Our social corner

Life

Scrisoarea lui Einstein conținând celebra ecuație E = mc2, vândută pentru 1,2 milioane de dolari

albert einstein1
Distribuie

O scrisoare a lui Albert Einsterin către un alt fizician a fost vândută recent la licitație unui colecționar pentru suma de 1,2 milioane de dolari. Scrisoarea include celebra ecuație a lui Einstein E = mc2 și este unul dintre cele patru exemplare cunoscute ale ecuației scrise de mână de către Einstein, conform arhivarilor de la Universitatea Ebraică din Ierusalim și de la Caltech.

Scrisoarea de o pagină, scrisă în limba germană și conținând antetul personal al lui Einstein, a fost trimisă fizicianului Ludwik Silberstein. Documentul este semnat „A. Einstein” și este datat 26 octombrie 1946.

De atunci scrisoarea a rămas în arhivele lui Silberstein, fiind scoasa recent la licitație de familia acestuia. Compania care s-a ocupat de licitație se aștepta să vândă scrisoarea pentru 400.000 de dolari, însă în urma unei înfruntări la licitație, suma s-a triplat.

scrisoare A. Einstein teoria1
Scrisoarea lui Albert Einstein către Silberstein. (Credit photo: RR Auction)

Documentul a făcut parte dintr-o colecție remarcabilă de scrisori axate pe teoria relativității, scoase la licitație de RR Auction din Boston. În restul corespondenței sale cu Einstein, Ludwik Silberstein prezintă propriile teorii cu privire la spațiu-timp, scrie ecuații despre câmpul gravitațional și comentează ascensiunea lui Hitler și a nazismului în 1934. 

„E = mc2 este cea mai faimoasă ecuație din lume”, a declarat vicepreședintele executiv de la RR Auction, Bobby Livingston, într-un comunicat. Din acest motiv, este „o scrisoare importantă din punct de vedere al fizicii”.

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro