Sciences
NASA va lansa prima rachetă către Lună după 1972
Toți ochii sunt ațintiți asupra Centrului Spațial Kennedy al NASA din Florida, de unde este planificată decolarea, pentru prima dată în ultimii 50 de ani, a unei rachete gigant si a unei nave spațiale, care pot transporta oamenii către și dinspre Lună.
Obiectivele principale ale Artemis I sunt testarea sistemelor lui Orion și efectuarea de teste de siguranță înainte de primul zbor cu echipajul pe Artemis II.
Câteva date despre misiune:
În timpul acestui zbor, Orion se va lansa deasupra celei mai puternice rachete din lume și va zbura mai departe decât a zburat vreodată orice navă spațială construită pentru oameni. Pe parcursul misiunii, va călători la 280.000 de mile (450.000 de kilometri) de Pământ și la 40.000 de mile (64.000 de kilometri) dincolo de partea îndepărtată a Lunii. Orion va rămâne în spațiu mai mult decât orice navă spațială umană fără a se andoca la o stație spațială și se va întoarce acasă mai repede și mai fierbinte decât oricând.
- Locul de lansare: Launch Pad 39B la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida
- Data lansării: 3 septembrie 2022
- Fereastră de lansare: 2:17 p.m. EDT până la 4:17 p.m.
- Durata misiunii: 37 zile, 23 ore, 53 minute
- Destinație: orbita retrogradă îndepărtată în jurul Lunii
- Total de mile de misiune: aproximativ 2,1 milioane de kilometri
- Loc de splashdown vizat: Oceanul Pacific, în largul coastei San Diego
- Viteza de întoarcere: Până la 40.000 km/h
- Splashdown: 11 octombrie 2022
În timpul acestui zbor, Orion va fi lansat cu ajutorul celei mai puternice rachete din lume și va zbura mai departe decât a zburat vreodată orice navă spațială construită pentru oameni. Pe parcursul misiunii, va călători la 450.000 de kilometri de Pământ și la 64.000 de kilometri dincolo de partea îndepărtată a Lunii. Orion va rămâne în spațiu mai mult decât orice navă spațială umană fără a se andoca la o stație spațială.

Această primă misiune Artemis va demonstra performanța atât a rachetei Orion, cât și a rachetei SLS și va testa capacitățile oamenilor de a orbita în jurul Lunii și de a reveni pe Pământ. Zborul va deschide calea pentru viitoare misiuni în vecinătatea Lunii, inclusiv premierele ca aterizarea primei femei și a primei persoane de culoare pe suprafața Lunii.
Artemis va avea la bord trei manechine, Comandantul Moonikin Campos, care va ocupa locul comandantului pentru a furniza date despre ceea ce membrii echipajului pot experimenta în zbor, și Zohar și Helga, două trunchiuri de manechin care vor fi echipate cu peste 5.600 de senzori pasivi și 34 de detectoare de radiații active pentru a măsura expunerea la radiații.
Sursa, credit foto: NASA.gov