Our social corner

Actualitate

Simplu: 5 modalități pentru a îmbunătăți concentrarea copilului

5 sfaturi pentru imbunatatirea concentrarii copiilor
Distribuie

Dacă sunteți în căutarea unor soluții pentru a vă ajuta copilul să-și îmbunătățească concentrarea, ați ajuns unde trebuie. În rândurile următoare, vă vom împărtăși cinci sfaturi simple și la îndemână, care urmate consecvent, pot face diferența când vine vorba despre focus.

Copiii se confruntă cu atât de multe solicitări în prezent, încât nu este de mirare că mulți au probleme când vine vorba despre capacitatea de concentrare. Din fericire nu suntem pierduți, există lucruri pe care le puteți face pentru a-i ajuta să se focuseze cu succes. Creând o rutină, dormind suficient, având o dietă sănătoasă, fiind activ din punct de vedere fizic și cu ajutorul unor tehnici simple de relaxare, îi puteți oferi copilului dumneavoastră instrumentele de care are nevoie pentru a se concentra și a avea succes.

1. Creați rutine zilnice.

Stabiliți o oră de culcare și de trezire

Majoritatea copiilor de vârstă școlară au nevoie de între 9 și 12 ore de somn de calitate în fiecare noapte. Un program ordonat pentru culcare și trezire îl va ajuta pe copilul dumneavoastră să primească somnul de care are nevoie. De asemenea, ați putea să stabiliți un program pentru teme în timpul căruia copilul dumneavoastră se poate concentra asupra lecțiilor pentru școală fără distragerea atenției.

Stabiliți o „oră pentru teme” în fiecare zi

Pentru a vă ajuta copilul să ramână concentrat în timp ce își face lecțiile este bine să îl sprijiniți să își stabilească un program pentru teme zilnic, la aceeași oră, timp în care copilul ar trebui să aibă acces la toate materialele de care are nevoie, precum și un loc liniștit pentru a lucra. Dacă este posibil, opriți televizorul și alte aparate electronice în acest timp, astfel încât copilul să se poată concentra pe studii.

Monitorizați timpul de utilizare al telefonului, televizorului și jocurilor pe calculator

Este important să limitați expunerea copilului dumneavoastră la ecrane, deoarece prea mult timp petrecut în fața acestora poate interfera cu atenția și capacitatea de concentrare. Academia Americană de Pediatrie recomandă copiilor cu vârsta cuprinsă între 2-5 ani maxim o oră pe zi, în timp ce copiii cu vârsta peste 6 ani nu ar trebui să petreacă mai mult de 2 ore pe zi la TV, jocuri video, computere, tablete și smartphone-uri.

Advertisement

2. Lăsați copilul să doarmă.

Majoritatea copiilor de vârstă școlară au nevoie de între 9 și 12 ore de somn în fiecare noapte

Deși poate să vi se pară mult, somnul este deosebit de important pentru sănătatea fizică și psihică a copiilor. Lipsa somnului poate duce la probleme de concentrare, dispoziție și comportament.

Pentru a vă ajuta copilul să doarmă suficient, stabiliți o oră regulată de culcare și de trezire, aerisiți camera înainte și nu programați masa sau antrenamente intense în apropierea momentului când cei mici ar trebui să meargă la culcare. Respectați acest program cât mai mult posibil, chiar și în weekend. Pentru copiii mai mari, eliminați pe cât posibil timpul petrecut în fața ecranelor înainte de culcare, astfel încât creierul acestora să nu fie prea stimulat înainte ca aceștia să încerce să doarmă.

În situația în care copilul este obosit în timpul zilei, un pui de somn poate fi de ajutor, îmbunătățindu-le starea de spirit, vigilența și performanța. Doar asigurați-vă că această perioadă de odihnă nu îi împiedică să adoarmă noaptea.

Somnul suficient este crucial pentru concentrare, indiferent de vârstă, așa că dacă vreți să îi ajutați, copiii trebuie să se odihnească suficient!

3. Asigurați-le o dietă sănătoasă.

Includeți alimente bogate în proteine la mese și gustări

Proteinele furnizează aminoacizii necesari pentru formarea neurotransmițătorilor, care sunt esențiali pentru atenție și concentrare. Sursele bune de proteine includ carnea slabă, carnea de pasăre, peștele, fasolea, tofu, nucile și semințele.

Evitați băuturile și alimentele dulci

Advertisement

Zahărul poate provoca o creștere temporară a nivelului de energie, care este urmată de o scădere bruscă în care care te poți simți obosit și fără prea multă putere de concentrare. Băuturile și alimentele dulci ar trebui evitate dacă încercați să îmbunătățiți concentrarea copilului dumneavoastră.

4. Introduceți o activitate fizică în program.

Încurajați-vă copilul să facă cel puțin 60 de minute de activitate fizică în fiecare zi

Una dintre cele mai bune modalități de a îmbunătăți concentrarea este să vă asigurați că cei mici se mișcă suficient în aer liber (pe cât posibil). Experții recomandă pentru copii un minim de 60 de minute de activitate fizică în fiecare zi. Nu este obligatoriu să-i înscrieți într-un anumit program sportiv, pentru că știm că majoritatea lor au un program de studiu destul de încărcat, este suficient să se joace în aer liber, să meargă pe bicicletă sau doar la plimbare în parc.

Limitați activitățile sedentare, cum ar fi vizionarea la televizor și jocurile video

Deși veți spune că revenim la același sfat, este foarte important să limitați timpul petrecut în fața televizorului sau jocurilor video, chiar dacă aceste activități sunt din ce în ce mai atractuvwla îndemână și la distanță de doar o apăsare de buton. Aceste activități sedentare pot duce la dificultăți de concentrare și învățare, anxietate și chiar depresie, iar corelate cu alte situații de alimentație nesănătoasă, pot conduce la obezitate, tulburări endocrine sau cardiace.

5. Ajutați-vă copilul să se relaxeze.

Învățați-vă copilul câteva tehnici simple de relaxare

O modalitate de a vă ajuta copilul să se relaxeze este să-i învățați câteva tehnici simple de relaxare. Există multe tehnici diferite care pot fi eficiente, așa că poate doriți să experimentați pentru a găsi ce funcționează cel mai bine pentru copilul dumneavoastră. Unele tehnici comune de relaxare includ respirația profundă, relaxarea progresivă a mușchilor și vizualizarea.

Încurajați-vă copilul să ia pauze în timpul activităților care durează mai mult timp

Advertisement

O altă modalitate de a vă ajuta copilul să se relaxeze este să-l încurajați să ia pauze în timpul sarcinilor mai îndelungate. Acest lucru îi va ajuta să evite să se simtă copleșiți și stresați. Pauzele pot fi scurte, cum ar fi pauze de câteva minute pentru a se plimba sau a se întinde, sau pot fi mai lungi, de exemplu 15 minute pentru a viziona o emisiune TV preferată.

Concluzie

Dacă doriți să vă ajutați copilul să își îmbunătățească concentrarea, există câteva lucruri simple pe care le puteți face. Mai întâi, creați o rutină pentru ei și asigurați-vă că o respectă. Aceasta înseamnă să stabiliți orele regulate de culcare și de trezire, precum și un program pentru teme în fiecare zi. În plus, limitați-le timpul de utilizare al dispozitivelor electronice. De asemenea, este important ca aceștia să doarmă cât mai mult în fiecare noapte, iar dacă par obosiți în timpul zilei, puteți să-i lăsați să tragă un pui de somn.

Un alt lucru pe care îl puteți face este să vă asigurați că au o hrană sănătoasă, care include alimente bogate în proteine și să evitați pe cât posibil băuturile și alimentele dulci. De asemenea, este important să îi încurajați să iasă afară cel puțin o oră în fiecare zi. Și, în sfârșit, sprijiniți-i să se relaxeze învățându-i câteva tehnici simple de destindere și lăsându-i să ia pauze în timpul activităților mai lungi.

Bonus

Chiar dacă par simple, metodele prezentate ne pot conferi putere doar atunci când sunt aplicate în mod consecvent. Crearea unor obiceiuri sănătoase la copii îi va ajuta pe termen mediu și lung, îmbunătățindu-le performanța, indiferent de domeniu. Știm, de multe ori este greu și pentru noi, adulții, să găsim energia și motivația necesare efectuării unor activități, iar calea cea mai sigură pe care trebuie să o urmăm este aceea de a lucra cu noi înșine, zilnic, la crearea obiceiurilor.

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement
Malina Calugareanu
SportAcum 3 săptămâni

Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris

Coperta Catalog
ActualitateAcum 4 săptămâni

Apariție editorială de excepție – Catalogul „DE IDENTITATE. SCRIPTA ET IMAGINES HISTORIAE DACOROMANAE. SEC XV-XX”, o lucrare unică a identității cultural-istorice românești

hotel nordis mamaia
BusinessAcum 4 săptămâni

Nordis Mamaia, deschis pentru rezervări. Cât costă să petreci Paștele la 5 stele?

vlad covaliu campion mondial
SportAcum o lună

Vlad Covaliu a câștigat medalia de aur la Campionatul Mondial de Scrimă pentru Juniori de la Riad!

Echipa lui Chef Richard
TVAcum o lună

Chefi la cuțite: Echipele sezonului 13 sunt formate!

Score2Skill image
BusinessAcum o lună

eJobs lansează Score2Skill: Abilitățile din jocurile video devin atuuri pe piața muncii!

masterchef
TVAcum o lună

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV ca jurați ai sezonului 9 MasterChef România!

Andreea Dinca locul 5 campionat mondial juniori
SportAcum o lună

Andreea Dincă, locul 5 la Campionatul Mondial de Scrimă pentru juniori

campionatul mondial de scrima cadeti juniori riad 2024
SportAcum o lună

Campionatul Mondial de Scrimă pentru Cadeți și Juniori își deschide porțile la Riad!

transpiratie
LifeAcum o lună

Transpirația: O poveste cu arome și culori

Marele Jaf al Tramvaiului still lansare
EntertainmentAcum o lună

„Marele jaf al tramvaiului”, de vineri pe marile ecrane din România

razboi civil
EntertainmentAcum o lună

„Război Civil” iminent la cinema din 12 aprilie

masini de spalat samsung
TechAcum o lună

Samsung Electronics lansează o nouă gamă de mașini de spălat bazate pe inteligență artificială și mai eficiente energetic

KV zsb 2024jpg
ActualitateAcum o lună

Zilele Sculpturii București 2024. Unde Formele se Aliniază, Arta se dezvăluie!

fonduri nerambursabile
BusinessAcum o lună

ARCUB lansează apelul de proiecte culturale cu fonduri nerambursabile „București 565. Conexiuni urbane” 2024

Facebook

Advertisement