Our social corner

Sciences

NASA și SpaceX au lansat DART: prima misiune test pentru apărarea planetei

dart nasa1
Distribuie

Testul de redirecționare dublă a asteroizilor (DART) al NASA, prima misiune pentru testarea tehnologiei de apărare a Pământului împotriva potențialelor pericole de asteroizi sau comete, a fost lansat cu o rachetă SpaceX Falcon 9 de la Baza Forțelor Spațiale Vandenberg din California.

Scopul DART său este de a modifica ușor mișcarea asteroidului Dimorphos într-un mod care poate fi măsurat cu precizie folosind telescoape de la sol.

DART vrea să demonstreze că o navă spațială poate naviga în mod autonom către un asteroid țintă și se poate ciocni în mod intenționat de acesta – o metodă de deviere numită impact cinetic. Testul va oferi date importante pentru a ajuta la o mai bună pregătire pentru un asteroid care ar putea reprezenta un pericol de impact pentru Pământ, în cazul în care ar fi descoperit vreodată.

DART va călători către sistemul de asteroizi Didymos, ținta lui fiind satelitul Dimorphos, care are aproximativ 160 de metri în diametru. Acesta orbitează în jurul lui Didymos, care are un diametru de aproximativ 780 de metri.

DART infographic v41
credit foto: NASA

„Scopul nostru este să găsim orice impact posibil, cu ani până la zeci de ani înainte, astfel încât să poată fi deviat cu o capacitate precum DART, care este posibilă cu tehnologia pe care o avem în prezent”, a declarat Lindley Johnson, ofițer de apărare planetară la sediul NASA. 

Nava spațială va intercepta sistemul Didymos între 26 septembrie și 1 octombrie 2022, lovind intenționat în Dimorphos cu aproximativ 4 mile pe secundă (6 kilometri pe secundă). Oamenii de știință estimează că impactul cinetic va scurta orbita lui Dimorphos în jurul lui Didymos cu câteva minute. Cercetătorii vor măsura cu precizie această schimbare folosind telescoape de pe Pământ. Rezultatele lor vor valida și îmbunătăți modelele computerizate științifice esențiale pentru prezicerea eficacității impactului cinetic ca metodă fiabilă pentru devierea asteroizilor.

Sursa & credit foto: NASA

Advertisement
Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro