Our social corner

Sciences

Premiul Nobel pentru medicină 2022 rămâne în Suedia

premiul nobel
Distribuie

Astăzi, la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, a fost anunțat câștigătorul Premiului Nobel pentru medicină. Premiul Nobel de anul acesta a fost acordat omului de știință suedez Svante Pääbo pentru descoperirile sale asupra evoluției umane.

Anunțul a fost făcut de către Thomas Perlmann, secretarul Comitetului Nobel. Între nominalizați au fost și cercetătorii care au jucat un rol esențial în dezvoltarea tehnologiei ARN mesager folosită în vaccinurile COVID-19.

Cercetările fundamentale ale lui Pääbo au dat naștere unei discipline științifice cu totul noi; paleogenomica. Prin studiile sale de pionierat, Svante Pääbo a reușit secvențierea genomului omului de Neanderthal și a descoperit un hominin necunoscut anterior, Denisova. Mai mult, Pääbo a mai descoperit că transferul de gene a avut loc de la acești hominini acum dispăruți la  Homo sapiens, în urma migrației din Africa cu aproximativ 70.000 de ani în urmă. Acest flux străvechi de gene către oamenii de astăzi are relevanță fiziologică astăzi, de exemplu, afectând modul în care sistemul nostru imunitar reacționează la infecții, după cum anunță într-un comunicat de presă Comitetul Nobel.

Premiul pentru medicină a dat startul unei săptămâni de anunțuri ale la Institutul Karolinska, mâine urmând să fie anunțat premiul pentru fizică, miercuri cel pentru chimie, iar joi, pentru literatură. Premiul Nobel pentru Pace de anul acesta va fi anunțat vineri, 7 octombrie, iar premiul pentru economie pe data de 10 octombrie.

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro