Our social corner

Actualitate

Premieră în București: primele stații solare pentru încărcarea trotinetelor și bicicletelor electrice

statii solare
Distribuie

EFdeN și ENGIE au lansat proiectul pilot rCharge cu energie verde, o stație sustenabilă pentru încărcarea bicicletelor și trotinetelor electrice, ce își produce energia pe care o consumă și este realizată din materiale reutilizate. Proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei Capitalei prin Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București – A.L.P.A.B.

Începând cu 9 iunie, în București, vor fi amplasate, în mod gratuit, două stații de încărcare a bicicletelor și trotinetelor electrice. Prima stație este amplasată în București, cu sprijinul Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București și Primăria Municipiului București, în Parcul Izvor, în zona stației de metrou și este destinată publicului larg, accesul și utilizarea fiind gratuite. Cea de-a doua se află în incinta campusului Facultății de Inginerie a Instalațiilor, din Bd. Pache Protopopescu, nr. 66 și este disponibilă studenților facultății.


„Mi se pare că a aduce materiale care altfel ar fi fost deșeuri și să creezi acest concept de economie circulară, să îl pui în practică și să ai această colaborare perfectă pentru orice politică publică, în care să implici și mediu asociativ, în care să implici și mediu privat, antreprenorial și să vii, ca autoritate publică locală, în parteneriat, este exact ceea ce ne dorim pentru orașul nostru.”Horia Tomescu – Viceprimarul Capitalei 

“Primul nostru proiect care iese din EFdeN Sustainable City și sperăm că nu va fi singurul și că vom deschide apetitul pentru astfel de colaborări și pentru alte entități care vor vrea să facă Bucureștiul mai accesibil și mai prietenos cu cetățenii.”Corina Fugaru – Project Director, EFdeN

„Eu ar trebui să vă mulțumesc, e o zi în care simt: „Yes, we can!”. Am reușit într-adevăr să inventam un pic din cum ar putea să fie viitorul nostru. Sincer, mă bucur foarte mult că am reușit împreună să facem un proiect care are sens pentru copii noștri. E un proiect pilot, sper că răspunsul publicului o să fie bun și că o să reușim să multiplicăm genul acesta de proiecte, care pentru mine sunt o bucurie.Nicolas Richard – CEO ENGIE România

Stațiile rCharge cu energie verde sunt gândite pe principii de „upcycle”. Acestea sunt  construite din containere modulare reciclate, materialele utilizate fiind prietenoase cu mediul, iar finisajul pereților interiori, din resturi de lemn sau lemn refolosit din paleți și placaj. Încărcarea trotinetelor și bicicletelor electrice se realizează cu energie electrică verde, produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice bifaciale instalate pe acoperișul stației. Energia electrică verde produsă este stocată în baterii auto reciclate și recondiționate special pentru acest proiect.

Capitala noastră are un potențial neexploatat pentru a deveni un exemplu de sustenabilitate și eficiență urbană, iar printr-un proces de co-creare intre mediul privat, administrația publica si societatea civila proiectul poate fi un exemplu de bune practici în domeniul sustenabilității.
Corina Bega, Director A.L.P.A.B  „Transportul alternativ este într-o fază de evoluție în Bucureşti. Avem nevoie să venim cu programe gândite care sa îi îndrume pe oameni să utilizeze transportul în comun şi cel alternativ şi să testăm diverse variante care să ne ajute să îmbunătățim mobilitatea urbană. Este evident că oraşul Bucureşti suferă din cauza traficului, iar pentru asta avem nevoie de soluții şi facem tot ce putem să încurajăm mobilitatea
urbană alternativă.”

Procesul de concepere ne propune o soluție adaptată Bucureștiului în care putem apăsa pedala inovării cu încredere când vine vorba de spații de încărcare, transport alternativ și zone verzi.
Conceptul „rCharge cu energie verde” adresează provocările actuale ale orașelor: mobilitatea urbană, folosirea energiei regenerabile, gestionarea eficientă a deșeurilor, spații verzi, într-o viziune și experiență integrată pentru utilizator, prin:
– Energie regenerabilă, produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice bifaciale, pentru încărcarea
bicicletelor/trotinetelor electrice;
– Economie circulară: folosirea materialelor reciclate în construcția stației, recuperarea apei pluviale și reutilizarea acesteia pentru irigarea plantelor din stație, colectarea selectivă a deșeurilor în recipientele puse la dispoziție;
– Soluție digitală constând în aplicația dedicată, ChargeHere, dezvoltată de echipa EFdeN, prin care cei interesați își pot rezerva locul pentru încărcare și pot avea acces, în timp real, la informații cu privire la disponibilitatea celor 6 puncte de încărcare. Aplicația ChargeHere este disponibilă în Google Play.
– Spațiu colaborativ de lucru, alimentat cu energie electrică verde.

Corina Fugaru – Project Director, EFdeN: “rCharge cu energie verde nu este doar un concept care promovează mobilitatea urbană, ci este un rezultat al unei colaborări multidisciplinare și multisectoriale, atât de importantă pentru a rezolva problemele complexe cu care ne confruntăm astăzi. Alături de partenerul nostru, ENGIE, am contribuit la dezvoltarea și implementarea conceptului, iar cu sprijinul Primăriei Generale a Capitalei prin Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București, am selectat cel mai potrivit spațiu pentru amplasarea stației”.

Nicolas Richard, CEO al ENGIE România: ”Reducerea impactului asupra mediului reprezintă o prioritate a strategiei ENGIE Romania și, în acest context, acordăm o importanță semnificativă dezvoltării de soluții cu emisii reduse de carbon. Lansarea acestui proiect susține această ambiție și are rolul de a oferi publicului larg acces la soluții sustenabile de producere a energiei electrice verzi și de mobilitate alternativă”.

Advertisement

Viceprimar Horia Tomescu: „Transportul alternativ a apărut datorită creșterii urbanului, iar aceasta a adus la nevoia fluidizării mobilității urbane. Bucureștiul este înscris în trendurile europene pentru mobilitate urbană, atât ca şi conștientizare a populației, cât şi ca număr de utilizatori. Am observat că există din partea cetățenilor o dorință de a folosi transportul alternativ. Scopul nostru este de a crea politici publice care să  reducă impactul de mediu şi să crească volumul spațiului verde. Avem ca țintă creșterea sănătății publice şi avem în vedere să găsim soluții şi posibilități de a petrece cât mai puțin timp în trafic. Suntem un pic în urmă față de alte orașe din Uniunea Europeană în ceea ce privește infrastructura dedicată transportului urban alternativ, dar depunem toate eforturile să ne înscriem pe lista orașelor verzi care folosesc acest tip de transport.”

Despre A.L.P.A.B
Natura este o componentă importantă a calității vieții în cel mai poluat și cel mai important centru industrial și comercial al țării, de aceea A.L.P.A.B depune toate eforturile să dezvolte patrimoniul natural al capitalei și să devină un model administrare eficientă a spațiilor naturale urbane, contribuie constant la regenerarea urbană și conectează tot ceea ce este fragmentat. Instituția își dorește să se asigure că moștenirea naturală este protejată și îmbunătățită pentru generațiile actuale și viitoare. În calitate de membru cu drepturi depline a Federației Europene a Parcurilor EUROPARC, A.L.P.A.B contribuie la promovarea conceptului de dezvoltare durabilă prin acțiuni de conservare a biodiversității și utilizare eficientă a resurselor naturale pe care le administrează.

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement
Malina Calugareanu
SportAcum 3 săptămâni

Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris

Coperta Catalog
ActualitateAcum 4 săptămâni

Apariție editorială de excepție – Catalogul „DE IDENTITATE. SCRIPTA ET IMAGINES HISTORIAE DACOROMANAE. SEC XV-XX”, o lucrare unică a identității cultural-istorice românești

hotel nordis mamaia
BusinessAcum 4 săptămâni

Nordis Mamaia, deschis pentru rezervări. Cât costă să petreci Paștele la 5 stele?

vlad covaliu campion mondial
SportAcum o lună

Vlad Covaliu a câștigat medalia de aur la Campionatul Mondial de Scrimă pentru Juniori de la Riad!

Echipa lui Chef Richard
TVAcum o lună

Chefi la cuțite: Echipele sezonului 13 sunt formate!

Score2Skill image
BusinessAcum o lună

eJobs lansează Score2Skill: Abilitățile din jocurile video devin atuuri pe piața muncii!

masterchef
TVAcum o lună

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV ca jurați ai sezonului 9 MasterChef România!

Andreea Dinca locul 5 campionat mondial juniori
SportAcum o lună

Andreea Dincă, locul 5 la Campionatul Mondial de Scrimă pentru juniori

campionatul mondial de scrima cadeti juniori riad 2024
SportAcum o lună

Campionatul Mondial de Scrimă pentru Cadeți și Juniori își deschide porțile la Riad!

transpiratie
LifeAcum o lună

Transpirația: O poveste cu arome și culori

Marele Jaf al Tramvaiului still lansare
EntertainmentAcum o lună

„Marele jaf al tramvaiului”, de vineri pe marile ecrane din România

razboi civil
EntertainmentAcum o lună

„Război Civil” iminent la cinema din 12 aprilie

masini de spalat samsung
TechAcum o lună

Samsung Electronics lansează o nouă gamă de mașini de spălat bazate pe inteligență artificială și mai eficiente energetic

KV zsb 2024jpg
ActualitateAcum o lună

Zilele Sculpturii București 2024. Unde Formele se Aliniază, Arta se dezvăluie!

fonduri nerambursabile
BusinessAcum o lună

ARCUB lansează apelul de proiecte culturale cu fonduri nerambursabile „București 565. Conexiuni urbane” 2024

Facebook

Advertisement