Our social corner

Health

Sindromul deficitului de natură. Cum ne protejăm copiii?

Distribuie

Cei mai mulți copii își petrec majoritatea timpului în interior, uitându-se la ecranele dispozitivelor mobile.

Noul studiu HEAD DOWNERS 2021 realizat de VELUX și Kantar în perioada 3-6 septembrie 2021, în rândul a 2.408 de respondenți cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, din opt țări europene (Croația, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia și Slovenia) privind contactul oamenilor cu natura arată că, în ziua de azi, copiii sunt mult mai deconectați de natură decât generațiile anterioare. Perspectiva și comportamentul de a sta în cea mai mare parte a timpului în spații închise, cu privirea fixată în ecrane, are un impact deloc de neglijat asupra sănătății copilului.

Numeroase studii confirmă faptul că petrecerea timpului în natură scade agresivitatea, reduce simptomele tulburării ADHD (Tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate) și întărește sistemul imunitar al copiilor.

Parcurile și/sau locurile de joacă sunt prezente în toate școlile deoarece este un fapt cunoscut că acestea încurajează interacțiunea între copii. A fi în aer liber se dovedește a fi nu doar o formă benefică de petrecere a timpului, ci și un loc în care se dezvoltă abilitățile de a ajuta și de a coopera. Chiar și observarea naturii prin fereastră poate reduce stresul și poate regla ritmul cardiac. Cu toate acestea, există copii care nu au niciun contact cu natura. Părinții lor se luptă cu probleme care, reunite, sunt cunoscute sub numele de Sindromul deficitului de natură. Termenul îi aparține lui Richard Louv, autorul cărții „Ultimul copil al pădurii”. Acesta prezintă fenomenul prin care copiii pierd contactul cu natura și problemele de comportament cu care aceștia se confruntă din cauza lipsei timpului petrecut în aer liber, cum ar fi: dificultăți de concentrare, hiperactivitate, pierderea condiției fizice, boli ale civilizației moderne (obezitate, diabet etc.) și chiar miopie. Problema lipsei contactului cu natura este indicată mai des de respondenții care au copii, în special de părinții celor mai mari, cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani (76%).

infografic head downers

Poate fi natura atractivă pentru copii?

Noul studiu HEAD DOWNERS 2021 realizat de VELUX privind contactul oamenilor cu natura a arătat că, în ziua de azi, copiii sunt mult mai puțin conectați cu natura decât generațiile anterioare, iar 93% dintre părinții intervievați sunt de acord cu această opinie. Mulți dintre ei își amintesc farmecul copilăriei lipsite de acces la tehnologie. 76% sunt de acord că, în prezent, există multe alte activități care sunt mai atractive pentru copii și adolescenți decât petrecerea timpului în aer liber, față de perioadele trecute. Părinții cred că, în ziua de azi, principala problemă care a dus la această schimbare este dependența de tehnologie. Mai mult de jumătate dintre respondenți sunt categoric de acord (61%) că timpul pe care copiii și tinerii îl petrec în fața ecranelor ar trebui controlat. Pornind de la principiul învățării prin puterea exemplului, încercarea de a distrage atenția adolescenților de la tehnologie poate provoca obiecții din partea acestora, dacă părinții nu sunt ei înșiși interesați de activități desfășurare în aer liber sau de contactul cu natura. Astfel, soluția ar fi ca adulții să reprezinte, în primul rând, un model de urmat pentru copii, mai ales pentru că beneficiile resimțite zi de zi de întreaga familie merită din plin. 

Să aducem mai multă lumină naturală și aer curat în viața copiilor

Nu putem renunța complet la tehnologie, așa că este esențial să găsim un echilibru. Mai ales că, potrivit rezultatelor cercetării, românii petrec cel mai mult timp conectați online, în fața ecranelor (80%) și cel mai puțin (68%) în contact cu natura, zilnic, dintre locuitorii a opt țări europene. Și au cele mai mari dificultăți în crearea și menținerea relațiilor interpersonale (66%), potrivit studiului menționat.  În plus,33% dintre români nu au privit nici măcar o dată cerul în ultima săptămână.

Așa că, ce putem face este să aducem mai multe elemente ale naturii în casele noastre. Lumina zilei, aerul proaspăt și contactul liniștitor cu natura îmbunătățesc bioritmul organismului și influențează, de asemenea, creativitatea, inventivitatea și un sentiment de fericire. Factorul de bază și, de fapt, cel mai important de reconectare cu mediul natural este dat de accesul la lumină, aer curat și vederea unui spațiu vast. Astfel, este importantă crearea unui loc special pentru a observa și admira natura, acasă.

Advertisement

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement
Malina Calugareanu
SportAcum 3 săptămâni

Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris

Coperta Catalog
ActualitateAcum 4 săptămâni

Apariție editorială de excepție – Catalogul „DE IDENTITATE. SCRIPTA ET IMAGINES HISTORIAE DACOROMANAE. SEC XV-XX”, o lucrare unică a identității cultural-istorice românești

hotel nordis mamaia
BusinessAcum 4 săptămâni

Nordis Mamaia, deschis pentru rezervări. Cât costă să petreci Paștele la 5 stele?

vlad covaliu campion mondial
SportAcum o lună

Vlad Covaliu a câștigat medalia de aur la Campionatul Mondial de Scrimă pentru Juniori de la Riad!

Echipa lui Chef Richard
TVAcum o lună

Chefi la cuțite: Echipele sezonului 13 sunt formate!

Score2Skill image
BusinessAcum o lună

eJobs lansează Score2Skill: Abilitățile din jocurile video devin atuuri pe piața muncii!

masterchef
TVAcum o lună

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV ca jurați ai sezonului 9 MasterChef România!

Andreea Dinca locul 5 campionat mondial juniori
SportAcum o lună

Andreea Dincă, locul 5 la Campionatul Mondial de Scrimă pentru juniori

campionatul mondial de scrima cadeti juniori riad 2024
SportAcum o lună

Campionatul Mondial de Scrimă pentru Cadeți și Juniori își deschide porțile la Riad!

transpiratie
LifeAcum o lună

Transpirația: O poveste cu arome și culori

Marele Jaf al Tramvaiului still lansare
EntertainmentAcum o lună

„Marele jaf al tramvaiului”, de vineri pe marile ecrane din România

razboi civil
EntertainmentAcum o lună

„Război Civil” iminent la cinema din 12 aprilie

masini de spalat samsung
TechAcum o lună

Samsung Electronics lansează o nouă gamă de mașini de spălat bazate pe inteligență artificială și mai eficiente energetic

KV zsb 2024jpg
ActualitateAcum o lună

Zilele Sculpturii București 2024. Unde Formele se Aliniază, Arta se dezvăluie!

fonduri nerambursabile
BusinessAcum o lună

ARCUB lansează apelul de proiecte culturale cu fonduri nerambursabile „București 565. Conexiuni urbane” 2024

Facebook

Advertisement