Statele Unite găzduiesc în prezent 37% dintre milionarii lumii: aproximativ 5,5 milioane de persoane care dețin active lichide investibile de peste 1 milion de dolari. Acest număr a crescut cu un impresionant procent de 62% în ultimul deceniu, depășind cu mult rata de creștere mondială de 38%.
Deși PIB-ul Statelor Unite este similar celui al rivalei sale, superputerea China, America se află mult înaintea acesteia când vine vorba de averea lichidă (care, în scopul acestui raport, include doar dețineri în societăți listate la bursă, numerar și proprietăți rezidențiale fără datorii). De asemenea, averea pe cap de locuitor, numărul de milionari, centi-milionari și miliardari sunt toate substanțial mai mari în SUA. Statele Unite se laudă cu 9.850 de centi-milionari față de cei 2.352 ai Chinei și 788 de miliardari față de cei 305 ai Chinei. În timp ce în China trăiesc puțin peste 862.000 de milionari, averea medie pe cap de locuitor acolo este de doar 18.800 de dolari, comparativ cu 201.500 de dolari în SUA, care se situează pe locul 6 la nivel mondial la acest indicator, după Monaco, Luxemburg, Elveția, Australia și Singapore.
New York City își păstrează coroana drept cel mai bogat oraș din SUA (și din lume) cu 349.500 de milionari numiți locuitori ai Big Apple (dintre care 744 sunt centi-milionari și 60 sunt miliardari), urmat de Bay Area (305.700), Los Angeles (212.100), Chicago (120.500) și Houston (90.900), Dallas (68.600), Seattle (54.200) și Boston (42.900).
Cu toate acestea, în ciuda bogăției Statelor Unite, un număr record de americani înstăriți caută în prezent drepturi de rezidență alternative în străinătate sau cetățenie suplimentare. „Cetățenii americani reprezintă cel mai mare grup de solicitanți ai firmei noastre pentru programele de migrare prin investiții în acest moment și au depășit numeric orice altă naționalitate anul trecut. Având în vedere diviziunile politice și tensiunile sociale la un nivel record, investitorii, antreprenorii și familiile bogate din America își diversifică din ce în ce mai mult opțiunile și caută cetățenie sau reședință de rezervă în străinătate, semnalând o pierdere a încrederii în perspectivele interne”, a declarat Mehdi Kadiri, șeful biroului din America de Nord al Henley & Partners.
Comentând în Raportul privind Averea din SUA pe 2024, jurnalistul și autorul premiat Misha Glenny susține că, deși mai puțin de 2% din populația lumii are dreptul de a decide cine va fi următorul președinte al SUA, alegerea lor va avea consecințe de amploare pentru ceilalți 8 miliarde de locuitori ai globului. „Statele Unite rămân puterea economică decisivă a lumii, dar din punct de vedere politic rar au părut mai nesigure pe ele însele. În pofida performanței sale economice, percepția alegătorilor obișnuiți înaintea alegerilor cruciale din noiembrie este una de stagnare a nivelului de trai, creșterea nivelului de îndatorare și o societate periculos de polarizată.”
Potrivit ultimelor date ale companiei privind clienții, cea mai căutată opțiune de migrare prin investiții pentru cetățenii americani rămâne Programul de Permis de Rezidență Golden al Portugaliei, urmat de oferta de investiții a Maltei, care permite acordarea cetățeniei printr-un certificat de naturalizare persoanelor străine și familiilor lor care contribuie la dezvoltarea economică a țării. Volek explică faptul că niciuna dintre opțiuni „nu necesită ca solicitanții să petreacă o perioadă semnificativă de timp în țară, astfel încât ambele sunt deosebit de atractive pentru americanii bogați care încă își planifică să petreacă cea mai mare parte a timpului în SUA, bucurându-se totodată de beneficiile și siguranța deținerii unei a doua rezidențe sau cetățenii a unei alte țări.”
Alte programe europene de rezidență care conduc la cetățenie fără sau cu cerințe minime de rezidență în Grecia, Italia și Spania se află, de asemenea, pe lista priorităților americanilor, Spania fiind lider detașat în 2024 până acum. În timp ce coasta mediteraneană exercită o atracție evidentă din punct de vedere al stilului de viață, prin intermediul acestor programe, investitorii americani și familiile lor pot locui în principal în SUA, dar au opțiunea de a se reloca în orice moment.
Alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie 2024 sunt considerate a fi extrem de importante, cu potențiale ramificații pentru democrația americană și chiar pentru componența uniunii în sine. Rezultatul alegerilor ar putea determina o intensificare a migrației către sau dinspre SUA.
Ziua/luna/anul : 18-03-2025 Ora : 12 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textului; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : conform textului; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 17 martie, ora 10 - 20 martie, ora 10 Fenomene vizate: răcire accentuată, brumă și îngheț la sol, precipitații mixte, cantități de apă însemnate, strat de zăpadă, intensificări ale vântului Zone afectate: conform textului Vremea se va răci semnificativ, iar nopțile și diminețile vor deveni deosebit de reci pentru această perioadă, cu temperaturi preponderent negative (minime cuprinse în general între -9 și 0 grade), iar în sudul și estul Transilvaniei, precum și în dealurile subcarpatice va fi ger (minime de -13...-11 grade). Se va produce brumă și local îngheț la sol. Luni vor fi precipitații mixte în cea mai mare parte a țării, iar marți acestea se vor restrânge spre sud-vest. În Oltenia, jumătatea vestică a Munteniei, sudul Transilvaniei și la munte se vor acumula local cantități de apă de 10...20 l/mp și izolat de 25...30 l/mp și se va depune strat de zăpadă. În majoritatea regiunilor, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 40...45 km/h. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj inclusiv prin avertizări pentru fenomene severe imediate (nowcasting).