Our social corner

Life

Studiu în cardiologie: Care cafea este cea mai sănătoasă?

care cafea este mai sanatoasa theexpert.ro
Distribuie

Espresso, latte, frappe, macchiato, cappuccino, cafea turcească – doar câteva dintre cele mai cunoscute băuturi preparate din cafea. Mulți adorăm cafeaua, dar o întrebare apare mereu: cum ne afectează este afectată sănătatea de consumul de cafea?

O echipă de cercetători a studiat timp de 20 de ani obiceiurile consumului de cafea a peste jumătate de milion de oameni corelându-le cu bolile și afecțiunile de care aceștia au suferit și au descoperit că cel mai mic risc de mortalitate cardiovasculară este asociat consumului moderat de cafea filtrată.

Rezultatele studiului au fost publicate recent în European Journal of Preventive Cardiology.

„Studiul nostru oferă dovezi puternice și convingătoare a unei legături între metodele de preparare a cafelei, atacuri de cord, si longevitate,“ a afirmat Dag Thelle, co-autor al noului studiu si cercetător la Universitatea din Gothenburg, Suedia.

Cafeaua nefiltrată, care include unele dintre cele mai delicioase preparate: espresso, cappuccino sau cafeaua turcească, conține substanțe care măresc nivelul colesterolului „rău” din sânge, printre acestea cele mai periculoase fiind diterpenele, kahweolul și cafestolul. Practic, concentrația acestor substanțe, considerate nocive pentru nivelul colesterolului, este de 30 de ori mai mare într-o singură cană de cafea nefiltrată, în comparație cu cafeaua filtrată, relatează studiul.

cafea neagra

„Cafeaua nefiltrată conține substanțe care crește nivelul colesterolului din sânge”, explică Thelle. „Folosirea unui filtru elimină aceste substanțe și face ca atacurile de cord și moartea prematură să fie mai puțin probabile.”

Cercetătorii au efectuat studiul pe un eșantion reprezentativ al populației norvegiene: 508.747 de persoane, bărbați și femei cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani.

Aceștia au fost urmăriți între anii 1985 și 2003, cercetătorii examinând printre altele ce tip de cafea și câte cafele au băut în mod regulat, dar și alți factori de stil de viață precum fumatul, greutatea, activitatea fizică, educația, tensiunea arterială și colesterolul, care influențează sănătatea inimii.

59% dintre participanți au preferat cafeaua filtrată, în timp ce 20% au consumat nefiltrată. 9% au băut ambele tipuri, iar 12% nu au consumat cafea.

Advertisement

În urma studiului, consumul de cafea filtrată a fost asociat cu un risc mai redus de deces în comparație cu persoanele care nu beau deloc cafea. Deși nu s-a demonstrat că sănătatea participanților la studiu a fost îmbunătățită de consumul de cafea, savanții sunt de părere că aceste efecte pozitive pot rezulta din faptul că cafeaua este bogată în antioxidanți, inclusiv polifenoli.

Cea mai scăzută mortalitate a fost printre persoanele care consumă între una și patru căni de cafea filtrată, zilnic. 

Prin urmare, oricât de mult v-ar plăcea, dacă știți că aveți un nivel mai ridicat al colesterolului, ar trebui să consumați cafea la ibric sau espresso doar ocazional.

Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro