Our social corner

Sciences

Un ghețar uriaș s-a desprins în Antarctica, urmare a încălzirii globale

ghețar desprins în Antarctica încălzire globala
Distribuie

Temperaturile record înregistrate săptămâna trecută în Antarctica au dus la ruperea unei bucăți imense dintr-un iceberg.

Anul trecut, satelitul Copernicus Sentinel surprindea imagini cu ajutorul cărora au fost depistate două rifturi mari în ghețarul Pine Island, iar oamenii de știință au urmărit cu atenție cât de rapid creșteau aceste fisuri.

Pine Island Iceberg

Mai jos puteti observa o animatie care cuprinde 57 de imagini radar capturate de misiunea Copernicus Sentinel-1 pe parcursul unui an, în perioada februarie 2019 – februarie 2020, care arată evoluția fenomenului.

via GIPHY

Zilele trecute, o bucată de gheață de aproximativ 300 de kilometri pătrați s-a desprins din ghețar, pentru a se rupe mai târziu în mai multe aisberguri mai mici, cea mai mare dintre ele primind si un nume: B-49.

Ghețarul Pine Island este unul dintre ghețarii cu cea mai rapidă retragere din Antarctica. Dealtfel, începând cu 2012, acesta a deversat 58 de miliarde de tone de gheață pe an, fiind ghețarul cu cea mai mare contribuție la creșterea nivelului mării la nivel global.

pineislandglacier tmo 2000 2019
NASA Earth Observatory animation by Lauren Dauphin, using MODIS data from NASA EOSDIS/LANCE and GIBS/Worldview.

Conform NASA, regiunea ghețariilor Thwaites și Pine Island conține suficient de multă gheață vulnerabilă ca să poată ridica nivelul mării, la nivel global, cu aproximativ patru metri.

Oamenii de știință sunt tot mai preocupați de creșterea frecvenței evenimentelor de acest fel, pe măsură ce ghețarul se varsă în mare. Conform Agenției Spațiale Europene (ESA), viteza ghețarului Pine Island a crescut până la 33 de metri pe zi, ceea ce duce la fisuri suplimentare și implicit la pierderi suplimentare de gheață. 

Advertisement
Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro