Our social corner

Health

Primul vaccin împotriva Alzheimerului a trecut testele de siguranță

neuron
Distribuie

Primul vaccin experimental dezvoltat pentru a ne proteja împotriva bolii Alzheimer a trecut de ultima etapă a studiilor la om.

Medicamentul dezvoltat de compania de biotehnologie Axon Neuroscience a primit denumirea AADvac1 și s-a dovedit a fi tolerat în siguranță de către pacienți, producând un răspuns împotriva anumitor markeri ai bolii în cadrul unui studiu clinic.

Studiul dublu-orb s-a desfășurat pe parcursul a doi ani, iar participanții cărora li s-a administrat vaccinul în 11 doze au prezentat niveluri ridicate de răspunsuri la anticorpi cu imunoglobulină G, ceea ce îl va face eficient împotriva agregărilor de proteine T (tau) din creier, considerate una dintre caracteristicile principale ale afecțiunii.

Petr Novak, prim-autor al studiului și cercetător principal la Axon Neuroscience a declarat pentru Medpage Today: „Din câte știu, este prima dată când o imunoterapie orientată către proteinele tau a arătat dovezi clare ale impactului asupra procesului neurodegenerativ și o indicație puternică a efectului clinic la pacienții cu profil biomarker confirmat al bolii Alzheimer”.

Rezultatele provin dintr-un studiu clinic relativ mic, realizat pe 193 de pacienți cu formă ușoară de Alzheimer, conceput în principal pentru a testa profilul de siguranță al vaccinului experimental. Pentru a descoperi dacă vaccinul poate să trateze cu succes declinul cognitiv, cercetătorii spun că vom avea nevoie de un studiu mai amplu care să implice un număr mai mare de pacienți, iar ponderea cea mai mare să fie a celor a căror demență este legată în special de patologia proteinelor tau.

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro