Our social corner

Life

Pandora Papers: cea mai mare scurgere de date expune bogăția ascunsă a liderilor lumii

PANDORA PAPERS1
Distribuie

Sute de lideri mondiali, politicieni puternici, miliardari, vedete, lideri religioși și traficanți de droguri și-au ascuns investițiile în proprietăți imobiliare exclusive pe malul mării, iahturi și alte active în ultimul sfert de secol, potrivit unei revizuiri a aproape 12 milioane de dosare obținute de la 14 firme din întreaga lume.

Ancheta Pandora Papers este cea mai mare colaborare jurnalistică din lume, implicând peste 600 de jurnaliști din 150 de medii din 117 țări.

Ancheta se bazează pe o scurgere de înregistrări confidențiale a 14 furnizori de servicii offshore care oferă servicii profesionale persoanelor și corporațiilor bogate care doresc să încorporeze companii de tip shell, trusturi, fundații și alte entități în jurisdicții cu taxe reduse sau fără taxe. Entitățile permit proprietarilor să-și ascundă identitatea de public și uneori de autorități de reglementare. Adesea, furnizorii îi ajută să deschidă conturi bancare în țări cu reglementări financiare ușoare.

Cei 2,94 terabyți de date, difuzate către Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație și distribuite partenerilor media din întreaga lume, au ajuns în diferite formate: documente, imagini, e-mailuri, foi de calcul și multe altele.

ICIJ a identificat 130 de miliardari de pe listele Forbes care au entități în jurisdicții de secretizare. Peste 100 dintre ei aveau o avere combinată evaluată la peste 600 miliarde de dolari în 2021.

Jurnaliștii din întreaga lume au identificat în Pandora Papers în jur de 400 de oficiali din aproape 100 de țări care apar alături de 35 de actuali sau foști lideri naționali. Printre ei se numără fostul premier englez Tony Blair, președinții din Muntenegru, Kenya, Gabon și Chile, sau Andrej Babiš, premierul Cehiei, care a folosit companii offshore ca să ascundă o investiție de 15 milioane de euro într-o proprietate luxoasă din sudul Franței.  

În noul set de date există menționați în jur de 100 de cetățeni români, iar 21.175 de documente care conțin cuvântul România, scrie Rise Project.

Advertisement

Shakira, Elton John, Ringo Star, Claudia Schiffer, Julio Iglesias se numără printre vedetele ale căror nume se regăsesc în documentele Pandora Papers.

Autoritățile fiscale din Australia și Marea Britanie au confirmat deja că vor analiza toate documentele secrete publicate de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) pentru a vedea dacă există dovezi că persoanele din documentele Pandora au încălcat legislația fiscală locală.

Sursa: https://www.icij.org

https://www.riseproject.ro

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro