Sciences
NASA trimite noi misiuni pe Venus pentru a afla dacă Pămâtul va avea aceeași soartă

Pentru prima dată după 30 de ani, NASA își va îndrepta atenția către Venus pentru a descoperi de ce planeta soră a Pământului a devenit de nelocuit.
Agenția spațială a programat două noi misiuni pe Venus care urmează să se lanseze între 2028 și 2030. Scopul acestor misiuni este studierea cauzelor pentru care o planetă care seamănă atât de mult cu Terra din punct de vedere al masei, dimeniunilor și al compoziției, a ajuns cea mai fierbinte planetă din Sistemul Solar.
Cele două misiuni au fost alese în cadrul competiției Discovery 2019, pe baza potențialului lor științific și a fezabilității planurilor de dezvoltare. NASA a bugetat pentru dezvoltare aproximativ 500 de milioane de dolari pe misiune.
Prima misiune către Venus, va fi numită Davinci + și urmează să analizeze atmosfera densă a planetei și să stabilească dacă a avut vreodată oceane. Tot Davinci + va fi responsabilă de imaginile de înaltă rezoluție ale caracteristicilor geologice cunoscute unice de pe Venus, numite tesele, despre care NASA crede că ar putea fi similare cu continentele Pământului, sugerând că planeta are plăci tectonice.
A doua misiune, Veritas, va cartografia suprafața planetei pentru a înțelege modul în care istoria sa geologică a evoluat atât de diferit de cea a Pământului. De asemenea, va studia dacă Venus are vulcani activi care eliberează vapori de apă în atmosferă.
În plus față de cele două misiuni, NASA a anunțat că VERITAS va găzdui Ceasul Atomic Deep Space-2 , construit de JPL și finanțat de către Direcția Misiunii Tehnologice Spațiale a NASA, care va să permite efectuarea unor manevre autonome ale navelor spațiale și îmbunătățirea observațiilor radio-științifice.
DAVINCI + va beneficia de Spectrometrul Compact Ultraviolet to Visible Imaging (CUVIS) construit de Goddard. CUVIS va face măsurători de înaltă rezoluție ale luminii ultraviolete, observații care vor fi folosite pentru a determina natura absorbantului ultraviolet necunoscut din atmosfera lui Venus care preia până la jumătate din energia solară primită.
Venus este numită „planeta soră” a Pământului, datorită dimensiunii, masei, distanței față de Soare și a compoziției chimice similare. Pe de altă parte, deși nu este cea mai apropiată planetă față de Soare, Venus este planetă pe care se înregistrează cele mai ridicate temperaturi din Sistemul Solar, de aproximativ 462 °C.
Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login