Our social corner

Concerte

Peste 15.000 de persoane au participat la concertele în aer liber din cadrul Festivalului Internaţional George Enescu

festival george enescu
Distribuie

Opt zile, 14 concerte în aer liber, zeci de minute de aplauze, peste 200 de artişti şi mai bine de 15.000 de bucureşteni şi turişti au însumat experienţa muzicală magică, trăită la ediţia din acest an a Pieţei Festivalului Internaţional George Enescu, desfășurată între 17 şi 24 septembrie 2023, la Bucureşti.

Eveniment conex al celei mai importante manifestări muzicale găzduite de România, Festivalul Internațional George Enescu, Piața Festivalului a continuat, şi la această ediţie, tradiţia concertelor cu acces liber din Piaţa „George Enescu”, oferite bucureştenilor de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu ARTEXIM.

Neîncăpătoare în fiecare seară de concerte, Piaţa Festivalului Enescu a oferit publicului meloman un program muzical variat, în care muzica clasică s-a îmbinat cu ritmurile rock, electronice şi muzica de vodevil, jazz şi operetă.

Printre cele mai memorabile momente ale ediţiei s-au numărat concertele încărcate de emoţie oferite de Orchestra Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” din Satu Mare, dirijată de Azis Sadikovic (un eveniment susținut de BRD – Groupe Société Générale), de pianista Mădălina Paşol şi, nu în ultimul rând, de marele violonist Alexandru Tomescu, care a revenit în Piaţa Festivalului alături de alţi doi artişti de renume internaţional, pianista Sînziana Mircea şi violoncelistul Ştefan Cazacu, pentru a prezenta recitalul extraordinar „Wind Water Earth”.

Momentele festive au fost marcate în Piaţa Festivalului de Filarmonica Naţională „Serghie Lunchevici” din Republica Moldova, care  a interpretat, pe 21 septembrie, compoziţii celebre, precum „My Fair Lady” (F. Loewe), „West Side Story” (L. Bernstein), „Fantezia Carmen” (P. Sarasate), alături de soprana Tatiana Costiuc, Marin Gheraş la nai, Sergiu Muşat la clarinet, Viorica Agafiţa la vioară, Eugen Negruţa la acordeon şi Andrei Iurcu la trompetă, sub bagheta dirijorală a lui Mihail Agafiţa, un nume remarcabil în lumea muzicală, ce a susținut sute de concerte simfonice și spectacole de operă și balet în numeroase țări. De asemenea, Big Bandul Radio România au adus în Piaţa Festivalului muzica lui Chick Corea, Duke Ellington, Buddy Rich, Thad Jones şi Peter Herbolzheimer într-un concert îndelung aplaudat în 22 septembrie 2023. Seara muzicală din 23 septembrie din Piaţa Festivalului a fost dedicată oraşului Bucureşti cu un concert aniversar, susţinut de Miruna Ionescu şi violonistul Valentin Albeşteanu, alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea „Ion Dumitrescu”, dirijată de Tiberiu Dragoş Oprea, şi de Taraful de Oraş.

Publicul de la Piaţa Festivalului Enescu s-a bucurat pe 20 septembrie de o seară de concerte propusă de principalul partener al evenimentului, BRD – Groupe Société Générale. Intitulată „De la muzica Renaşterii la muzica Clasică şi Electronică”, seara BRD a adus în Piaţa Festivalului concerte de muzică corală, operă şi reinterpretări moderne ale muzicii clasice. Corul de Cameră „Preludiu – Voicu Enăchescu”, aflat sub bagheta dirijorului Andrei Stănculescu, a deschis seara cu un repertoriu impresionant, din care au făcut parte celebrele „Arii” de J.S. Bach, „Ave Maria” de F. Schubert, „Eine Kleine Nachtmusik” de W.A. Mozart, „Boleroul” lui M. Ravel şi „Libertangoul” lui A. Piazzolla. Trio AEDEA a purtat audienţa într-o călătorie muzicală fascinantă care a combinat vioara, pianul şi vocea unei soprane într-o simfonie magică a sunetelor. Ascultătorii familiarizaţi cu muzica clasică au fost surprinşi de abordarea şi dezvoltarea curajoasă a unor teme celebre de J.S. Bach, R. Wagner, W.A. Mozart, F.M. Bartholdy, prezentată la instrumente de percuţie, chitară şi voce în concertul „Paul Ilea – Sync The Classics”.

De la muzica clasică reinterpretată prin intermediul unor instrumente moderne în concertul lui Paul Ilea „Sync The Classics”, la hituri rock cântate la flaut, marimbă şi vibrafon de Matei Ioachimescu şi PERCUSSIONescu în concertul „Legends” din 19 septembrie, ediţia din acest an a Pieţei Festivalului nu a dus lipsă de concerte inovatoare care au împins limitele genurilor muzicale, spre încântarea publicului.

Advertisement

Concertul de închidere a Pieţei Festivalului a adus, pe aceeaşi scenă, una dintre cele mai prestigioase orchestre de tineri muzicieni, Orchestra Camerata Regală şi Zoli Toth, artistul conceptual și promotorul muzicii de percuţie neconvenţionale din România. În seara zilei de 24 septembrie, protagonistul, alături de orchestra dirijată de Constantin Grigore, a îmbinat muzica electronică cu muzica simfonică într-un spectacol impresionant pe scena Piaţa Festivalului Enescu.

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement
Coperta Catalog
ActualitateAcum o zi

Apariție editorială de excepție – Catalogul „DE IDENTITATE. SCRIPTA ET IMAGINES HISTORIAE DACOROMANAE. SEC XV-XX”, o lucrare unică a identității cultural-istorice românești

hotel nordis mamaia
BusinessAcum o zi

Nordis Mamaia, deschis pentru rezervări. Cât costă să petreci Paștele la 5 stele?

vlad covaliu campion mondial
SportAcum 3 zile

Vlad Covaliu a câștigat medalia de aur la Campionatul Mondial de Scrimă pentru Juniori de la Riad!

Echipa lui Chef Richard
TVAcum 3 zile

Chefi la cuțite: Echipele sezonului 13 sunt formate!

Score2Skill image
BusinessAcum 3 zile

eJobs lansează Score2Skill: Abilitățile din jocurile video devin atuuri pe piața muncii!

masterchef
TVAcum 5 zile

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV ca jurați ai sezonului 9 MasterChef România!

Andreea Dinca locul 5 campionat mondial juniori
SportAcum o săptămână

Andreea Dincă, locul 5 la Campionatul Mondial de Scrimă pentru juniori

campionatul mondial de scrima cadeti juniori riad 2024
SportAcum o săptămână

Campionatul Mondial de Scrimă pentru Cadeți și Juniori își deschide porțile la Riad!

transpiratie
LifeAcum o săptămână

Transpirația: O poveste cu arome și culori

Marele Jaf al Tramvaiului still lansare
EntertainmentAcum o săptămână

„Marele jaf al tramvaiului”, de vineri pe marile ecrane din România

razboi civil
EntertainmentAcum 2 săptămâni

„Război Civil” iminent la cinema din 12 aprilie

masini de spalat samsung
TechAcum 2 săptămâni

Samsung Electronics lansează o nouă gamă de mașini de spălat bazate pe inteligență artificială și mai eficiente energetic

KV zsb 2024jpg
ActualitateAcum 2 săptămâni

Zilele Sculpturii București 2024. Unde Formele se Aliniază, Arta se dezvăluie!

fonduri nerambursabile
BusinessAcum 2 săptămâni

ARCUB lansează apelul de proiecte culturale cu fonduri nerambursabile „București 565. Conexiuni urbane” 2024

acneea la adolescenti
HealthAcum 2 săptămâni

Acneea la adolescenți: ghidul complet pentru o piele sănătoasă și încredere de nezdruncinat

Facebook

Advertisement