Our social corner

Sciences

Premiile Nobel: poveștile mai puțin știute, controverse și inovații care au schimbat lumea

Alfred Nobel

Lucruri neștiute despre Premiile Nobel

În fiecare an, Premiile Nobel atrag atenția lumii întregi, recompensând realizări excepționale în domenii precum fizica, chimia, medicina, literatura, pacea și, mai recent, economia. Dar dincolo de fastul ceremoniei și prestigiul medaliei de aur, există numeroase aspecte mai puțin cunoscute despre aceste premii care au schimbat lumea.

Un premiu născut dintr-o greșeală

Se spune că Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, a fost profund afectat când un ziar francez i-a publicat din greșeală necrologul, numindu-l „negustorul morții”. În realitate, fratele său fusese cel care murise, dar această confuzie l-a determinat pe Nobel să își revizuiască moștenirea și să creeze faimosul premiu care îi poartă astăzi numele.

Refuzuri și controverse

Nu toți laureații au acceptat premiul cu entuziasm. Jean-Paul Sartre a refuzat Premiul Nobel pentru Literatură în 1964, susținând că astfel de distincții îi limitează independența artistică. În 1973, diplomatului Henry Kissinger i s-a acordat Premiul Nobel pentru Pace pentru negocierile privind încetarea războiului din Vietnam, dar decizia a fost atât de controversată încât doi membri ai comitetului Nobel au demisionat în semn de protest.

O tradiție gastronomică aparte

Ceremonia de decernare a Premiilor Nobel este un eveniment elegant, dar meniul servit la banchetul Nobel este și el demn de menționat. În mod surprinzător, din 1901 până astăzi, desertul servit la cină a rămas aproape neschimbat: înghețată cu fructe de pădure.

Categorii care nu există

Deși este unul dintre cele mai celebre premii, Nobel nu acoperă toate domeniile. De exemplu, nu există un Premiu Nobel pentru Matematică. Legenda urbană spune că acest lucru s-a datorat unei presupuse rivalități între Nobel și un matematician care i-ar fi furat iubita, dar, în realitate, Nobel a dorit să acorde premii cu un impact concret asupra umanității. De asemenea, premiile pentru psihologie sau ecologie nu sunt incluse.

Cei mai tineri și cei mai în vârstă laureați

Malala Yousafzai a devenit cea mai tânără laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2014, la doar 17 ani, pentru lupta ei pentru dreptul fetelor la educație. La polul opus, cel mai în vârstă laureat este John B. Goodenough, care a câștigat Premiul Nobel pentru Chimie în 2019, la 97 de ani.

Premii acordate post-mortem

Regula oficială spune că Premiile Nobel nu pot fi acordate postum, însă există excepții. În 2011, Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat lui Ralph Steinman, fără ca organizatorii să știe că acesta murise cu trei zile înainte de anunț. Întrucât decizia fusese luată înainte de aflarea veștii, premiul nu a fost retras.

Cea mai „împărțită” onoare

În mod normal, fiecare premiu poate fi împărțit între maximum trei persoane. Cel mai notoriu exemplu este cel al Premiului Nobel pentru Pace din 1994, care a fost împărțit între Yasser Arafat, Shimon Peres și Yitzhak Rabin pentru eforturile lor de pace în Orientul Mijlociu.

Premiile Nobel rămân unele dintre cele mai prestigioase și misterioase distincții ale lumii. Dincolo de gloria laureaților, poveștile ascunse din spatele acestor premii oferă o perspectivă fascinantă asupra istoriei, politicii și progresului uman.

premiile nobel
© Nobel Prize Outreach. Photo: Clément Morin.

Alfred Nobel și premiul pentru pace

Este paradoxal că omul care a inventat dinamita a ales să lase moștenire un premiu pentru pace. De fapt, în testamentul său, Nobel a insistat ca premiul pentru pace să fie acordat de Norvegia, nu de Suedia, așa cum se întâmplă cu celelalte premii. Motivul nu este clar, dar unii istorici sugerează că Nobel avea o mare admirație pentru eforturile Norvegiei în menținerea păcii internaționale.

Ani în care Premiile Nobel nu au fost acordate

De la prima ediție din 1901, au existat ma mulți ani în care Premiile Nobel nu au fost acordate. În total, acest lucru s-a întâmplat de 49 de ori, cele mai multe astfel de pauze având loc în timpul Primului Război Mondial (1914-1918) și al celui de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945).

Regulile Fundației Nobel prevăd un mecanism clar pentru astfel de situații: „Dacă niciuna dintre lucrările luate în considerare nu este considerată suficient de importantă conform primului paragraf, suma destinată premiului va fi rezervată pentru anul următor. Dacă nici atunci premiul nu poate fi acordat, suma va fi adăugată la fondurile restricționate ale Fundației.”

Astfel, chiar și în absența unor laureați, spiritul Nobel a continuat să se păstreze, asigurând că premiile sunt oferite doar acolo unde excelența este incontestabilă.

De-a lungul timpului, comitetul Nobel a ratat unele descoperiri majore. De exemplu, Mahatma Gandhi nu a primit niciodată Premiul Nobel pentru Pace, deși a fost nominalizat de cinci ori. De asemenea, descoperirea ADN-ului, una dintre cele mai importante realizări științifice ale secolului XX, nu a fost recunoscută printr-un Nobel până în 1962, la aproape un deceniu după ce James Watson și Francis Crick au publicat modelul structurii ADN-ului.

Premiile Nobel rămân unele dintre cele mai prestigioase și misterioase distincții ale lumii. Dincolo de gloria laureaților, poveștile ascunse din spatele acestor premii oferă o perspectivă fascinantă asupra istoriei, politicii și progresului uman.

Foto: Copyright © Nobel Prize Outreach AB 2016. Photo: Pi Frisk. / © Nobel Prize Outreach. Photo: Clément Morin.

Click pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Facebook

underarmour.ro

Avertizari meteo

  • Avertizare meteorologica

    COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 27-03-2025 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 28 martie, ora 10 – 29 martie, ora 12 Zonele afectate : conform textelor și hărții Fenomene : conform textelor Mesaj : MESAJ 3/4 AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN Interval de valabilitate: 28 martie, ora 10 – 29 martie, ora 12Fenomene vizate: ploi însemnate cantitativZone afectate: conform textului și hărții          În sudul Banatului și al Olteniei, vestul și nordul Munteniei, sud-vestul Moldovei și al Transilvaniei, precum și în Carpații Occidentali și local în sudul Carpaților Orientali, vor fi ploi cu caracter de aversă, iar mai ales prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.   COD PORTOCALIU Interval de valabilitate: 28 martie, ora 10 – 29 martie, ora 12Fenomene vizate: precipitații abundenteZone afectate: conform textului și hărții          În intervalul menționat, în județele Mehedinți, Gorj și Vâlcea și în zona de munte a județelor Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Argeș, Dâmbovița și Prahova va ploua abundent. Mai ales prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50...70 l/mp și local, în special în nordul Olteniei, de peste 80...100 l/mp. La altitudini de peste 2000 m vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare și se va depune strat consistent de zăpadă.

  • Atentionare meteorologica

    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 27-03-2025 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 3 Intervalul : 28 martie, ora 03 - 29 martie, ora 06 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : intensificări ale vântului Mesaj : MESAJ 4/4 ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN Interval de valabilitate: 28 martie, ora 03 - 29 martie, ora 06    Fenomene vizate: intensificări ale vântuluiZone afectate: conform textului și hărții         În sudul Banatului, Oltenia, Muntenia și Dobrogea vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50...70 km/h. În vestul Carpaților Meridionali, la altitudini în general de peste 2000 m, rafalele vor fi de 75...90 km/h și va fi viscol.

  • Atentionare meteorologica

    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 27-03-2025 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor Zonele afectate : conform textelor și hărții Fenomene : conform textelor Mesaj : MESAJ 1/4 INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 27 martie, ora 10 - 29 martie, ora 23    Fenomene vizate: cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului Zone afectate: conform textului          În intervalul menționat vor fi intervale în care va ploua în toate regiunile. Ploile vor avea îndeosebi caracter de aversă și mai ales prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15...25 l/mp, iar pe arii restrânse, cu precădere în zonele de deal și de munte, de peste 50...80 l/mp.       Temporar vântul se va intensifica în jumătatea de sud a teritoriului și local în vest, nord-vest și centru, în general cu viteze de 40...60 km/h. La munte vor fi rafale de 60...80 de km/h, iar în zona înaltă vor fi precipitații mixte. MESAJ 2/4 ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN Interval de valabilitate: 27 martie, ora 10 - 28 martie, ora 10    Fenomene vizate: cantități de apă însemnateZone afectate: conform textului și hărții            În sudul Banatului, în vestul și nordul Olteniei și în vestul Carpaților Meridionali, va continua să plouă, iar până vineri dimineață se vor acumula cantități de apă de 25...30 l l/mp.