Pfizer și BioNTech au anunțat ieri că dezvoltă o versiune a vaccinului împotriva coronavirusului care vizează tulpina Delta, varianta extrem de contagioasă care s-a răspândit în aproape 100 de țări.
Experții consideră că tulpina Delta, identificată pentru prima dată în India, este cu aproximativ 60% mai contagioasă decât versiunea virusului din Marea Britanie și de două ori mai contagioasă decât coronavirusul original.
Varianta Delta provoacă acum focare în rândul populațiilor nevaccinate din țări precum Malaezia, Portugalia, Indonezia și Australia și a devenit varianta dominantă în Statele Unite, după cum a raportat CDC săptămâna aceasta.
Autoritățile din domeniul sănătății din Israel au estimat că vaccinarea completă cu Pfizer-BioNTech oferă doar 64% eficacitate împotriva variantei Delta, față de mai mult de 90%, împotriva virusului original. Din acest motiv, companiile și-au propus să dezvolte un nou vaccin împotriva tulpinii Delta, ca plan B în cazul în care primul vaccin nu ar fi eficient. Primul lot din noua variantă de vaccin a fost deja produs și vizează întreaga proteină spike, iar studiile clinice urmează să înceapă în luna august.
Companiile au raportat și rezultate încurajatoare în urma studiilor efectuate pe persoane care au primit a treia doză din vaccin. Un rapel administrat la șase luni după a doua doză de vaccin crește potența anticorpilor împotriva virusului original și a tulpinei Beta de cinci până la zece ori.
Cu toate acestea, unii experți pun sub semnul întrebării discuțiile despre a treia variantă de vaccin, atât timp cât mulți nu primesc nici măcar o singură doză. „Este imposibil să ignorăm situația globală”, a declarat Natalie Dean, biostatistician la Universitatea Emory din Atlanta. „Mi-e greu să-mi imaginez că primesc a treia doză atunci când există oameni din prima linie care tratează pacienți cu Covid care încă nu au fost vaccinați”.
Ziua/luna/anul : 18-03-2025 Ora : 12 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textului; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : conform textului; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 17 martie, ora 10 - 20 martie, ora 10 Fenomene vizate: răcire accentuată, brumă și îngheț la sol, precipitații mixte, cantități de apă însemnate, strat de zăpadă, intensificări ale vântului Zone afectate: conform textului Vremea se va răci semnificativ, iar nopțile și diminețile vor deveni deosebit de reci pentru această perioadă, cu temperaturi preponderent negative (minime cuprinse în general între -9 și 0 grade), iar în sudul și estul Transilvaniei, precum și în dealurile subcarpatice va fi ger (minime de -13...-11 grade). Se va produce brumă și local îngheț la sol. Luni vor fi precipitații mixte în cea mai mare parte a țării, iar marți acestea se vor restrânge spre sud-vest. În Oltenia, jumătatea vestică a Munteniei, sudul Transilvaniei și la munte se vor acumula local cantități de apă de 10...20 l/mp și izolat de 25...30 l/mp și se va depune strat de zăpadă. În majoritatea regiunilor, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 40...45 km/h. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj inclusiv prin avertizări pentru fenomene severe imediate (nowcasting).