Our social corner

Life

Repetent

sistem educatie repetent

Când sistemul de educație pică examenul unui adolescent sportiv

Andrei nu este un personaj imaginar. Este un simbol pentru sute de elevi sportivi care trăiesc aceeași realitate zi de zi. Se trezește la cinci dimineața, se schimbă rapid, ia o gură de apă și iese pe ușă înainte ca orașul să se dezmeticească. Afară e încă întuneric, dar el e deja la antrenament. Două ore de efort intens, transpirație, concentrare, apoi, pleacă în grabă spre școală, unde un profesor dictează, mecanic, de la catedră. În pauză, deschide un sandviș făcut în viteză, dar cineva râde în spatele lui: „Ăsta are mușchi, dar e cam praf la școală”.

Andrei este privit de profesori ca un elev care „nu se implică destul”. Nu contează cât și cum și-a forțat corpul în sala de antrenament sau că sacrifică orice moment liber pentru a-și îmbunătăți performanțele. Pentru sistem, el este doar un elev cu absențe, iar sportul de performanță practicat este doar o „pasiune”, nu o muncă serioasă.

Aceasta este realitatea multor elevi sportivi. Nu lene, nu lipsă de interes, nu aroganță. Doar un sistem care nu înțelege ce înseamnă munca lor. În timp ce colegii lor dorm, ei ridică greutăți sau înoată zeci de bazine. În timp ce unii profesorii beau prima cafea din zi, ei fac sprinturi până la epuizare. Dar școala nu vede asta. Nu le recunoaște orele de antrenament ca un efort echivalent cu pregătirea teoretică, nu le adaptează programa, nu le oferă sprijin. În schimb, le oferă mustrări, absențe nemotivate și note mici.

În povestea asta, cine e adevăratul repetent?

În fiecare zi, acești elevi muncesc mai mult decât un adult angajat. Unii au două antrenamente pe zi, plus competiții la final de săptămână. Orele lor de muncă depășesc cu mult programul unui profesor, dar sistemul educațional refuză să vadă acest lucru. Nu toți au note mici. Mulți dintre ei reușesc să împace performanța sportivă cu performanța academică, chiar dacă școala nu numai că nu îi susține, dar le pune și bețe în roate. Pentru cine există sistemul de educație, dacă nu pentru elevi?

Când compari efortul lui Andrei cu cel al unui elev obișnuit, care nu are activități extrașcolare care implică performanța, diferența este uriașă. Un adolescent care nu face sport de performanță poate să-și permită să doarmă mai mult, să se joace, să iasă cu prietenii. Elevul sportiv învață devreme ce înseamnă autodisciplina, responsabilitatea, cum să-și gestioneze timpul și cum să depășească obstacole. El înțelege valoarea muncii, a sacrificiului și a determinării și se pregătește pentru viață mai mult decât l-ar putea pregăti orice manual de teorie.

După luni de pregătire intense și sute de ore de antrenament și sacrificii, vine ziua competiției, când un moment de ezitare face diferența – și podiumul îi scapă printre degete. Andrei se uită la clasament, își încleștează maxilarul și își mușcă buza, încercând să-și înghită dezamăgirea. Oare toate diminețile în care s-a trezit înaintea răsăritului au fost în zadar? Oare toate momentele în care și-a neglijat prietenii, toate zilele în care a îndurat durerea și oboseala nu au valorat nimic? Andrei simte că a dezamăgit, că munca lui nu a fost suficientă și îi este ciudă. Și, mai rău, știe că luni dimineață, la școală, nimeni nu va ști sau întreba ce s-a întâmplat, nimeni nu va înțelege efortul din spatele acelui eșec. Pentru profesori, el rămâne doar elevul care a lipsit la test, cel care „ar fi putut învăța mai mult”. Pentru colegi, e doar „tipul care tot lipsește pentru concursuri”. Nimeni nu știe cum e să trăiești cu presiunea de a fi mereu cel mai bun, de a nu avea voie să greșești, pentru că altfel tot efortul tău e redus la zero.

Dar Andrei nu renunță. Pentru că sportul l-a învățat că o înfrângere nu înseamnă sfârșitul, ci doar o lecție pentru viitor. Și, spre deosebire de sistemul educațional, el chiar învață din greșeli.

Andrei nu are luxul de a trage chiulul. Pentru fiecare victorie, pentru fiecare podium, pentru fiecare medalie, a investit sute de ore de muncă nevăzută. Andrei nu cere tratament special. Nu vrea privilegii. Ar vrea doar ca profesorii să înteleagă că antrenamentele lui nu sunt un moft, că orele petrecute muncind la perfecționarea fiecărui detaliu tehnic nu sunt mai prejos decât orele petrecute învățând pe de rost comentarii literare. Dar pentru sistemul de educație, trofeele și medaliile lui nu valorează nimic. Ceea ce contează sunt notele, absențele, liniaritatea unei programe care nu face loc excelenței sportive.

Sistemul care aleargă pe loc

Sistemul educațional, în loc să recunoască această realitate, refuză să se adapteze. Profesorii și directorii sunt deranjați de absențele sportivilor, dar nu de propria lipsă de implicare. Elevii sunt forțați să aleagă între performanță sportivă și școală, ca și cum cele două ar fi incompatibile. Competițiile sunt considerate o problemă și nu o realizare, iar premiile lor sunt afișate la avizier, dar ignorate când vine vorba de flexibilitate academică.

Ba mai mult, există o atitudine de superioritate din partea profesorilor și a colegilor. „Sportul nu-ți dă diplomă!”, „Mai bine înveți, decât să pierzi vremea cu antrenamentele!”, sunt replici pe care elevii sportivi le aud frecvent. Unii colegi îi invidiază, considerându-i privilegiați, fără să vadă efortul uriaș pe care îl depun. Alții îi exclud, pentru că „oricum sunt mai mult plecați decât prezenți”. În realitate, sportivii sunt cei care ar trebui admirați pentru sacrificiile lor, pentru nopțile pierdute recuperând lecții, pentru weekendurile petrecute în competiții, nu în cluburi.

Profesorii ridică din umeri: „Nu e problema mea”. Directorii spun: „Dacă nu poți să ții pasul, du-te la un liceu sportiv”. De ce trebuie ca un elev talentat să fie pus la colț, ca și cum sportul ar fi o distracție, nu o vocație?

Să fim sinceri: sistemul educațional din România nu e conceput pentru a sprijini performanța, fie ea sportivă, artistică sau chiar academică, dacă iese din tipare. E conceput pentru uniformitate, pentru conformism, pentru medie. Nu există programe reale de sprijin pentru sportivi, nu există flexibilitate, nu există o mentalitate care să susțină această categorie de elevi care dă totul pentru un vis.

Lecția pe care sistemul nu o înțelege

Andrei va merge mai departe. Va trece peste umilințe, peste comentarii, peste notele mici. Poate va ajunge un campion, poate nu. Dar indiferent de rezultat, el și-a învățat deja lecția: succesul nu vine din aprobarea unui sistem obtuz, ci din perseverență, din muncă, din caracter. Medaliile lui valorează mai mult decât o notă pusă în grabă de un profesor care nu l-a întrebat niciodată cât de greu îi este.

Problema e că sistemul de educație rămâne același. Continuă să pedepsească excelența sportivă, să o vadă ca pe o distracție copilărească în loc să o trateze ca pe o carieră în devenire. Cât timp lucrurile rămân așa, adevăratul repetent nu e Andrei. Adevăratul repetent e sistemul care l-a lăsat în urmă.

finala Survivor Romania
TVAcum 2 zile

Marea Finală Survivor România 2025 – 23 aprilie, ora 23:30, la PRO TV și VOYO. Daniel Pavel: „Luptele finale fac diferența!”

moartea Papei Francisc
ActualitateAcum 2 zile

Mesajele liderilor lumii după moartea Papei Francisc

alegerea noului Papă
ActualitateAcum 2 zile

Alegerea noului Papă: procesul conclavului și atribuțiile Suveranului Pontif​

fibrilație atrială
HealthAcum 2 zile

Doar 5 minute de mers alert pe zi pot reduce riscul de fibrilație atrială cu până la 43%​

Vacanța de Paște
Ghiduri de performanță pentru adolescențiAcum 7 zile

Vacanța de Paște pentru elevii de clasa a VIII-a: echilibru între odihnă și pregătire pentru Evaluarea Națională

HITPIG: Purcelușul detectiv
EntertainmentAcum 7 zile

„HITPIG: Purcelușul detectiv”, la cinema din 17 aprilie

Death in Paradise1
TVAcum 7 zile

Luna aprilie la BBC First: crime, mistere și personaje memorabile

Program Paște 2025
BusinessAcum 7 zile

Program Paște 2025: Orarul Lidl, Carrefour, Auchan, Kaufland și Penny

gaură neagră
SciencesAcum 7 zile

O gaură neagră emite de 100 de ori mai multă energie decât s-a observat anterior

skyshowtime mai
TVAcum 7 zile

SkyShowtime: Atracțiile lunii mai

Google Ads Safety Report 2024
TechAcum 7 zile

Google Ads Safety Report 2024: Cum contribuie AI-ul la un mediu publicitar online mai sigur

Chefi la cuțite sezon 15 - primul battel
TVAcum 7 zile

Chefi la Cuțite Sezon 15: Primul battle cu mutare șocantă a lui Ștefan Popescu

Mașini comuniste: Wartburg 353
LifeAcum 7 zile

Mașini comuniste din Europa de Est: istorie, nostalgie și modele iconice

jocurile foamei 2026
EntertainmentAcum o săptămână

Noul film Jocurile foamei 2026: Sunrise on the Reaping – Tot ce trebuie să știi despre prequel

dinți umani laborator
HealthAcum o săptămână

Premieră științifică: dinți umani crescuți în laborator

Facebook

underarmour.ro

Avertizari meteo

  • Atentionare meteorologica

    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 23-04-2025 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textului; Zonele afectate : conform textului și hărții; Fenomene : instabilitate atmosferică temporar accentuată; Mesaj : ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ  COD GALBEN Interval de valabilitate: 23 aprilie, ora 12 – 23 aprilie, ora 23Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuatăZone afectate: conform textului și hărții             În Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în nord-vestul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50...60 km/h), vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.        Notă: Astfel de fenomene se vor semnala izolat și în restul teritoriului.                 Joi (24 aprilie), vremea va fi instabilă în vestul țării.