Our social corner

Sciences

Pericolul încălzirii globale. În ce direcție se îndreaptă Pământul?

protejarea climei
Distribuie

Liderii politici și militanții pentru protecția mediului atrag atenția asupra pericolului ce planează asupra Pământului. În același timp, alte personalități neagă existența unei crizei climatice, iar oamenii simpli, se întreabă cum ar putea să acționeze și dacă demersul lor ar avea vreun impact real.

Este planeta într-un real pericol, iar dacă da, ce se poate face? Două personalități politice, Christiana Figueres, artizan și promotor al Acordului de la Paris privind schimbările climatice și Tom Rivett‑Carnac, strateg politic principal al aceleiași convenții internaționale, oferă în Noi alegem viitorul. Cum vom supraviețui crizei climatice un răspuns în egală măsură tulburător, șocant și mobilizator.

Noi alegem viitorul este un volum care oferă celor preocupați de mediul înconjurător o imagine clară, realistă, a posibilelor scenarii ale viitorului planetei, informațiile având ca sursă chiar Acordul de la Paris privind schimbările climatice agreat de 195 de state.

Christiana Figueres este fiica celui considerat „părintele națiunii costaricane moderne”, ales de trei ori președintele statului și cunoscut drept inițiatorul unora dintre cele mai ample politici de mediu din lume. Descendent direct al președintelui fondator al Companiei Indiilor de Est, fost președinte și director general al organizației Carbon Disclosure Project USA, dar și fost călugăr budist, Tom Rivett-Carnac a început să lucreze cu Christiana Figueres la strategiile de protecție a mediului dintr-un motiv pe care-l împărtășesc amândoi: generațiile care vor urma vor trăi viitorul pe care noi îl alegem astăzi pentru ele.

Ne aflăm în deceniul crucial. Nu este nicio exagerare să spunem că ceea ce facem în privința reducerii emisiilor între momentul prezent și 2030 va determina calitatea vieții oamenilor pe această planetă timp de sute de ani de acum înainte, dacă nu și mai mult”, spun autorii în debutul cărții. În acest moment, dacă statele lumii iau măsuri pentru reducerea emisiilor de carbon, omenirea are 50% șanse să evite un scenariu catastrofal. Este o situație care privește marii lideri politici ai lumii, dar și pe fiecare cetățean în parte, pentru că o degradare a situației va avea repercusiuni pentru toată lumea.

Cei care cred că încălzirea globală înseamnă doar veri mai toride și vreme capricioasă vor avea o imagine concretă a realității acestui fenomen: biodiversitate decimată, sărăcie extremă, migrație datorată foametei, luptă pentru puținele resurse de apă și hrană, aer care se poate respira doar cu masca filtrantă, boli noi, fără leac, cu impact devastator asupra sănătății cauzate de topirea ghețarilor, zone vaste de pe planetă care nu mai pot fi locuite de oameni, fenomene meteo violente tot mai frecvente, temperaturi de peste 60 de grade în multe locuri ale globului și ștergerea unor orașe de pe hartă, care vor fi înghițite de ape.

            „

Advertisement

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro