

Fiecare dintre acești asteroizi are un diametru estimat de peste 140 de metri, aceasta fiind dimensiunea minimă necesară pentru ca un asteroid să fie considerat periculos. Cel mai mare dintre aceștia ar putea avea aproximativ 380 de metri.

Primul asteroid urmărit de NASA este numit 2021 SM3 și are o dimensiune cuprinsă între 72 și 160 de metri și urmează să treacă pe lângă Pământ vineri, 15 octombrie. Cu toate că va trece la o distanță de aproximativ 4,8 milioane de kilometri, NASA a clasificat asteroidul ca fiind un obiect aproape de Pământ (NEO).

Cinci zile mai târziu, 2021 SM3 va fi urmat de un asteroid și mai mare, supranumit 1996 VB3, dimensiunea acestui asteroid fiind între 100 și 230 de metri. Acesta va trece pe lângă noi la 3,2 milioane de kilometri. Spre sfârșitul lunii octombrie NASA va mai urmări un asteroid cu dimensiuni mari, însă traiectoria acestuia se află la peste 7 milioane de kilometri de Pământ.

Advertisement

Și în noiembrie NASA va supraveghea cinci asteroizi cu dimensiuni comparabile cu a Turnului Eiffel sau a Empire State Building, majoritatea acestora fiind de tip Apollo, ceea ce înseamnă că orbitele lor din jurul Soarelui pot traversa calea orbitală a propriei noastre planete.

Din fericire, NASA estimează că Pământul nu prezintă un risc major să fie afectat de un asteroid în următorii 100 de ani, deși acest lucru se aplică mai degrabă asteroizilor care vin din față, spre Pământ și Soare.

Ultimul impact semnificativ înregistrat a fost pe 15 februarie 2013, când un asteroid de doar 17 metri lășime a explodat în aer deasupra Rusiei, iar unda de șoc a spart ferestrele din șase orașe,

Advertisement
Continuă să citești

Sciences

A fost descoperit materialul care protejează împotriva amenințărilor biologice și chimice

O echipă de cercetare a Universității din Northwestern a dezvoltat o țesătură versatilă care poate proteja atât împotriva amenințărilor biologice, cum ar fi coronavirusul, cât și a celor chimice.

Un material care este eficient împotriva ambelor clase de amenințări este rar. O altă proprietate care îl face valoros este faptul că materialul este reutilizabil. Țesătura poate reveni la starea inițială printr-un tratament simplu de înălbire. Cercetătorii analizează posibilitatea ca țesătura să poată fi folosită pentru confecționarea măștilor sau a altor echipamente textile de protecție.

Fibrele compozite sunt „bureți sofisticati de baie”, a spus profesorul Omar Farha, co-autor al studiului. Materialele de dimensiuni nano sunt proiectate cu multe găuri care pot captura gaze, vapori și alți agenți la fel cum un burete se umple de apă. În noua țesătură compozită, au fost adăugați catalizatori care pot dezactiva substanțe chimice toxice, viruși și bacterii.

Advertisement
Continuă să citești
Advertisement

Facebook

Trending

Copyright © 2021 TheExpert.ro