Life

Programul de creditare Prima Casa devine Noua Casa

Pinterest LinkedIn Tumblr

Guvernul a modificat programul Prima Casa, iar acest lucru ar putea impulsiona vânzarea stocului de locuințe finalizate care au fost scoase la vânzare.

Modificările urmăresc menținerea nivelului tranzacțiilor imobiliare cu locuințe la un nivel satisfăcător, după cum arată Guvernul în justificarea proiectului legislativ. Guvernanții au precizat că vor să evite accentuarea dificultăţilor de accesare a creditelor garantate pentru achiziția de locuințe, ca efect al pandemiei cu Covid-19 și crizei economice.

Sunt asteptate si măsuri pentru stimularea sectorului construcțiilor rezidențiale din partea Guvernului, pentru ca in lipsa acestora este de așteptat ca pe măsură ce se finalizează proiectele aflate în execuție, indicatorii acestui sector să se înrăutățească semnificativ.

Conform noilor prevederi, prin noul program, intitulat „Noua casă”, poate cumpara o locuință o persoana fizică ce îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

  • la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă, sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, sau deţine cel mult o locuinţă în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;
  • achiziţionează o singură locuinţă prin Program
  • are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.

De asemenea, se mai mentioneaza ca creditul acordat pentru achiziționarea unei locuințe noi, a urcat la 100.000 euro echivalent lei și este garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 60% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente

Pentru alte categorii de locuințe creditul maxim este de 70.000 euro, echivalent lei, garantat de către stat, în procent de maximum 50% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente.

Avansul minim este de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei, acesta reprezentând diferenţa dintre preţul de achiziţie al locuinţei rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare şi finanţarea garantată.

Persoana care achiziționează o locuință prin Noua Casa nu o poate vinde timp de 5 ani de la momentul achizitiei, insa în acest interval de timp o poate schimba cu alta, în cazul în care locuinţa cumparata iniţial nu mai este potrivita cerinţelor de locuit din cauza unor vicii ascunse sau în urma apariției unor daune asupra locuinţei, ca urmare a producerii unui risc asigurat, de natură a o face improprie utilizării potrivit destinaţiei.

O alta precizare se refera la cazul în care cumpăratorul rambusează anticipat creditul, cand nu se solicita commision de rambursare anticipată, iar interdicția de vânzare este anulată.

Write A Comment