Our social corner

Sciences

Un nou simț descoperit la câini: capacitatea de a detecta surse de căldură slabe

simturi caine
Distribuie

Echipele de savanți de la universitățile Lund din Suedia și Universitatea Eotvos Larand din Ungaria au descoperit un nou simț la câini: capacitatea de a detecta surse de căldură foarte slabe cu ajutorul nasului.

Majoritatea mamiferelor au în jurul nărilor o zonă numită rhinarium. La câini zona este umedă, mai rece decât temperatura mediului ambiant și bogat inervată – acestea sugerând o abilitate de a detecta nu doar mirosul, ci și căldura.

Experții studiază modul în care mamiferele obțin informații senzoriale cu ajutorul acestei zone și ce rol pot avea aceste informații. 

rhinariawebb
Vârfurile nasurilor variază ca formă, motilitate, culoare, structura pielii, temperatură și umezeală. 
rhinaria irwebb
Imagini termice cu vârfurile nasurilor, în aceeași ordine a speciilor ca mai sus

Conform sciencemag.org, cercetătorii au studiat trei câini, antrenați pentru a identifica unul dintre două obiecte identice, încălzite cu 12 grade mai mult față de temperatura camerei.

Stimulii de căldură utilizați în experimente au fost suficient de slabi pentru a fi simțiți de mâinile omului, chiar și de la distanțe foarte mici, în schimb au fost detectați de cei trei câini. Ulterior, experții au studiat creierul câinilor cu ajutorul imaginilor RMN, prin compararea răspunsurilor la stimulii de căldură la temperaturi similare celor din experiment, rezultatul fiind că stimulii calzi au generat un răspuns neuronal crescut.

Cele două experimente au demonstrat capacitatea câinilor de a simți surse de căldură slabe și faptul că o regiune specifică a creierului lor este activată de această radiație infraroșie. Oamenii de știință bănuiesc că această abilitate a fost moștenită de câini de la strămoșul lor, lupul gri, un vânător talentat care o folosea pentru a detecta corpurile calde în timp ce căuta hrana.

Sursa foto: biology.lu.se, newatlas.com

Advertisement
Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement

Facebook

Advertisement

Copyright © 2021 TheExpert.ro