Our social corner

Sciences

Solstițiul de vară 2021: cea mai lungă zi a anului

Astăzi este cea mai lungă zi a anului în emisfera nordică și startul oficial al verii. Solstițiul de vară a avut loc la ora 03:32 UTC, sau 06:32 EEST – ora României, când soarele ajunge în punctul nordic cel mai îndepărtat față de ecuatorul ceresc. Din acest punct soarele trebuie să parcurgă cea mai lungă cale, ceea ce înseamnă că perioada de timp între răsărit și apus va fi mai mare, iată de ce astăzi este marcată cea mai lungă zi și cea mai scurtă noapte. 

Solstițiul de vară are loc în momentul în care jumătatea nordică a Pământului este înclinată spre soare, ceea ce înseamnă că emisfera nordică primește lumina soarelui în cel mai direct unghi din an. Solstițiul din iunie marchează începutul iernii în emisfera sudică, când soarele se află în punctul cel mai de jos al cerului și jumătatea sudică a Pământului este departe de soare. 

În întreaga lume momentul este celebrat în diferite moduri încă de acum câteva mii de ani: de la construirea unor structuri care se aliniază cu evenimentul astronomic până la organizarea de festivaluri în cinstea solstițiului.

În timpul solstițiului de vară, Heel Stone, piatra situată în afara structurii centrale de la Stonehenge, se aliniază cu soarele care răsare.

solstitiul de vara stonehenge1

Similar, și în Egipt, Marile Piramide de la Giza par să se alinieze cu soarele. Când este privit din Sfinx, soarele apune între piramidele Khufu și Khafre în timpul solstițiului de vară – deși cercetătorii nu și-au dat seaman exact cum au reușit vechii egipteni să îl orienteze astfel.

Grecii antici foloseau solstițiul ca numărătoare inversă până la începutul jocurilor olimpice, iar în Suedia, solstițiul poartă numele de Midsommar, iar vara este considerată un sezon al fertilității.

Click pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Facebook

underarmour.ro

Avertizari meteo

  • Atentionare meteorologica

    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-03-2025 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții Fenomene : conform textelor; Mesaj : MESAJ 1/2 INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 15 martie, ora 10 - 18 martie, ora 10Fenomene vizate: instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului, precipitații mixte, răcireZone afectate: conform textului       Sâmbătă și în noaptea de sâmbătă spre duminică, în vestul, centrul și nordul țării, precum și la munte vor fi perioade cu averse, pe alocuri însoțite de descărcări electrice. Îndeosebi în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și vestul Carpaților Meridionali în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, vor fi cantități de apă de 15...25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp. Local, în majoritatea regiunilor, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 40...45 km/h.      Începând de duminică și până marți dimineața, în cea mai mare parte a țării vor fi precipitații local însemnate cantitativ și intensificări ale vântului. Treptat, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că la început la munte, apoi și în zonele mai joase de relief ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare. MESAJ 2/2 ATENȚIONARE METEOROLOGICĂCOD GALBEN Interval de valabilitate: 15 martie, ora 12 - 16 martie, ora 02Fenomene vizate: intensificări ale vântuluiZone afectate: conform textului și hărții       În sudul Banatului, sud-vestul și sudul Transilvaniei, în Moldova și la munte, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50...60 km/h. La altitudini mari, în general de peste 1700 m, rafalele vor fi de 80...100 km/h. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj inclusiv prin avertizări pentru fenomene severe imediate (nowcasting).