Despre școlile din mediul rural, mai ales cele din mici sate care par uitate de lume și autorități, se știe că se confruntă cu mari probleme, începând de la cele legate de infrastructură, până la absența tehnologiei necesare procesului de educație. Însă aceasta nu mai este și situația Școlii Gimnaziale nr. 2 din satul Progresu, comuna Sohatu, județul Călărași.
După ce ani de zile profesorii și elevii „s-au descurcat”, după cum ei înșiși spun, cu condițiile grele în care au învățat – toalete în curte, frig în clase, acoperișul deteriorat prin care se strecura ploaia – școala este acum complet renovată și, mai mult, folosește o platformă de management educațional de ultimă oră. Totul a fost posibil prin implicarea directorului școlii, Daniela Niculescu, care „și-a strigat” nevoile pe platforma HartaEdu lansată de Narada. Companii din proximitatea instituției de învățământ au răspuns imediat solicitării, prin voluntariat, donații și implementarea sistemelor moderne de management educațional. Modul prin care un mic sat din județul Călărași a ajuns să aibă o școală la standardele secolului 21 este un exemplu că lucrurile se pot mișca rapid în direcția bună atunci când există solidaritate și un vis comun.
„Nevoia de renovare se simțea în fiecare por al clădirii” spune Daniela Niculescu, directorul școlii, care mărturisește că investiții majore nu mai fuseseră făcute de ani de zile, după ce grupurile sanitare au fost mutate în interior, iar acoperișul reparat, pentru că în unele clase ploua. Condițiile în care învățau cei 80 de copii – de la clasa pregătitoare, la clasa a VIII-a – lăsau însă mult de dorit. Din acest motiv, când școala și-a propus să se pregătească pentru programul Școală după Școală, profesorii au înțeles că degradarea clădirii nu mai putea continua și au început să caute soluții și metode externe de finanțare.
Doamna director a instituției a aflat din social media despre acțiunile Narada, „Unitatea de Primiri Urgențe” în Educație, după ce o școală din județ a fost dotată cu tehnologia pentru educație digitală, în anul 2020. A mers pe firul lucrurilor și astfel a descoperit noul proiect al organizației: HartaEdu.ro. A detaliat pe platformă problemele cu care se confruntă școala sa și, în mai puțin de o lună a primit răspuns.
„Construim viitorul împreună și nu facem asta doar cu ajutorul utilajelor pe care le distribuim, ci și prin educație”
Mediul de business s-a mobilizat imediat și a întins o mână de ajutor pentru rezolvarea problemelor școlii din satul Progresu. Bergerat Monnoyeur, distribuitor de utilaje de construcții Caterpillar, are deja o tradiție în ce privește investițiile în Educație. „Copiii de azi sunt adulții de mâine și ne place să ne implicăm în a-i ajuta să crească responsabil. Să poată să-și pună ideile, visele în practică, într-un mod mult mai ușor decât ne-a fost nouă, înainte”, explică motivul acestor acțiuni, Silvia Popa, HR Manager Bergerat Monnoyeur.
Astfel, colaborarea cu Narada a venit în mod firesc. Și chiar dacă, în general, compania susține liceele tehnice, unde învață „viitorii lor colegi”, de această dată au ales să ajute o școală gimnazială: „Ne-am dorit să facem ceva care să dăinuie, să fie mai mult decât a sponsoriza un copil sau doi copii dintr-o școală. Ne dorim să rămână ceva în urma noastră. Noi, ca organizație, avem un slogan – Construim viitorul împreună – și nu facem asta doar cu ajutorul utilajelor pe care le distribuim, ci și prin educație”, mai spune Silvia Popa.
În ciuda condițiilor grele în care au învățat, copiii de la școala din satul Progresu au rezultate bune la învățătură, iar unii sunt chiar olimpici. Situația lor școlară va fi înregistrată de-acum într-un catalog online, prin intermediul platformei de management educațional Adservio. Notele și observațiile despre ele, absențele, informarea părinților și a elevilor sunt facilități oferite de catalogul online. Mai mult, cu ajutorul unui algoritm special, elevii pot calcula probabilitatea de a fi ascultați la ore.
Ziua/luna/anul : 11-09-2024 Ora : 23 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 11 septembrie, ora 10 – 12 septembrie, ora 10 Zonele afectate : conform textului Fenomene : ploi în general moderate cantitativ Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 11 septembrie, ora 10 – 12 septembrie, ora 10Fenomene vizate: ploi în general moderate cantitativZone afectate: conform textului Pe parcursul zilei de miercuri (11 septembrie) temporar va ploua în cea mai mare parte a țării, iar noaptea aria ploilor se va restrânge către estul și nord-estul teritoriului. Vor fi mai ales averse, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi local de 10...20 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp.