Our social corner

Sciences

Progres medical: Anul 2023, un an plin de speranță

2023 progrese medicale
Distribuie

Anul 2023 a fost un an plin de progrese medicale, care oferă speranță pentru viitor.

Tratament pentru cancer

Unul dintre cele mai importante progrese ale anului a fost dezvoltarea unor noi tratamente pentru cancer. Acestea sunt mai eficiente și mai puțin toxice decât terapiile convenționale, oferind pacienților o șansă mai mare la vindecare.

De exemplu, o nouă terapie cu anticorpi monoclonali a fost aprobată pentru tratamentul cancerului de colon. Această terapie a demonstrat o eficacitate de peste 90%, fiind mai eficientă decât orice altă terapie disponibilă anterior.

De asemenea, au fost dezvoltate noi tratamente pentru cancerul de sân, cancerul de plămâni și alte tipuri de cancer. Aceste tratamente oferă pacienților noi opțiuni de tratament și îmbunătățesc șansele lor de supraviețuire.

Vaccinuri împotriva bolilor infecțioase

Un alt domeniu în care s-au înregistrat progrese semnificative în 2023 este cel al vaccinurilor. A fost dezvoltat un nou vaccin împotriva COVID-19 care este mai eficient și mai durabil decât vaccinurile existente.

De asemenea, a fost dezvoltat un vaccin împotriva virusului hepatitic C, care este o boală cronică care poate duce la ciroză hepatică și cancer hepatic. Acest vaccin oferă o șansă de vindecare pentru persoanele care suferă de această boală.

Arexvy este un vaccin pentru infecția cu virusul respirator sincițial (RSV). Este primul vaccin aprobat pentru a preveni RSV la persoanele cu vârsta de 60 de ani și peste.

Advertisement

Arexvy funcționează prin expunerea organismului la o versiune atenuată a RSV. Acest lucru determină organismul să producă anticorpi care vor proteja persoana de boală dacă este expusă la RSV în viitor.

Studiile clinice au arătat că Arexvy este eficient în prevenirea RSV la persoanele cu vârsta de 60 de ani și peste. Într-un studiu, Arexvy a redus cu 57% riscul de spitalizare din cauza RSV la persoanele cu vârsta de 75 de ani și peste.

Tratament pentru boli neurodegenerative

În domeniul bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson, au fost făcute progrese în înțelegerea cauzelor acestor boli și în dezvoltarea unor noi tratamente.

De exemplu, a fost identificat un nou mecanism care contribuie la dezvoltarea Alzheimerului.

Medicamentul, numit Donanemab, este un anticorp monoclonal care vizează o proteină numită amiloidă beta. Amiloidul beta este o proteină anormală care se acumulează în creierul persoanelor cu Alzheimer, formând plăci care pot deteriora celulele nervoase.

Rezultatele studiilor clinice au arătat că Donanemab a încetinit semnificativ progresia bolii Alzheimer. Într-un studiu, pacienții care au primit acest medicament au avut un declin cognitiv cu 35% mai lent decât pacienții care au primit un placebo.

Donanemab este primul medicament care a fost aprobat pentru tratamentul bolii Alzheimer în ultimii 20 de ani. Aprobarea sa reprezintă un progres major în lupta împotriva acestei boli devastatoare.

În prezent, acest medicament este disponibil numai în Statele Unite. Se așteaptă ca aprobarea în alte țări să aibă loc în curând.

Advertisement

Tratament pentru boli cronice

În domeniul bolilor cronice, cum ar fi diabetul și bolile cardiovasculare, au fost dezvoltate noi tratamente care ar putea ajuta la îmbunătățirea controlului acestor boli.

De exemplu, a fost dezvoltat un nou medicament pentru diabet care ar putea ajuta la reducerea riscului de complicații ale bolii.

Medicamentul, numit Albiglutide, este un nou tip de medicament numit agonist al receptorului GLP-1. GLP-1 este o proteină naturală care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Albiglutide funcționează prin imitarea acțiunii GLP-1, determinând pancreasul să producă mai multă insulină și să elibereze mai puțină glucoză în sânge.

Rezultatele studiilor clinice au arătat că Albiglutide este eficient în reducerea nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet de tip 2. Într-un studiu, Albiglutide a redus nivelul de zahăr din sânge cu aproximativ 20%, comparativ cu placebo.

Albiglutide este, de asemenea, bine tolerat, cu puține reacții adverse raportate.

Aprobarea acestui medicament este un progres important în tratamentul diabetului de tip 2, el oferind o nouă opțiune de tratament eficientă și sigură pentru persoanele cu această boală cronică.

De asemenea, au fost dezvoltate noi metode de intervenție chirurgicală pentru bolile cardiovasculare care ar putea reduce riscul de deces sau de spitalizare.

Advertisement

Iată câteva dintre noile metode:

  • Intervenții chirurgicale robotice: Intervențiile chirurgicale robotice sunt efectuate folosind un robot chirurgical, care controlează instrumentele chirurgicale. Această metodă oferă o vedere mai bună a câmpului chirurgical și permite chirurgului să efectueze mișcări mai precise.
  • Intervenții chirurgicale minim invazive: Intervențiile chirurgicale minim invazive sunt efectuate prin incizii mici, ceea ce reduce durerea și timpul de recuperare.
  • Intervenții chirurgicale ghidate computerizat: Intervențiile chirurgicale ghidate computerizat folosesc imagini computerizate pentru a ajuta chirurgul să efectueze procedura. Această metodă poate duce la o precizie mai mare și la o reducere a riscurilor.

Anul 2023 a fost un an plin de progrese medicale, care oferă speranță pentru viitor. Aceste progrese ar putea duce la îmbunătățirea calității vieții a milioane de oameni din întreaga lume.

Deși aceste progrese sunt încă în stadii incipiente și este nevoie de mai multe studii pentru a le confirma eficacitatea și siguranța, ele oferă o bază solidă pentru dezvoltarea unor noi tratamente și terapii care ar putea avea un impact semnificativ asupra sănătății publice.

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro