Our social corner

Health

Pfizer dezvoltă un nou vaccin împotriva tulpinii Delta

vaccin tulpina Delta coronavirus1
Distribuie

Pfizer și BioNTech au anunțat ieri că dezvoltă o versiune a vaccinului împotriva coronavirusului care vizează tulpina Delta, varianta extrem de contagioasă care s-a răspândit în aproape 100 de țări. 

Experții consideră că tulpina Delta, identificată pentru prima dată în India, este cu aproximativ 60% mai contagioasă decât versiunea virusului din Marea Britanie și de două ori mai contagioasă decât coronavirusul original.

Varianta Delta provoacă acum focare în rândul populațiilor nevaccinate din țări precum Malaezia, Portugalia, Indonezia și Australia și a devenit varianta dominantă în Statele Unite, după cum a raportat CDC săptămâna aceasta.

Autoritățile din domeniul sănătății din Israel au estimat că vaccinarea completă cu Pfizer-BioNTech oferă doar 64% eficacitate împotriva variantei Delta, față de mai mult de 90%, împotriva virusului original. Din acest motiv, companiile și-au propus să dezvolte un nou vaccin împotriva tulpinii Delta, ca plan B în cazul în care primul vaccin nu ar fi eficient. Primul lot din noua variantă de vaccin a fost deja produs și vizează întreaga proteină spike, iar studiile clinice urmează să înceapă în luna august.

Companiile au raportat și rezultate încurajatoare în urma studiilor efectuate pe persoane care au primit a treia doză din vaccin. Un rapel administrat la șase luni după a doua doză de vaccin crește potența anticorpilor împotriva virusului original și a tulpinei Beta de cinci până la zece ori.

Cu toate acestea, unii experți pun sub semnul întrebării discuțiile despre a treia variantă de vaccin, atât timp cât mulți nu primesc nici măcar o singură doză. „Este imposibil să ignorăm situația globală”, a declarat Natalie Dean, biostatistician la Universitatea Emory din Atlanta. „Mi-e greu să-mi imaginez că primesc a treia doză atunci când există oameni din prima linie care tratează pacienți cu Covid care încă nu au fost vaccinați”.

Advertisement
Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro