Domeniul schiabil din România cuprinde 218 pârtii omologate. Lungimea lor totală este de aproximativ 190 de kilometri, conform informațiilor de la Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.
În urma unei scurte analize, am constatat că doar 67 de pârtii de schi au o lungime mai mare de un kilometru, 14 sunt mai lungi de 2 kilometri şi o singură pârtie are aproape 5 kilometri, aceasta având însă un grad redus de dificultate.
Conform informațiilor furnizate de Minister, cele mai multe pârtii de schi sunt în județul Harghita: 32, acestea având lungimi scurte și medii, de la 270 de metri la 1149 metri. În topul județelor cu cele mai multe pârtii omologate urmează Prahova, cu 31 de pârtii și Brașov, cu 23.
Alte județe cu trasee de schi pentru agrement care au primit un certificat de omologare sunt Maramureș (19 pârtii), Hunedoara (17 pârtii), Caraș-Severin, Alba și Suceava (14 pârtii), Cluj (10), Sibiu (9), Vâlcea (8), Covasna (7), Gorj (6), Bihor (5), Bistrița Năsăud (2), Neamț (2) și Arad, Bacău, Constanța, Iași și Mureș cu câte o pârtie.
Pentru Sinaia, Valea Dorului și Predeal, puteți verifica starea pârtiilor accesând site-ul Teleferic.ro.
Pârtii Poiana Brașov – detalii, harta domeniului schiabil și tarifele de transport telecabină / telegondolă / telescaun / teleschiuri, actualizate pe starepartii.brasovcity.ro.
Informații și imagini live despre pârtiile de schi Transalpina am găsit pe site-ul transalpinaski.
Starea pârtiilor de pe domeniul Șuior, Maramureș, poate fi verificată aici.
Am găsit mai multe informații despre domeniul schiabil din Harghita pe site-ul harghitaski.ro/
Puteți vedea starea pârtiilor de la Straja cu ajutorul camerelor live pe site-ul skistraja.ro.
În Rarău nu ninge încă, însă am aflat din live-uri că au fost puse în funcțiune tunurile de zăpadă.
Ziua/luna/anul : 18-03-2025 Ora : 12 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textului; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : conform textului; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 17 martie, ora 10 - 20 martie, ora 10 Fenomene vizate: răcire accentuată, brumă și îngheț la sol, precipitații mixte, cantități de apă însemnate, strat de zăpadă, intensificări ale vântului Zone afectate: conform textului Vremea se va răci semnificativ, iar nopțile și diminețile vor deveni deosebit de reci pentru această perioadă, cu temperaturi preponderent negative (minime cuprinse în general între -9 și 0 grade), iar în sudul și estul Transilvaniei, precum și în dealurile subcarpatice va fi ger (minime de -13...-11 grade). Se va produce brumă și local îngheț la sol. Luni vor fi precipitații mixte în cea mai mare parte a țării, iar marți acestea se vor restrânge spre sud-vest. În Oltenia, jumătatea vestică a Munteniei, sudul Transilvaniei și la munte se vor acumula local cantități de apă de 10...20 l/mp și izolat de 25...30 l/mp și se va depune strat de zăpadă. În majoritatea regiunilor, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 40...45 km/h. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj inclusiv prin avertizări pentru fenomene severe imediate (nowcasting).