Our social corner

Life

Somnul copiilor este foarte bun în prezența animalelor de companie

copii care dorm cu animale de companie1
Distribuie

Somnul este esențial pentru funcționarea emoțională, comportamentală și academică a copiilor. Mulți părinți nu sunt de acord să-și lase copiii să doarmă cu animalul de companie, considerând că e o idee proastă datorită activității nocturne a patrupedelor, a zgomotelor pe care le fac, și nu în ultimul rând, pentru că pot declanșa tot felul de alergii. Pe scurt, însoțitorul blănos le-ar tulbura somnul copiilor și i-ar putea îmbolnăvi.

Un nou studiu publicat în revista Science Daily dezvăluie contrarul. Cercetătorii de la Concordia’s Pediatric Public Health Psychology Lab (PPHP) au descoperit că somnul copiilor care dorm cu animalele de companie în pat nu este prea diferit de cel al copiilor care dorm singuri.

„Să dormi împreună cu animalul de companie nu pare a fi un factor perturbator pentru somn”, spune autorul principal al lucrării, doctorandul Hillary Rowe. De fapt, calitatea somnului copiilor care dorm frecvent cu animalul lor de companie este chiar bună.

În cadrul studiului, atât copiii (cu vârste între 11 și 17 ani), cât și părinții au răspuns la întrebări legate de rutina de somn, stabilirea și menținerea unei ore constante de culcare, practicarea unei activități relaxante înainte de somn și crearea unui spațiu liniștit și confortabil pentru somn. Timp de două săptămâni, copiii au purtat dispozitive la încheietura mâinii și au completat jurnale zilnice pentru urmărirea somnului, în plus, li s-au înregistrat și undele cerebrale cu ajutorul unui dispozitiv specializat de polisomnografie.

Deoarece unul din trei copii a răspuns că și-a împărțit patul cu un animal de companie, cercetătorii au căutat mai multe date în literatura de specialitate, însă, majoritatea studiilor se refereau la adulți.

Copiii au fost împărțiți pe baza frecveței cu care dorm împreună cu un animal de companie în pat, iar cele trei grupuri rezultate au fost analizate pe baza unor variabile diverse pentru a vedea dacă există diferențe semnificative între ele.

Rezultatele cercetării sugerează că prezența unui animal de companie nu a avut niciun impact negativ asupra somnului, experții constatând că grupul care a dormit cu patrupedele a raportat o calitate a somnului mai bună, copiii menționând un atașament puternic față de animalele de companie, privindu-le ca pe o sursă de sprijin social, afecțiune și confort.

Advertisement

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro