Our social corner

Health

O nouă legătură descoperită între Alzheimer și COVID-19

creier covid 1
Distribuie

Potrivit unui studiu nou, purtătorii unei gene care a fost asociată cu Alzheimer au un risc dublu să dezvolte o formă severă de COVID-19.

Gena în discuție se numește APOE4 și poate determina hemoragii microscopice în creierul persoanelor care au această informație genetică și care au contractat coronavirus.

Studiul a fost realizat la Universitatea din Helsinki în colaborare cu Spitalul Universitar din Helsinki, iar rezultatele acestuia au fost publicate în  jurnalul Acta Neuropathologica Communications. Studiul a folosit date de cercetare din proiectul FinnGen care combină datele genomului produse din probe de biobancă cu date adunate din registrele naționale de sănătate.

Cercetătorii au descoperit că în urma infecției cu COVID-19, cei cu gena APOE4 sunt mai susceptibili să dezvolte efecte pe termen lung, inclusiv un risc crescut de oboseală mentală, definită ca dificultate în direcționarea atenției și concentrare.

Conform rezultatelor, riscul de a dezvolta o formă de COVID-19 care necesită terapie intensivă este cel puțin dublu la purtătorii genei APOE4. Mai mult, mai multe microhemoragii cerebrale au fost descoperite în creierul purtătorilor de APOE4 ca urmare a unei forme severe de COVID-19.

Potrivit oamenilor de știință, rezultatele trebuie considerate orientative, iar cercetările trebuie extinse pe seturi de date mai mari.

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro