Stați în legătură cu noi

Life

Pandora Papers: cea mai mare scurgere de date expune bogăția ascunsă a liderilor lumii

Sute de lideri mondiali, politicieni puternici, miliardari, vedete, lideri religioși și traficanți de droguri și-au ascuns investițiile în proprietăți imobiliare exclusive pe malul mării, iahturi și alte active în ultimul sfert de secol, potrivit unei revizuiri a aproape 12 milioane de dosare obținute de la 14 firme din întreaga lume.

Ancheta Pandora Papers este cea mai mare colaborare jurnalistică din lume, implicând peste 600 de jurnaliști din 150 de medii din 117 țări.

Ancheta se bazează pe o scurgere de înregistrări confidențiale a 14 furnizori de servicii offshore care oferă servicii profesionale persoanelor și corporațiilor bogate care doresc să încorporeze companii de tip shell, trusturi, fundații și alte entități în jurisdicții cu taxe reduse sau fără taxe. Entitățile permit proprietarilor să-și ascundă identitatea de public și uneori de autorități de reglementare. Adesea, furnizorii îi ajută să deschidă conturi bancare în țări cu reglementări financiare ușoare.

Cei 2,94 terabyți de date, difuzate către Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație și distribuite partenerilor media din întreaga lume, au ajuns în diferite formate: documente, imagini, e-mailuri, foi de calcul și multe altele.

Advertisement

ICIJ a identificat 130 de miliardari de pe listele Forbes care au entități în jurisdicții de secretizare. Peste 100 dintre ei aveau o avere combinată evaluată la peste 600 miliarde de dolari în 2021.

Jurnaliștii din întreaga lume au identificat în Pandora Papers în jur de 400 de oficiali din aproape 100 de țări care apar alături de 35 de actuali sau foști lideri naționali. Printre ei se numără fostul premier englez Tony Blair, președinții din Muntenegru, Kenya, Gabon și Chile, sau Andrej Babiš, premierul Cehiei, care a folosit companii offshore ca să ascundă o investiție de 15 milioane de euro într-o proprietate luxoasă din sudul Franței.  

În noul set de date există menționați în jur de 100 de cetățeni români, iar 21.175 de documente care conțin cuvântul România, scrie Rise Project.

Shakira, Elton John, Ringo Star, Claudia Schiffer, Julio Iglesias se numără printre vedetele ale căror nume se regăsesc în documentele Pandora Papers.

Autoritățile fiscale din Australia și Marea Britanie au confirmat deja că vor analiza toate documentele secrete publicate de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) pentru a vedea dacă există dovezi că persoanele din documentele Pandora au încălcat legislația fiscală locală.

Advertisement

Sursa: https://www.icij.org

https://www.riseproject.ro

Advertisement style="display:block; text-align:center;" data-ad-layout="in-article" data-ad-format="fluid" data-ad-client="ca-pub-9287560635866333" data-ad-slot="1736055903">
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Life

Amenințări fără precedent asupra orașelor din cauza creșterii nivelului mării

Oamenii de știință avertizează că fără măsuri urgente și drastice pentru reducere a emisiilor de carbon, unele dintre cele mai emblematice orașe din lume ar putea fi sub apă până în 2050.

Emisiile de dioxid de carbon cauzate de om vor rămâne în atmosferă sute de ani, conducând la creșterea temperaturii și a nivelului mării pe glob. 

Multe zone dezvoltate vor fi inundate permanent având în vedere faptul că majoritatea politicilor luate la nivel global pentru reducerea emisiilor nu sunt suficiente și nu par să reflecte această amenințare.

Scenariile experților, în condiții de emisii ridicate, arată că temperatura va crește cu 4 C în timp ce nivelul mării se va ridica în medie cu 8,9 metri, toate acestea într-un interval aproximativ de 200 până la 2000 de ani.

Advertisement

Chiar și o creștere de 1,5C până în 2050 poate provoca inundații în marile orașe. 

Colecția de imagini, care urmează noului studiu, se numește Picturing Our Future și include simulări video și redări fotorealiste ale nivelului mării. În partea stângă este prezentat scenariul încălzirii globale cu 1,5 grade Celsius, în timp ce în partea dreaptă apar transformările după creșterea temperaturii cu 3 grade.

Dacă nu se schimbă nimic, aceste scenarii vor deveni realitate, iar peste 50 de orașe importante, majoritatea din Asia, vor pierde parțial sau aproape total suprafața de astăzi, iar aproximativ un miliard de oameni, (15% din populația actuală globală), va trebui să fie strămutat.

Studiul publicat în Environmental Research Letters identifică ce locuri pot fi salvate sau pierdute pe termen lung ca urmare a acțiunilor climatice actuale.

Acesta a fost lansat înainte de negocierile climatice ale ONU COP26, programate să aibă loc în perioada 1-12 noiembrie la Glasgow, Scoția.

Iata și ce zone din România vor fi afectate de creșterea nivelului apelor.

Advertisement

Sursa foto: climatecentral.org

Continuă să citești

Life

Cel mai mare model Lego lansat vreodată este replica Titanicului

Lego a dezvăluit oficial că cel mai mare model pe care l-a lansat vreodată este o replică a faimosului Titanic. Modelul măsoară aproape un metru și jumătate când este complet asamblat. 

Acesta nu este însă și cel mai mare set Lego. 11 695 de piese alcătuiesc Harta Lego a Lumii, care poate fi agățată pe perete odata ce e asamblată. Anterior, cel mai mare model Lego a fost macheta Colosseumului, cu 9,036 de piese, iar Titanicul ajunge să aibă 9,090 de piese in total.

Odată îmbinate, piesele formează un model la scara 1: 200. Vasul este proiectat în trei secțiuni, pentru a recrea cât mai fidel caracteristicile Titanicului. Secțiunea transversală dezvăluie detalii interioare, cum ar fi sala de mese de primă clasă, scara mare, una dintre camerele cazanelor și multe cabine din diferitele clase de pasageri, însă detaliile autentice includ peste 300 de hublouri, bărci de salvare, puntea promenadei, salonul de lectură, piscina, bănci, o macara de încărcare și multe altele. Pasionații de Lego adulți vor avea parte de multe ore de relaxare și satisfacție construind aceasă piesă de colecție de peste 135 cm.

Cel mai mare model Lego va fi disponibil in luna noiembrie, iar prețul de pe site-ul producătorului este de 629,99 $.

Advertisement

Continuă să citești

Life

Musonul din Arizona a dus la apariția „Creveților dinozauri” cu trei ochi

Potrivit oficialilor de la Wupatki National Monument, în urma unei ploi torențiale de vară, sute de creaturi bizare, cu aspect preistoric, au eclozat în apa de ploaie adunată.

Creaturile au dimensiunea unui mormoloc și sunt numite Triops. Ouăle lor pot rezista zeci de ani în deșert până când plouă suficient pentru a se crea lacuri care să ofere condițiile propice pentru ca puii să se maturizeze și să depună ouă pentru următoarea generație, conform Universității Central Michigan.

Credit imagine: L.Carter / NPS

Triops – care în greacă înseamnă „trei ochi” – sunt uneori numiți „creveți dinozauri” din cauza istoriei lor evolutive îndelungate; strămoșii acestor crustacee au evoluat în perioada Devoniană (în urmă cu 419 milioane până la 359 milioane de ani), iar aspectul lor s-a schimbat foarte puțin de atunci.

După eclozare, Triops poate crește până la 1,5 inci (4 centimetri) lungime, având o carapace asemănătoare unui scut. Aceștia pot trăi până la 90 de zile, timp în care masculii și femelele se vor împerechea. În cazul

Advertisement
Continuă să citești
Advertisement

Facebook

Trending

Copyright © 2021 TheExpert.ro