Health
Studiu: Peste 6% dintre europeni suferă de depresie

Conform unui studiu recent, 6,4% din populația europeană suferă de depresie. Procentul este mai mare decât cel estimat anterior de Organizația Mondială a Sănătății, care a calculat prevalența acestei patologii în regiunea europeană la 4,2%.
Considerată una dintre principalele cauze ale dizabilității din întreaga lume, depresia crește riscul de deces prematur, reduce calitatea vieții și împovărează sistemele de sănătate. La nivel global, se estimează că poate afecta peste 300 de milioane de oameni.
Din totalul populației chestionate, 6,4% au prezentat o tulburare depresivă probabilă. La femei, care au reprezentat 52,2% din eșantion, prevalența acestei patologii a fost de 7,7%, mult mai mare decât cea înregistrată la bărbați, la 4,9%.
Diferențele majore dintre țări i-au surprins pe cercetători, depresia fiind de aproape patru ori mai predominantă în țările mai dezvoltate economic. „Prevalența generală este ridicată, media pentru toate țările incluse fiind de peste 6%. Dar este surprinzător faptul că țările cu o dezvoltare economică mai mare și, prin urmare, presupuse, resurse mai bune de sănătate și îngrijire, care ar trebui să reducă ratele de prevalență, incidență decât alte țări care sunt mai puțin dezvoltate economic ”, explică dr. Jorge Arias-de Torre, unul dintre principalii autori ai lucrării.
Țările cu cea mai mare prevalență sunt Islanda (10,3% din populație), Luxemburg (9,7%), Germania (9,2%) și Portugalia (9,2%), în timp ce cele mai mici procente se înregistrează în Republica Cehă (2,6%), Slovacia (2,6%), Lituania (3%) și Croația (3,2%).
Conform comunicatului de presă publicat pe Eurekalert, cei mai afectați de depresie sunt persoanele în vârstă, care nu sunt născuți în Uniunea Europeană, care trăiesc în zone dens populate, cu boli cronice și activitate fizică redusă, și cu niveluri mai scăzute de educație și venituri. Rezultatele studiului indică, de asemenea, că țările din Europa de Vest au rate mai mari de depresie comparativ cu țările din Europa de Est.
Studiul a fost condus de cercetători de la King’s College din Londra, Institutul de Cercetări Medicale Hospital del Mar (IMIM), Parc de Recerca Sant Joan de Déu-Institut de Recerca Sant Joan de Déu, Institutul de Biomedicină de la Universitatea din León (IBIOMED ), și CIBER de epidemiologie și sănătate publică (CIBERESP).
Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login