Our social corner

Sciences

NASA va lansa prima rachetă către Lună după 1972

Toți ochii sunt ațintiți asupra Centrului Spațial Kennedy al NASA din Florida, de unde este planificată decolarea, pentru prima dată în ultimii 50 de ani, a unei rachete gigant si a unei nave spațiale, care pot transporta oamenii către și dinspre Lună.

Obiectivele principale ale Artemis I sunt testarea sistemelor lui Orion și efectuarea de teste de siguranță înainte de primul zbor cu echipajul pe Artemis II.

Câteva date despre misiune:

În timpul acestui zbor, Orion se va lansa deasupra celei mai puternice rachete din lume și va zbura mai departe decât a zburat vreodată orice navă spațială construită pentru oameni. Pe parcursul misiunii, va călători la 280.000 de mile (450.000 de kilometri) de Pământ și la 40.000 de mile (64.000 de kilometri) dincolo de partea îndepărtată a Lunii. Orion va rămâne în spațiu mai mult decât orice navă spațială umană fără a se andoca la o stație spațială și se va întoarce acasă mai repede și mai fierbinte decât oricând.

  • Locul de lansare: Launch Pad 39B la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida
  • Data lansării: 3 septembrie 2022
  • Fereastră de lansare: 2:17 p.m. EDT până la 4:17 p.m.
  • Durata misiunii: 37 zile, 23 ore, 53 minute
  • Destinație: orbita retrogradă îndepărtată în jurul Lunii
  • Total de mile de misiune: aproximativ 2,1 milioane de kilometri
  • Loc de splashdown vizat: Oceanul Pacific, în largul coastei San Diego
  • Viteza de întoarcere: Până la 40.000 km/h
  • Splashdown: 11 octombrie 2022

În timpul acestui zbor, Orion va fi lansat cu ajutorul celei mai puternice rachete din lume și va zbura mai departe decât a zburat vreodată orice navă spațială construită pentru oameni. Pe parcursul misiunii, va călători la 450.000 de kilometri de Pământ și la 64.000 de kilometri dincolo de partea îndepărtată a Lunii. Orion va rămâne în spațiu mai mult decât orice navă spațială umană fără a se andoca la o stație spațială.

artemis 11
Racheta Space Launch System (SLS) și nava spațială Orion, deasupra lansatorului mobil la Centrul Spațial Kennedy din Florida – credit NASA.

Această primă misiune Artemis va demonstra performanța atât a rachetei Orion, cât și a rachetei SLS și va testa capacitățile oamenilor de a orbita în jurul Lunii și de a reveni pe Pământ. Zborul va deschide calea pentru viitoare misiuni în vecinătatea Lunii, inclusiv premierele ca aterizarea primei femei și a primei persoane de culoare pe suprafața Lunii.

Artemis va avea la bord trei manechine, Comandantul Moonikin Campos, care va ocupa locul comandantului pentru a furniza date despre ceea ce membrii echipajului pot experimenta în zbor, și Zohar și Helga, două trunchiuri de manechin care vor fi echipate cu peste 5.600 de senzori pasivi și 34 de detectoare de radiații active pentru a măsura expunerea la radiații.

Sursa, credit foto: NASA.gov

Click pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


finala Survivor Romania
TVAcum 19 ore

Marea Finală Survivor România 2025 – 23 aprilie, ora 23:30, la PRO TV și VOYO. Daniel Pavel: „Luptele finale fac diferența!”

moartea Papei Francisc
ActualitateAcum 19 ore

Mesajele liderilor lumii după moartea Papei Francisc

alegerea noului Papă
ActualitateAcum 19 ore

Alegerea noului Papă: procesul conclavului și atribuțiile Suveranului Pontif​

fibrilație atrială
HealthAcum 20 de ore

Doar 5 minute de mers alert pe zi pot reduce riscul de fibrilație atrială cu până la 43%​

Vacanța de Paște
Ghiduri de performanță pentru adolescențiAcum 6 zile

Vacanța de Paște pentru elevii de clasa a VIII-a: echilibru între odihnă și pregătire pentru Evaluarea Națională

HITPIG: Purcelușul detectiv
EntertainmentAcum 6 zile

„HITPIG: Purcelușul detectiv”, la cinema din 17 aprilie

Death in Paradise1
TVAcum 6 zile

Luna aprilie la BBC First: crime, mistere și personaje memorabile

Program Paște 2025
BusinessAcum 6 zile

Program Paște 2025: Orarul Lidl, Carrefour, Auchan, Kaufland și Penny

gaură neagră
SciencesAcum 6 zile

O gaură neagră emite de 100 de ori mai multă energie decât s-a observat anterior

skyshowtime mai
TVAcum 6 zile

SkyShowtime: Atracțiile lunii mai

Google Ads Safety Report 2024
TechAcum 6 zile

Google Ads Safety Report 2024: Cum contribuie AI-ul la un mediu publicitar online mai sigur

Chefi la cuțite sezon 15 - primul battel
TVAcum 6 zile

Chefi la Cuțite Sezon 15: Primul battle cu mutare șocantă a lui Ștefan Popescu

Mașini comuniste: Wartburg 353
LifeAcum 6 zile

Mașini comuniste din Europa de Est: istorie, nostalgie și modele iconice

jocurile foamei 2026
EntertainmentAcum o săptămână

Noul film Jocurile foamei 2026: Sunrise on the Reaping – Tot ce trebuie să știi despre prequel

dinți umani laborator
HealthAcum o săptămână

Premieră științifică: dinți umani crescuți în laborator

Facebook

underarmour.ro

Avertizari meteo

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting

    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 22-04-2025 Ora : 13 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 13:05 si 16:00 In zona : Zona de litoral a județului Constanta , respectiv zona localităților: Constanța, Năvodari, Ovidiu, Mihail Kogălniceanu, Eforie, Cumpăna, Valu lui Traian, Techirghiol, Tuzla, Lumina, Topraisar, 23 August, Agigea, Corbu, Limanu, Albești, Pecineaga, Istria, Săcele, Costinești, Mangalia;Zona de litoral a județului Tulcea , respectiv zona localităților: Jurilovca, Sulina, C.A. Rosetti, Sfântu Gheorghe; Se vor semnala : Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m.

  • Atentionare meteorologica

    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 22-04-2025 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 22 aprilie, ora 12 – 22 aprilie, ora 23; Zonele afectate : conform textului și hărții; Fenomene : instabilitate atmosferică temporar accentuată; Mesaj : ATENȚIONARE METEOROLOGICĂCOD GALBEN Interval de valabilitate: 22 aprilie, ora 12 – 22 aprilie, ora 23Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuatăZone afectate: conform textului și hărții       În zonele montane și submontane, în nordul Olteniei și al Munteniei, în sudul și estul Transilvaniei și în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat căderi de grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.       Notă: Astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse și în restul teritoriului.            Miercuri (23 aprilie), vremea va fi instabilă îndeosebi în vestul, sud-vestul și centrul țării, precum și în zonele montane și submontane. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.