Our social corner

Sciences

Cine sunt pasagerii care vor zbura în jurul Lunii în misiunea Artemis

main artemis1
Distribuie

NASA pregătește misiunea Artemis, al cărei obiectiv este explorarea amănunțită a suprafeței lunii cu ajutorul unor tehnologii inovatoare. Programul Artemis reprezintă o premieră pentru NASA, care va trimite pentru prima dată o femeie pe Lună, dar și prima persoană de culoare. 

Testele de zbor ale rachetei Space Launch System (SLS) și navei spațiale Orion în jurul Lunii vor avea loc la sfârșitul acestui an și vor fi fără echipaj. Nava lansată de cea mai puternică rachetă din lume va zbura mai departe decât orice altă navă spațială construită pentru oameni, parcurgând peste 450.000 de km în aproximativ trei săptămâni. Orion va rămâne în spațiu mai mult decât a făcut-o orice navă pentru astronauți fără a se apropia de o stație spațială și se va întoarce acasă mai repede ca niciodată. 

Deși nu va avea echipaj uman, pe Orion va călatori un manechin care a primit și un nume oficial, după un concurs care onorează figuri proeminente ale NASA, și anume Comandantul Moonkin Campos. Numele Campos este o dedicație pentru Arturo Campos, care a jucat un rol esențial în readucerea în siguranță a navei Apollo 13 pe Pământ.

Moonikin Campos, care este un manechin cu corp masculin folosit anterior în testele de vibrații Orion, va ocupa scaunul comandantului și va purta același echipament pe care astronauții Artemis îl vor folosi în timpul fazelor dinamice ale misiunilor lor.

moonikin

Campos va fi echipat cu doi senzori de radiații și va avea senzori suplimentari pentru a înregistra diverse date despre accelerație și vibrațiile care au loc pe tot parcursul misiunii, și vor ajuta NASA să protejeze astronauții în timpul Artemis II, prima misiune care va trimite echipaj în jurul Lunii după mai bine de 50 de ani.

Moonikin nu este însă singurul ocupant al lui Orion din timpul zborului test, el fiind însoțit de încă doi ”pasageri” care vor testa sistemele navei spațiale. Doi torsori umani cu corp feminin, numiți fantome, vor fi la bordul navei. „Zohar” și „Helga” vor furniza date referitoare nivelurile de radiații în timpul misiunilor lunare.

Advertisement
Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro