La baza cererii stau efectele nocive ale rețelelor sociale asupra sănătății copiilor dar și situațiile legate de scurgerile masive de informații de pe platforma Facebook.
Procurorii generali susțin că cei mici „nu sunt pregătiți să facă față provocărilor care vin odată cu deținerea unui cont de Instagram”. Aceste provocări se referă la confidențialitatea din mediul online dar și la permanența postărilor pe internet.
Procurorii generali nu sunt singuri în demersul lor, Facebook fiind subiectul unei interogări din partea parlamentarilor federali care și-au exprimat îngrijorarea referitor la impactul social media asupra copiilor.
Autoritățile sunt sceptice în privința capacității Facebook de a proteja siguranța și confidențialitatea copiilor pe platforma sa, citând rapoarte mai vechi conform cărora aplicația Facebook Messenger Kids „conținea un viciu de proiectare care le permitea copiilor să ocolească restricțiile privind interacțiunile online și să se alăture discuțiilor de grup cu străini, acțiuni care nu au fost aprobate anterior de către părinții copiilor.”
Procurorii generali au mai menționat lipsa necesității unei astfel de aplicații: „Se pare că Facebook nu răspunde unei nevoi, ci creează una, întrucât această platformă se adresează în primul rând copiilor care altfel nu au sau nu ar avea un cont Instagram”. „Pe scurt, o platformă Instagram pentru copii mici este dăunătoare din nenumărate motive.”
Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că Facebook a început să exploreze o variantă de Instagram pentru copii, gigantul social media angajându-se să nu afișeze reclame „în nicio experiență Instagram pe care o dezvoltăm pentru persoanele cu vârsta sub 13 ani”.
Facebook si-a actualizat declarația ulterior, recunoscând că, deoarece copiii folosesc deja internetul, „Vrem să îmbunătățim această situație oferind experiențe care să ofere părinților vizibilitate și control asupra a ceea ce fac copiii lor. Dezvoltăm aceste experiențe în consultare cu experți în dezvoltarea copilului, siguranța copilului și sănătatea mintală și avocații confidențialității.”
Ziua/luna/anul : 18-03-2025 Ora : 12 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textului; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : conform textului; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 17 martie, ora 10 - 20 martie, ora 10 Fenomene vizate: răcire accentuată, brumă și îngheț la sol, precipitații mixte, cantități de apă însemnate, strat de zăpadă, intensificări ale vântului Zone afectate: conform textului Vremea se va răci semnificativ, iar nopțile și diminețile vor deveni deosebit de reci pentru această perioadă, cu temperaturi preponderent negative (minime cuprinse în general între -9 și 0 grade), iar în sudul și estul Transilvaniei, precum și în dealurile subcarpatice va fi ger (minime de -13...-11 grade). Se va produce brumă și local îngheț la sol. Luni vor fi precipitații mixte în cea mai mare parte a țării, iar marți acestea se vor restrânge spre sud-vest. În Oltenia, jumătatea vestică a Munteniei, sudul Transilvaniei și la munte se vor acumula local cantități de apă de 10...20 l/mp și izolat de 25...30 l/mp și se va depune strat de zăpadă. În majoritatea regiunilor, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 40...45 km/h. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj inclusiv prin avertizări pentru fenomene severe imediate (nowcasting).