Stați în legătură cu noi

Sciences

Solstițiul de vară 2021: cea mai lungă zi a anului

Astăzi este cea mai lungă zi a anului în emisfera nordică și startul oficial al verii. Solstițiul de vară a avut loc la ora 03:32 UTC, sau 06:32 EEST – ora României, când soarele ajunge în punctul nordic cel mai îndepărtat față de ecuatorul ceresc. Din acest punct soarele trebuie să parcurgă cea mai lungă cale, ceea ce înseamnă că perioada de timp între răsărit și apus va fi mai mare, iată de ce astăzi este marcată cea mai lungă zi și cea mai scurtă noapte. 

Solstițiul de vară are loc în momentul în care jumătatea nordică a Pământului este înclinată spre soare, ceea ce înseamnă că emisfera nordică primește lumina soarelui în cel mai direct unghi din an. Solstițiul din iunie marchează începutul iernii în emisfera sudică, când soarele se află în punctul cel mai de jos al cerului și jumătatea sudică a Pământului este departe de soare. 

În întreaga lume momentul este celebrat în diferite moduri încă de acum câteva mii de ani: de la construirea unor structuri care se aliniază cu evenimentul astronomic până la organizarea de festivaluri în cinstea solstițiului.

În timpul solstițiului de vară, Heel Stone, piatra situată în afara structurii centrale de la Stonehenge, se aliniază cu soarele care răsare.

Advertisement

Similar, și în Egipt, Marile Piramide de la Giza par să se alinieze cu soarele. Când este privit din Sfinx, soarele apune între piramidele Khufu și Khafre în timpul solstițiului de vară – deși cercetătorii nu și-au dat seaman exact cum au reușit vechii egipteni să îl orienteze astfel.

Grecii antici foloseau solstițiul ca numărătoare inversă până la începutul jocurilor olimpice, iar în Suedia, solstițiul poartă numele de Midsommar, iar vara este considerată un sezon al fertilității.

Advertisement style="display:block; text-align:center;" data-ad-layout="in-article" data-ad-format="fluid" data-ad-client="ca-pub-9287560635866333" data-ad-slot="1736055903">
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Trending

Copyright © 2021 TheExpert.ro