Our social corner

Health

Lipsa somnului, bombă cu ceas pentru creier

lipsa somnului
Distribuie

De ce este somnul regulat atât de important pentru sănătatea creierului nostru? În timpul somnului, creierul are șansa de a se curăța de toxine și de a se repara. De asemenea, somnul este esențial pentru consolidarea memoriei și pentru formarea de noi conexiuni neuronale.

Un somn neregulat perturbă aceste procese esențiale, ceea ce poate duce la deteriorarea celulelor cerebrale și la o scădere a funcțiilor cognitive. Pe termen lung, acest lucru poate crește riscul de demență.

Somnul nu este un moft, ci o necesitate fiziologică la fel de importantă ca alimentația sau respirația. Nevoia de somn variază pe parcursul vieții. Un nou-născut are nevoie aproape 17 ore pe zi pentru a se dezvolta, în timp ce un adult funcționează optim la 7-9 ore. Odată ce înțelegem cât de prețios este acest timp de regenerare, putem conștientiza pericolele la care ne supunem prin lipsa lui.

Somnul insuficient ne transformă în niște mașini cu rezervorul pe gol. Oboseala cronică ne afectează concentrarea, învățarea, luarea deciziilor, transformându-ne în umbre ale potențialului nostru. Reacțiile încetinesc, iar vigilența scade dramatic, crescând riscul de accidente.

Lipsa somnului ne slăbește și armata internă – sistemul imunitar. Suntem mai vulnerabili la infecții și boli, intrând într-un cerc vicios din care ieșirea devine tot mai dificilă. Studiile medicale arată o corelație îngrijorătoare între somnul deficitar și boli cronice precum obezitatea, diabetul și afecțiunile cardiovasculare.

Somnul neregulat, pe lângă lipsa lui cantitativă, ne afectează la fel de grav. Programul de somn haotic, cu ore de culcare și trezire variabile, ne dezechilibrează ritmul circadian. Adormirea, menținerea somnului și calitatea lui generală au de suferit. Oboseala devine o companie constantă, iar riscul de accidente și boli crește exponențial.

Cercetările recente adaugă o nouă dimensiune importanței somnului pentru sănătate. Un studiu publicat în revista Neurology sugerează o legătură între regularitatea somnului și riscul de demență.

Advertisement

Un aspect important evidențiat de studiu este importanța constanței orelor de trezire. Dr. Steven Feinsilver, director de medicină a somnului, subliniază că regularitatea trezirii are o influență mai mare asupra sănătății creierului decât ora exactă de culcare.

Regularitatea somnului se referă la consecvența cu care adormim și ne trezim la aproximativ aceeași oră în fiecare zi. Studiul a monitorizat tiparele de somn ale a peste 88.000 de persoane pe o perioadă de șapte ani. Rezultatele arată o corelație îngrijorătoare: persoanele cu un somn neregulat au prezentat un risc cu 53% mai crescut de a dezvolta demență comparativ cu cei care aveau un program stabil de odihnă.

Concluzia este clară: prioritatea acordată unui somn regulat și calitativ este esențială pentru o viață sănătoasă. Igiena somnului – pregătirea mediului, stabilirea unui program fix de odihnă – devine o armă puternică în prevenirea bolilor neurodegenerative. Dacă insomnia persistă, terapia cognitiv-comportamentală este o metodă eficientă de a schimba tiparele de somn nesănătoase.

Eliminarea din dietă a cafeinei și a alcoolului cu câteva ore înainte de culcare contribuie la creșterea calității somnului. Exercițiul fizic regulat ne ajută să ne consumăm energia, însă nu chiar înainte de odihnă. Seara este momentul pentru activități relaxante, departe de ecranele electronice care ne stimulează excesiv creierul.

Calitatea somnului joacă și ea un rol esențial. Somnul profund, odihnitor, este vital pentru sănătate. Medicamentele pentru insomnie pot ajuta la adormire, însă calitatea somnului indus medicamentos nu este la fel de benefică ca cea naturală.

Ascultați-vă corpul, mergeți la culcare mai devreme când oboseala își face simțită prezența. Nu forțați starea de veghe, odihna este esențială pentru a ne bucura de o viață plină.

Stabilirea unui program regulat de somn, pe care să îl respectăm chiar și în weekend, este primul pas. Transformarea dormitorului într-un sanctuar al odihnei – întunecat, liniștit și răcoros – ne ajută să adormim mai ușor.

Advertisement
Distribuie
Advertisement
Click pentru a adăuga un comentariu

Trebuie să fiți conectat pentru a posta un comentariu Login

Lasă un răspuns

Advertisement
Malina Calugareanu
SportAcum 4 săptămâni

Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris

Coperta Catalog
ActualitateAcum o lună

Apariție editorială de excepție – Catalogul „DE IDENTITATE. SCRIPTA ET IMAGINES HISTORIAE DACOROMANAE. SEC XV-XX”, o lucrare unică a identității cultural-istorice românești

hotel nordis mamaia
BusinessAcum o lună

Nordis Mamaia, deschis pentru rezervări. Cât costă să petreci Paștele la 5 stele?

vlad covaliu campion mondial
SportAcum o lună

Vlad Covaliu a câștigat medalia de aur la Campionatul Mondial de Scrimă pentru Juniori de la Riad!

Echipa lui Chef Richard
TVAcum o lună

Chefi la cuțite: Echipele sezonului 13 sunt formate!

Score2Skill image
BusinessAcum o lună

eJobs lansează Score2Skill: Abilitățile din jocurile video devin atuuri pe piața muncii!

masterchef
TVAcum o lună

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV ca jurați ai sezonului 9 MasterChef România!

Andreea Dinca locul 5 campionat mondial juniori
SportAcum o lună

Andreea Dincă, locul 5 la Campionatul Mondial de Scrimă pentru juniori

campionatul mondial de scrima cadeti juniori riad 2024
SportAcum o lună

Campionatul Mondial de Scrimă pentru Cadeți și Juniori își deschide porțile la Riad!

transpiratie
LifeAcum o lună

Transpirația: O poveste cu arome și culori

Marele Jaf al Tramvaiului still lansare
EntertainmentAcum o lună

„Marele jaf al tramvaiului”, de vineri pe marile ecrane din România

razboi civil
EntertainmentAcum o lună

„Război Civil” iminent la cinema din 12 aprilie

masini de spalat samsung
TechAcum o lună

Samsung Electronics lansează o nouă gamă de mașini de spălat bazate pe inteligență artificială și mai eficiente energetic

KV zsb 2024jpg
ActualitateAcum o lună

Zilele Sculpturii București 2024. Unde Formele se Aliniază, Arta se dezvăluie!

fonduri nerambursabile
BusinessAcum o lună

ARCUB lansează apelul de proiecte culturale cu fonduri nerambursabile „București 565. Conexiuni urbane” 2024

Facebook

Advertisement