Stați în legătură cu noi

Health

Tresari în somn? Ce înseamnă acest lucru?

Poate ai pățit și tu, când la finalul unei zile mai dificile, abia aștepți să te odihnești, te așezi confortabil în pat, iar după ce adormi, ești trezit brusc de senzația de spasme în brațe și picioare. Te trezești și, buimac, te întrebi ce s-a întâmplat.

Fenomenul se numește spasm hipnic, iar senzația percepută în timp ce adormi este de șoc electric.

Experții ne spun să nu ne îngrijorăm, deoarece aceste spasme nu reprezintă o criză, mai mult, sunt evenimente total benigne și obișnuite: până la 70% dintre oameni experimentându-le. În timp ce unii tresar în somn, alții simt că se prăbușesc în gol.

Spasmele hipnice nu trebuie confundate cu alte afecțiuni, precum sindromul picioarelor neliniștite, care nu este o tulburare de somn, însă este o tulburare care te ține treaz.

Advertisement

Simptomele clasice ale picioarelor neliniștite includ furnicături și senzații incomode la nivelul picioarelor înainte de somn, pesoana afectată simțindu-se mai bine când își întinde sau mișcă picioarele. Acest sindrom poate afecta somnul, menținându-te treaz și contribuind la insomnie.

Deși nu este nimic de îngrijorat, spasmele hipnice pot fi interpretate ca semn că ceva nu este în regulă cu stilul tău de viață. Iată care ar putea fi cauzele.

Nu dormi suficient

Când vine vorba de spasmele hipnice, lipsa odihnei în timpul noptii este cea mai frecventă cauză, spun specialiștii. Somnul de slabă calitate înseamnă că nu intri în etapa profundă și odihnitoare a somnului REM. Pentru a remedia lipsa somnului, asigură-te că îți acorzi suficient timp în pat, astfel încât să ai minimum șapte ore de somn.

Ești stresat

Stresul mental și emoțional poate declanșa și apariția somnului. Acest lucru se potrivește perfect cu ideea că te poți bucura de un moment de relaxare înainte de culcare pentru a potoli orice anxietate care te-ar putea ține treaz, astfel încât să poți adormi liniștit.

Bei prea multă cafea

Stimulanții, cum ar fi cofeina și nicotina, sunt, de asemenea, asociați cu spasmele hipnice, sunt de părere experții. Și nu este de mirare că privarea de somn și consumul de cofeină merg mână în mână.

Advertisement

Administrația americană pentru alimente și medicamente recomandă oamenilor să nu consume mai mult de 400 mg de cofeină pe zi sau patru până la cinci cafele.

Suferiți de apnee în somn

Deoarece spasmele hipnice apar în timpul tranziției de la starea de veghe la somn, acestea pot fi mai susceptibile să apară dacă aveți apnee în somn, o afecțiune marcată de scurte pauze în respirație pe tot parcursul nopții.

Alte semne și simptome ale apneei includ sforăitul sau gâfâitul în timpul somnului, precum și somnolența excesivă în timpul zilei sau durerile de cap la trezire, potrivit specialiștilor. Apneea este periculoasă, deoarece poate crește riscul de boli de inimă și diabet de tip 2, așa că dacă aveți vreo bănuială în acest sens, poate nu ar fi rău să discutați cu medicul dumneavoastră de familie.

Advertisement
Advertisement style="display:block; text-align:center;" data-ad-layout="in-article" data-ad-format="fluid" data-ad-client="ca-pub-9287560635866333" data-ad-slot="1736055903">
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Trending

Copyright © 2021 TheExpert.ro