Our social corner

Life

Somnul copiilor este foarte bun în prezența animalelor de companie

Somnul este esențial pentru funcționarea emoțională, comportamentală și academică a copiilor. Mulți părinți nu sunt de acord să-și lase copiii să doarmă cu animalul de companie, considerând că e o idee proastă datorită activității nocturne a patrupedelor, a zgomotelor pe care le fac, și nu în ultimul rând, pentru că pot declanșa tot felul de alergii. Pe scurt, însoțitorul blănos le-ar tulbura somnul copiilor și i-ar putea îmbolnăvi.

Un nou studiu publicat în revista Science Daily dezvăluie contrarul. Cercetătorii de la Concordia’s Pediatric Public Health Psychology Lab (PPHP) au descoperit că somnul copiilor care dorm cu animalele de companie în pat nu este prea diferit de cel al copiilor care dorm singuri.

„Să dormi împreună cu animalul de companie nu pare a fi un factor perturbator pentru somn”, spune autorul principal al lucrării, doctorandul Hillary Rowe. De fapt, calitatea somnului copiilor care dorm frecvent cu animalul lor de companie este chiar bună.

În cadrul studiului, atât copiii (cu vârste între 11 și 17 ani), cât și părinții au răspuns la întrebări legate de rutina de somn, stabilirea și menținerea unei ore constante de culcare, practicarea unei activități relaxante înainte de somn și crearea unui spațiu liniștit și confortabil pentru somn. Timp de două săptămâni, copiii au purtat dispozitive la încheietura mâinii și au completat jurnale zilnice pentru urmărirea somnului, în plus, li s-au înregistrat și undele cerebrale cu ajutorul unui dispozitiv specializat de polisomnografie.

Deoarece unul din trei copii a răspuns că și-a împărțit patul cu un animal de companie, cercetătorii au căutat mai multe date în literatura de specialitate, însă, majoritatea studiilor se refereau la adulți.

Copiii au fost împărțiți pe baza frecveței cu care dorm împreună cu un animal de companie în pat, iar cele trei grupuri rezultate au fost analizate pe baza unor variabile diverse pentru a vedea dacă există diferențe semnificative între ele.

Rezultatele cercetării sugerează că prezența unui animal de companie nu a avut niciun impact negativ asupra somnului, experții constatând că grupul care a dormit cu patrupedele a raportat o calitate a somnului mai bună, copiii menționând un atașament puternic față de animalele de companie, privindu-le ca pe o sursă de sprijin social, afecțiune și confort.

Click pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Facebook

underarmour.ro

Avertizari meteo

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting

    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-03-2025 Ora : 17 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 17:40 si 20:00 In zona : Județul Cluj: Turda, Câmpia Turzii, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Luna, Moldovenești, Călărași; Se vor semnala : Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50...70 km/h.

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting

    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-03-2025 Ora : 17 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 17:40 si 20:00 In zona : Județul Mureş: Târnăveni, Luduș, Iernut, Sarmașu, Ungheni, Band, Adămuș, Pănet, Ceuașu de Câmpie, Mica, Batoș, Gănești, Râciu, Sânpaul, Zau de Câmpie, Valea Largă, Sânpetru de Câmpie, Lunca, Chețani, Miheșu de Câmpie, Sânger, Ogra, Băgaciu, Cuci, Iclănzel, Șăulia, Cucerdea, Bogata, Fărăgău, Pogăceaua, Șincai, Ațintiș, Grebenișu de Câmpie, Mădăraș, Crăiești, Băla, Bichiș, Tăureni, Papiu Ilarian, Cozma; Se vor semnala : Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50...70 km/h.

  • Atentionare meteorologica

    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-03-2025 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții Fenomene : conform textelor; Mesaj : MESAJ 1/2 INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 15 martie, ora 10 - 18 martie, ora 10Fenomene vizate: instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului, precipitații mixte, răcireZone afectate: conform textului       Sâmbătă și în noaptea de sâmbătă spre duminică, în vestul, centrul și nordul țării, precum și la munte vor fi perioade cu averse, pe alocuri însoțite de descărcări electrice. Îndeosebi în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și vestul Carpaților Meridionali în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, vor fi cantități de apă de 15...25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp. Local, în majoritatea regiunilor, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 40...45 km/h.      Începând de duminică și până marți dimineața, în cea mai mare parte a țării vor fi precipitații local însemnate cantitativ și intensificări ale vântului. Treptat, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că la început la munte, apoi și în zonele mai joase de relief ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare. MESAJ 2/2 ATENȚIONARE METEOROLOGICĂCOD GALBEN Interval de valabilitate: 15 martie, ora 12 - 16 martie, ora 02Fenomene vizate: intensificări ale vântuluiZone afectate: conform textului și hărții       În sudul Banatului, sud-vestul și sudul Transilvaniei, în Moldova și la munte, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50...60 km/h. La altitudini mari, în general de peste 1700 m, rafalele vor fi de 80...100 km/h. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj inclusiv prin avertizări pentru fenomene severe imediate (nowcasting).