Aplicaţia Tik Tok este deţinută de compania chineză ByteDance, evaluată la 100 de miliarde de dolari. Acest lucru a atras atenţia administraţiei Trump, care a declarat ca aplicatia ar putea fi un pericol pentru siguranţa naţională.
TikTok a devenit tot mai populară în rândul adolescenţilor americani într-o perioadă în care tensiunile dintre Statele Unite şi China, legate de comerţ şi transferul de tehnologie, sunt în creştere.
Oficialii SUA si-au exprimat ingrijorarea ca aplicatia ar putea transmite Chinei datele colectate de la americani, insa acuzatiile au fost dezmintite de conducerea companiei care detine TikTok.
TikTok s-a dovedit a fi un jucator important pe piata retelelor sociale, in special in timpul pandemiei, cand 315 milioane de utilizatori au descărcat-o în primul trimestru al anului 2020, ajungand in prezent sa aiba 2,2 miliarde de utilizatori
Microsoft a confirmat discutiile privind achizitia TikTok, recunoscand importanta datelor utilizatorilor aplicatiei si chiar facand mentiunea: „Microsoft se va asigura că toate datele private ale utilizatorilor americani TikTok sunt transferate și rămân în Statele Unite”.
Microsoft a experimentat anterior cu propria rețea socială, Socl, însa a oprit serviciul cinci ani mai târziu. Microsoft a înțeles întotdeauna potențialul de creștere a Facebook, investind 240 de milioane de dolari în 2007. TikTok se transformă rapid într-un gigant social media, fiind un concurent direct pentru Snapchat, Instagram și Facebook.
Discutiile referitoare la preluarea afacerii au loc intr-un moment delicat, avand in vedere amenintarile lansate de oficialii din SUA. Ramane de vazut daca discutiile vor fi finalizate si daca da, cum va decide Microsoft sa se implice in companie. Termenul final al negocierilor este 15 septembrie.