Stați în legătură cu noi

Sciences

Nasa confirmă: s-a descoperit apă pe Lună

descoperire apa pe luna

Observatorul Stratosferic pentru Astronomie în Infraroșu (SOFIA) al NASA a detectat molecule de apă în craterul Clavius, unul dintre cele mai mari cratere care se poate vedea de pe Pământ, situat în emisfera sudică a Lunii.

Datele strânse arată existența apei în concentrații de 100 până la 412 părți/milion – aproximativ 350 ml de apă într-un metru cub de sol lunar. Prin analogie, în Sahara se găsește de 100 de ori mai multă apă decât ce a detectat SOFIA pe Lună. Deși cantitatea de apă descoperită pe Lună este mică, apar noi întrebări referitoare la modul în care a apărut și felul în care se menține pe suprafața lunară aspră, lipsită de aer.

credit foto: NASA

„Aveam indicii că H2O – apa așa cum o cunoaștem noi – ar putea fi prezentă pe partea luminată de soare a Lunii. Acum știm că este acolo. Această descoperire provoacă felul în care înțelegem suprafața lunară și ridică semne de întrebare interesante despre resursele relevante pentru explorarea spațiului profund. ”Paul Hertz, directorul Diviziei de Astrofizică din cadrul Direcției de Misiuni Științifice NASA

Mai important, dovezile arată faptul că ar putea exista apă pe întreaga suprafeţă a Lunii, și nu doar în părțile reci şi umbrite ale acesteia.

Descoperirea a fost anunțată în cadrul unei conferințe de presă organizată de NASA, iar rezultatele au fost publicate într-un studiu care din cel mai nou număr al revistei Nature Astronomy.

Advertisement

Advertisement style="display:block; text-align:center;" data-ad-layout="in-article" data-ad-format="fluid" data-ad-client="ca-pub-9287560635866333" data-ad-slot="1736055903">
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Trending

Copyright © 2021 TheExpert.ro